Vatikan: Kremiranje je prihvatljivo, prosipanje pepela nije

Foto: Carlo Mirante

Katolici ne smiju prosipati pepeo pokojnika ili urnu držati kod kuće, objavio je u utorak Vatikan u novim smjernicama za kremiranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objava naputka uslijedila je pošto kremiranje postaje sve češće u mnogim kršćanskim zemljama jer je jeftinije i za zaštitu okoliša prihvatljivije od tradicionalnog ukopa.

Katolička Crkva dopušta kremiranje od 1963., iako i dalje preferira tradicijski pokop pokojnika.

“Može se pretpostaviti da će u bliskoj budućnosti kremiranje biti standardna praksa u mnogim zemljama”, rekao je njemački kardinal Gerhard Müller, prefekt Kongregacije za nauk vjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U SAD-u je postotak kremiranja s 26,2 posto početkom stoljeća porastao na 48,6 posto prošle godine. U Njemačkoj iznosi čak 55 posto.

Vatikan je, citirajući Kanonsko pravo, objavio da kremiranje nije zabranjeno “osim ako nije izabrano zbog razloga suprotnih kršćanskoj doktrini”, ali pepeo “mora počivati na svetom mjestu, poput groblja, crkve ili u svetištu”.

Vatikan prije 1963. nije dopuštao kremiranje jer se to smatralo poganskom praksom koje negira uskrsnuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.