U HAZU održan simpozij o evaluaciji jednogodišnje primjene novog zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama

Povodom Dana prava osoba s duševnim smetnjama u Republici Hrvatskoj, u ponedjeljak 6. lipnja u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti održan je simpozij o evaluaciji jednogodišnje primjene novog Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama. Skup su organizirali HAZU, Hrvatsko psihijatrijsko društvo, Hrvatsko društvo za forenzičku psihijatriju Hrvatskog liječničkog zbora i Klinika za psihijatriju Vrapče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dan prava osoba s duševnim smetnjama obilježava se od 2012. u spomen na 6. lipnja 1880. kada je tadašnja hrvatska vlada pod vodstvom bana Ivana Mažuranića potvrdila Statut Zavoda za umobolne Stenjevec, kako se tada zvala Klinika za psihijatriju Vrapče.

Cilj obilježavanja tog Dana je upozoriti na nepovoljan položaj duševnih bolesnika i podržati inicijative za zaštitu njihovih prava i digniteta. Stoga se svake godine povodom 6. lipnja održavaju simpoziji posvećeni raznim temama vezanima uz duševne smetnje.

Simpozij je otvorio potpredsjednik HAZU akademik Jakša Barbić koji je istaknuo da Akademija suorganizacijom ovog simpozija želi dati važnost procesu evaluacije Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama i njegove primjene u praksi. Skup je pozdravio i potpredsjednik Vlade Božo Petrov koji je upozorio da su osobe s duševnim smetnjama najviše stigmatizirani među svim bolesnicima i da im je nužno osigurati više prava. Podsjetio je i na važnost Klinike za psihijatriju Vrapče nazvavši je hramom čovječnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj te klinike prof. dr. sc. Vlado Jukić upozorio je na sve veći porast broja osoba s duševnim smetnjama u suvremenom društvu.

Sudionici simpozija raspravljali su o među ostalim i o prisilnoj hospitalizaciji osoba s duševnim smetnjama, o primjeni novog zakona u odnosu na neubrojive počinitelje kaznenih djela, o hospitalizaciji pacijenata koji nisu sposobni dati pristanak, te o mjerama prisile prema osobama s duševnim smetnjama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.