(VIDEO) 15. srpnja 1606. Rembrandt – cjelokupna zbirka slikarskog genija prvi put dostupna javno u Rijksmuseumu!

Rembrandt: Autoportret, javno vlasništvo

Izvanredna nova izložba u Amsterdamu u slavnom muzeju Rijksmuseum iz 2019. omogućava prvi put da je čitava muzejska zbirka Rembrandtovih djela dostupna javnosti. Pod nazivom “Svi Rembrandti” obilježava se 350. obljetnicu smrti nizozemskog majstora i baca se novo svjetlo na njegov osobni život. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Za slavnog nizozemskog slikara dovoljno je reći samo osobno ime – Rembrandt. Rodio se 15. srpnja 1606. u nizozemskog gradu Leidenu. Njegovo stvaralaštvo poklopilo se sa Zlatnim dobom, kad je Nizozemska doživjela politički, gospodarski i umjetnički procvat, piše staripovijest.history.info.

Puno ime slavnog umjetnika je Rembrandt Harmenszoon van Rijn. Prvi atelje otvorio je 1625. godine u rodnom Leidenu te je uskoro privukao pozornost. Proslavio se nakon odlaska u Amsterdam nekoliko godina poslije. Bavio se slikanjem, crtanjem i grafikom. Izrađivao je portrete, slikao krajolike te birao biblijske i mitološke teme. Najpoznatija djela su Noćna straža, Osljepljivanje Samsona, Sat anatomije dr. Tulpa, Povratak razmetnoga sina…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rembrandt je slovio kao majstor tehnike chiaroscuro, što znači da mu je bio važan međusobni odnos svijetlih i tamnih dijelova slike, odnosno svjetla i sjene. Ova je tehnika bila vrlo popularna u baroknom slikarstvu. Naslikao je oko 300 slika i izradio oko 300 grafika, dok se brojka crteža penje na preko 2000. Volio je slikati autoportrete, izradio ih je preko 40. Svojim je učenicima volio dati zadatak da te njegove autoportrete kopiraju, a na nekima se krevelji ili glumi povijesne ličnosti.

Svojim je slikama znao izazvati suosjećanje, a o slikarstvu je pisao kao o najplemenitijim osjećajima. Kao osoba bio je vrlo neugodan, beozbrazan i egoističan te je često podizao tužbe. Iako je za života stekao veliku slavu i bogatstvo, zapao je u financijske probleme, bankrotirao i umro u siromaštvu 1669. godine.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijela zbirka Rembrandtovih djela 2019. prvi puta dostupna javnosti:

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.