Svijet knjige proslavio 30. rođendan i predstavio izdanje “Knjige koje su promijenile povijest”

Zagreb, 13.6.2019. - Najveći knjižni klub u Hrvatskoj, Svijet knjige nakladnika Mozaika knjiga, obilježio je u četvrtak u Zagrebu svoj 30. rođendan a u povodu važne obljetnice u najvećem klupskom centru na zagrebačkom Kaptolu predstavljeno je jedinstveno enciklopedijsko izdanje "Knjige koje su promijenile povijest", koje nudi uvid u više od 80 najcjenjenijih, najrjeđih i najvažnijih knjiga na svijetu. foto HINA/ Mozaik knjiga/ ml

Najveći knjižni klub u Hrvatskoj, Svijet knjige nakladnika Mozaika knjiga, obilježio je u četvrtak u Zagrebu svoj 30. rođendan a u povodu važne obljetnice u najvećem klupskom centru na zagrebačkom Kaptolu predstavljeno je jedinstveno enciklopedijsko izdanje “Knjige koje su promijenile povijest”, koje nudi uvid u više od 80 najcjenjenijih, najrjeđih i najvažnijih knjiga na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Okupljene je uvodno pozdravio voditelj Svijeta knjige Lovro Torbica, koji je istaknuo kako je riječ o najvećem književnom klubu u Hrvatskoj čiji se koncept u 30 godina postojanja pokazao kao uspješna formula za razvoj čitateljske publike i poticanje zanimanja za knjigu i čitanje.

“Danas brojimo više od 30 tisuća članova, a samo u ovoj godini već bilježimo rekordni priliv novih članova – dvostruki”, rekao je Torbica.

Koncept kluba Svijet knjige je takav da se članstvo potpisuje na dvije godine, besplatno je, a svaki član već pri učlanjenju dobije besplatne knjige u vrijednosti 300 do 400 kuna, te ima pravo na razne pogodnosti, uz uvjet obavljanja po jedne kupnje svaka tri mjeseca, bez obzira na iznos.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Koncept je vrlo jednostavan i prilagođen čitateljima koji kupuju jednu, dvije ili tri knjige godišnje, a prva i najvažnija prednost članstva je povoljnija cijena svih noviteta, koja je već u startu 20-ak posto niža nego drugdje. Uz svaku dodatnu kupnju dodatno se štedi, a time nastojimo kulturu čitanja pretvoriti u konstantu”, rekao je Torbica.

Svijet knjige u ponudi ima zastupljeno 80 posto hrvatske nakladničke produkcije, a svi se naslovi mogu kupiti u jednome od 16 klupskih centara diljem Hrvatske ili putem web-a. Ali još je važnije to, napomenuo je Torbica, što je klub postao – što mu je oduvijek i bio cilj – mjesto susreta i druženja. “Tu su svi jedna velika obitelj, naši članovi ne dolaze samo kupovati knjige, nego se i družiti i tu provode doista puno vremena”, rekao je.

U povodu 30. rođendana kluba održana je i promocija izdanja “Knjige koje su promijenile povijest”, objavljenog u nakladi Mozaika knjiga, koje nudi uvid u više od 80 najcjenjenijih, najrjeđih i najvažnijih knjiga na svijetu, od Svitaka s Mrtvog mora do Dnevnika Anne Frank.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Tu smo promociju odlučili napraviti upravo tu na Kaptolu zato što je ovo naš najstariji klupski centar i u biti je tu nekako sve i počelo, i ovo je jedini klupski centar koji se zadržao od samoga početka”, napomenuo je Torbica.

“Knjige koje su promijenile povijest” skupine autora, Michaela Collinsa, Alexandre Black, Thomasa Cussansa, Johna Farndona i Philipa Parkera, jedinstvena je enciklopedija koja obuhvaća povijest pisane riječi, od 3000. godine prije Krista do danas. Poglavlja koja su kronološki poredana prikazuju evoluciju ljudskog znanja i promjene načina na koji su se knjige izrađivale. Prijevod na hrvatski potpisuje Marija Perišić.

Knjiga obuhvaća iluminirane rukopise, najvažnija tiskana djela i neke od najpoznatijih primjera ilustrirane književnosti, a svako poglavlje upoznaje čitatelja s nastankom i ostavštinom svih istaknutih knjiga obrađenih u njemu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodatnu vrijednost knjizi daje i poglavlje o knjigama koje su promijenile Hrvatsku iz pera književnika Pavla Pavličića, u kojemu je najproduktivniji hrvatski pisac izdvojio sedamnaest domaćih klasika koji su utjecali na razvoj hrvatske kulturne baštine.

Pavličić je istaknuo kako je riječ o jednoj općeobrazovnoj knjizi posebnoj po tome što naslovi koji su u nju uvršteni nisu birani prema literarnim ili tržišnim kriterijima, već su to “one knjige koje su na neki način utjecale na društvena gibanja, na zbivanja u znanosti i umjetnosti i tako dalje”.

“Svaka je uvrštena knjiga na svoj način promijenila svijet, i svaka ima drugačiju povijest i drugačiju vrstu utjecaja na zbilju. To je njihova temeljna kvaliteta”, rekao je Pavličić. Takva je jedna knjiga primjerice “O podrijetlu vrsta” Charlesa Darwina, pojasnio je. Nadalje, uvrštena je i Gutenbergova Biblija, “koja je pokazala jednu novu mogućnost proizvodnje i distribucije knjiga”.

Tu su i Nostradamusova Proročanstva, Ezopove Basne, “Čiča Tomina koliba” , “Alica u zemlji čudesa”, Marxov “Kapital”, a zastupljeni su i Charles Dickens, Geoffrey Chaucer, Walt Whitman, Stephane Malarme i mnogi drugi. Pri odabiru naslova hrvatske povijesti književnosti uvrštene u izdanje Pavličić se, kako je rekao, “trudio naći ravnotežu” između zadanog kriterija presudnosti utjecaja nad kvalitetom, ali je nastojao uvrstiti i što više književnih djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Na neke sam posebno ponosan, jer kad je riječ o na primjer Gundulićevu ‘Osmanu’, svi će se složiti da mu je mjesto tu unutra, ali ja sam recimo stavio i knjigu Otona Kučere ‘Naše nebo’ iz 1895., koja je po prvi puta našim ljudima dala prve znanstvene spoznaje u astronomiji iako je bila pisana znanstvenopopularno”, pojasnio je Pavličić.

Važno mu je bilo uvrstiti i Rječnik stranih riječi Bratoljuba Klaića, “koji se pojavio u džepnom izdanju prvi puta u 1951. godine”, a u izdanje su, među ostalim, uvršteni i “Judita” Marka Marulića, “Machinae novae” Fausta Vrančića i “Zlatarovo zlato” Augusta Šenoe. Svi su naslovi prezentirani luksuzno, s kolor fotografijama, uz opis svake pojedine knjige, kratak sadržaj te objašnjenje u čemu je njezina važnost.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.