Upoznajmo naše biskupe i pastire – Josip Mrzljak, biskup varaždinski u miru

Foto: fah

„Dolikuje i prekorisno je, da ste sjedinjeni s biskupom. Ko nije unutar oltara Božjega, lišen je kruha Božjega. Biskupa treba štovati, poput Krista. Čuvajte se heretika! Krist je Bog i čovjek. Znam da ste začepili svoje uši pred krivim učiteljima, i čestitam sebi, što mogu govoriti s onima, koji ljube jedinoga Bog.“ (Sveti Ignacije Antiohijski, učenik svetog Ivana apostola koji je bio omiljen učenik Isusa Krista, 105. g. ).

Biskup (lat. episcopus, grč. ἐπίσϰοπος: nadzornik, predstojnik) viši je crkveni dostojanstvenik, odnosno poglavar biskupije ili eparhije. Crkva biskupe smatra nasljednicima apostola i namjesnicima Kristovim. U ranom kršćanstvu biskupska se funkcija kao funkcija vođe zajednice prepletala sa svećeničkom, a od kraja II. stoljeća biskupi se smatraju nasljednicima apostola i isključivo vode brigu o zajednici. Imenuje ih papa, a oni svoju vlast obavljaju u hijerarhijskoj povezanosti s njim i drugim članovima biskupskog zbora. Biskupsko ređenje, iz kojeg proizlazi vlast biskupa, određeno je crkvenim pravom.

Josip Mrzljak rođen je 19. siječnja 1944. godine u Vukovaru, od oca Vladimira i majke Barice rođene Šimecki. Roditelji su mu ranije živjeli u Krašiću, a u Vukovar su doselili zbog očeva namještenja u državnoj službi. U svibnju 1945. otac mu je nestao, vjerojatno je ubijen od komunista kao i mnogi drugi u to vrijeme u Vukovaru. Odmah potom s majkom se vratio u Krašić, piše hbk.hr

Osmogodišnje školovanje završio je u Krašiću u vrijeme dok je tamo kao zatočenik boravio zagrebački nadbiskup i kardinal, blaženi Alojzije Stepinac. Godine 1959. otišao je u Nadbiskupsko dječačko sjemenište na Šalati u Zagrebu, gdje je maturirao 1963. godine. Studij teologije završio je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu.

Za svećenika Zagrebačke nadbiskupije zaređen je 16. studenog 1969. godine. Vršio je sljedeće službe: od 1970. do 1972. bio je župni vikar u Koprivnici; od 1972. do 1980. župnik u Ozlju odakle je upravljao župom Vrhovac; od 1980. do 1998. bio je župnik u Sesvetskom Kraljevcu; od 1987. do 1998. dekan Vugrovečkoga dekanata; od ljeta 1998. biskupski vikar za svećenike i ravnatelj pastoralnih ureda Nadbiskupskoga duhovnog stola u Zagrebu. U kolovozu 1998. zagrebački nadbiskup mons. Josip Bozanić imenovao ga je kanonikom Prvostolnoga kaptola zagrebačkog.

Sveti papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 29. prosinca 1998. pomoćnim biskupom Zagrebačke nadbiskupije. Za biskupa je zaređen u zagrebačkoj katedrali 6. veljače 1999. godine.

Varaždinskim biskupom imenovao ga je 20. ožujka 2007. papa Benedikt XVI. Službu je preuzeo u varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, 31. ožujka 2007. godine. Dana 1. kolovoza 2019. odlazi u mirovinu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hbk.hr