(VIDEO) 13. rujna 1978. Mladen Ramljak – tko je bio hrvatski Beckenbauer?

Punt / Anefo - Nationaal Archief
Foto: Punt / Anefo - Nationaal Archief / wikimedia commons

U plejadi izvanrednih obrambenih igrača koje tijekom svoje bogate povijesti dao hrvatski nogomet, izdvaja se jedno ime, koje je prerano napustilo ovaj svijet: Mladen Ramljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladen Ramljak rođen je 1. srpnja 1945. u Zagrebu, a poginuo u automobilskoj nesreći na današnji dan 1978. godine.

U Maksimir je prvi put došao kao dječačić sa 13 godina i ostao zauvijek. U Dinamo je bio nezamjenjiv srednji branič (ponekad i kao centarhalf), odigrao je 339 službenih utakmica za plave.

S Dinamom je osvojio tri naslova pobjednika Kupa Jugoslavije (1963., 1965. i 1969.), drugo mjesto u Kupu velesajamskih gradova 1963. godine i, kao kruna njegove karijere u Dinamu, prvo mjesto u Kupu velesajamskih gradova 1967. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1973. do 1977. igrao za tada jedan od najjačih klubova Europe Feyenoord iz Rotterdama te osvojio prvenstvo i Kup UEFA 1974. godine (u vrijeme velikog Ajaxa). Treba istaknuti da je Feyenoord prije dolaska Ramljaka bio prvak Europe i jedan od najjačih klubova starog kontinenta, ljubimac Nizozemske.

Hladnokrvan, miran, sjajan tehničar, odlično igrao glavom, organizator obrane, stilist, lakih pokreta, odličnog postavljanja, nadasve korektan borac. Težio je savršenstvu.

Elegancija, kao i Beckenbaueru, mu je bila u ‘duši’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U odijevanju, u hodu, u pokretu, u igri.

Za jugoslavensku reprezentaciju odigrao je samo 13 utakmica, pošto su igrači Dinama bili sustavno zapostavljani u tadašnjoj reprezentaciji; prvi put nastupio 1966. protiv Madžarske (2:0) u Zagrebu.

Tragično je završio život u 33. godini, poginuvši u prometnoj nesreći u jesen 1978. na autocesti kod Novske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 2003. Dinamo organizira juniorski međunarodni turnir »Mladen Ramljak«.

 

Mladen Ramljak u pobjedi Dinama nad tadašnjim prvakom Europe Celticom iz Glasgowa:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.