Ubijena poljska obitelj, u kojoj je bilo i nerođeno dijete, bit će beatificirana 10. rujna

Foto: javno vlasništvo

Članovi obitelji Ulma koji su skrivali Židove na svojoj farmi i koji su prokazani 24. ožujka 1944. nakon čega su ih njemački policajci pobili, bit će proglašeni blaženima 10. rujna 2023. godine, javlja IKA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Papa će beatificirati poljsku obitelj sa sedmero djece, među njima i nerođeno dijete

Odlučio je to papa Franjo, objavila je istočnopoljska nadbiskupija Przemysl, a prenosi Katolička novinska agencija KNA. Seljak Jozef Ulma, njegova supruga Wiktoria, koja je bila u sedmom mjesecu trudnoće, i njihovo šestero djece u dobi od jedne i pol do osam godina na svom su imanju skrivali Židove od njemačkih okupatora te su zbog toga strijeljani.

Još je u prosincu 2022. godine papa Franjo tijekom audijencije s prefektom Dikasterija za kauze svetaca kardinalom Marcellom Semerarom potpisao dekret mučeništva za ovu obitelj, a sada je dogovoreno da će čelnik vatikanskog tijela za kanonizacije, kardinal Marcello Semeraro slaviti misu beatifikacije 10. rujna ove godine u nekadašnjem mjestu prebivališta Ulmasa, selu Markowa.

Podsjetimo, obitelj je godinu i pol skrivala osam Židova na svojoj farmi u poljskom podnožju Karpata i tako ih zaštitila od deportacije u nacistički logor smrti. Priča se da ih je izdao muškarac iz susjednog gradića. Skrivena židovska obitelj povjerila mu je svoje posjede. Policija je ubila osam Židova prije obitelji Ulma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelj Ulma u Poljskoj smatra se simbolom pomoći Židovima, tijekom njemačke okupacije. Godine 2016. predsjednik Andrzej Duda otvorio je Obiteljski muzej Ulma u Markowi u čast Poljaka koji su spašavali Židove od holokausta. Izraelski memorijal Yad Vashem dodijelio je Ulmasima počasnu titulu “Pravednika među narodima” 1995. godine. Nadbiskupija je 2003. godine pokrenula postupak proglašenja blaženima obitelji.

Prema povjesničarima, samo u Podkarpatskoj regiji najmanje 1600 Poljaka skrivalo je oko 2900 Židova od njemačkih okupatora tijekom Drugog svjetskog rata. Priča se da je ubijeno oko 200 Poljaka jer skrivali Židove. Do sada je država Izrael odlikovala više od 7200 Poljaka kao “Pravednike među narodima” za spašavanje Židova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.