Večeras u 19 sati u Sesvetama dr. sc. Zlatko Hasanbegović i autor Tihomir Dujmović predstavljaju knjigu “Regija kao treća Jugoslavija”

Foto: Tihomir Dujmović, Sisačka biskupija, snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

Večeras s početkom u 19,00 sati u “Plavoj dvorani” u Sesvetama, održat će se predstavljanje knjige “Regija kao treća Jugoslavija” Tihomira Dujmovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjigu će uz autora predstaviti dr. sc. Zlatko Hasanbegović.

“Regija kao treća Jugoslavija” naslov je devete knjige hrvatskog novinara Tihomira Dujmovića, čiji su recenzenti dr. Andrija Hebrang i dr. Zlatko Hasanbegović. Knjiga pokazuje i dokazuje do koje razine su regionalna, a ne nacionalna rješenja premrežila Hrvatsku. Autor u knjizi podsjeća da se međunarodna zajednica dugo opirala raspadu Jugoslavije i da su te silnice i nakon raspada države nastavile sa starom politikom.

Pakt o stabilnosti, Jugosfera, zapadni Balkan, jugoistok Europe, samo su neke od platformi i projekata na kojima su se pokušale zalijepiti krhotine raspale države, da bi po autoru na kraju, sve ovo dobilo jedan zanimljiv naziv – “regija”!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nema boljeg pledoajea za temu “Regija kao Treca Jugoslavija” od zadnjeg gosta političkog talk showa “ Nedjeljom u dva”, srbijanskog pisca Basare.Stankoviceva jeftina podvala o tome kako su vec kod najave emisije učestale reakcije” dva Srbina u udarnom terminu, na što nam je spala HTV” ne može zamračiti bit problema. Bit problema nije etnička pripadnost Aleksandra Stankovica nego činjenica da su regionalne političke snage do te razine dominantne da je Stankovic jedan od glavnih promotora regije. I kao takav jednako odgovara Racanu i Milanovicu, kao i Sanaderu i Plenkovicu. A on bi htio da se o tome šuti, a da ga se prostački nacionalno proziva zbog njegove nacionalne pripadnosti! Pa da može pasti u sesnaestercu! Ali, taj lažnjak nece proći!
Da je HTV uistinu hrvatska televizija ona bi danas ugostila barem pet drugih osoba umjesto Svetislava Basare. Ali, HTV je regionalna politička televizija, a Stankovic medijski specijalac u borbi za “Regiju kao Trecu Jugoslaviju”.
Ako se složimo sa Stankovicevim tematskim odabirom, (Basara je književnik) iz hrvatske perspektive u tjednu obnove hvarskog kazališta, hrvatska državna televizija i sadržajno opredjeljeni hrvatski novinar( tu je etnička pripadnost naravno irelevantna) posvetio bi se toj temi. Ovih dana naime obnovljeno je najstarije građansko hrvatsko kazalište,ono u Hvaru, utemeljeno je nevjerojatne 1612 godine i to je tema je koja se iz hrvatske perspektive ne moze ignorirati. Iz regionalne se jednostavno mora ignorirati! I Stankovic je tu nepogrješiv!
Iz hrvatske perspektive ništa logičnije od toga da imamo 60 minuta razgovora sa primjerice Slobodanom Prosperovom Novakom o ultimativnom europskom raritetu kao što je prvo europsko građansko kazalište utemeljeno prije više od 400 godina kada su širom regije uglavnom blejale ovce! No,iz regionalne perspektive, a u slavu slavne uravnilovke, ova tema se mora zgurati po tepih! Kod Stankovica stižu samo oni koji su na slavu regiji! Regiji kao Trecoj Jugoslavijj!
Ako je pak Stankovicu ovo zahtjevna tema a svakako je htio progovoriti o kulturi i knjizevnosti Miro Gavran je ovih dana ponovno dobio jednu vrijednu nagradu a dugo ga nismo čuli. Nagrađen je ovih dana jos jedan sjajan hrvatski književnik,Ratko Cvetnić, i to nagradom HAZU-a. Osim toga, pojavio se jedan sjajan roman “ Korijeni”, sjajnog Mikija Bratanica, svakako vrijednog predstavljanja publici. Sad cete pitati sto hrvatskoj publici znače Bratanic ili Cvetnic?
Prije negoli odgovorim žurim sa protupitanjem: a sto hrvatskoj publici znači Svetislav Basara? Regionalnioj, jugoslavenskoj publici, publici koja je napokon došla na svoje formiranjem “ Regije kao Trece Jugoslavije”, Basara je primjeren gost! Onima kojj bi htjeli zivjeti u hrvatskoj drzavi i gledati sadrzajnu hrvatsku televiziju, Basara je posve nevazan. Srpska knjizevnost jednako mi je važna kao bugarska i rumunjska rekao je svojedobno Stanko Lasic. Da, ali nije Stankovicu! A nije Stankovicu jer nije Pupovcu! A budimo realni: nije ni Plenkovicu!
Vratimo se Cvetnicu i Bratanicu.
Cvetnic je autor upravo kultne ratne pripovijetke, Bratanic je pak sjajan pisac, sjajne rečenice, pisac koji kao rijetko tko odabire teške teme od kojih se u Hrvatskoj bježi desetljecima. O Miri Gavranu necu ni govoriti.
Ali kako nitko od njih ni na kojj nacin ne jača i popularizira regijju, nema mjesta kod Stankovica! Tako je stradalo i obnovljeno hvarsko kazalište! Da ga je sagradio drug Tito pa da je sada obnovljeno, ne bi ga Stankovic zaobišao! Ovako, kazalište staro preko 400 godina, baš ničim ne korenspodira sa regijom, dapače, pokazuje da nas stoljecima nije bilo briga sto se događa sa druge strane Drine, upravo ne smije biti tema jedinog političkog talk showa na državnoj televiziji.
Jesu li ljudi koji vode državnu televiziju svjesnih ovih relacija? I svoje zapovjedne uloge u tom lancu?”, objavio je uoči promocije Dujmović na FB.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.