(VIDEO) 22. veljače Dan hrvatske glagoljice – što ne znate o ovoj vrijednoj inicijativi za očuvanje jedinstvene hrvatske baštine?

Foto: Roberta F., commons.wikimedia.org

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje pokrenuo je inicijativu da 22. veljače bude Dan hrvatske glagoljice. Datum 22. veljače odabran je  kao spomen na dan kada je u Kosinju 1483. godine tiskana prva hrvatska glagoljična knjiga Misal po zakonu rimskoga dvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

“Hrvatska je glagoljica povijesno hrvatsko pismo, jedan od nezaobilaznih simbola hrvatskog nacionalnog identiteta i višestoljetne uljudbe, na temelju kojega smo i danas prepoznatljivi i jedinstveni u Europi i svijetu. Mnogobrojni strani gosti koji posjećuju Hrvatsku upoznaju se s glagoljicom te im ona nerijetko postane prepoznatljiv hrvatski znamen koji po odlasku kući nose diljem Europe i svijeta”, argumentira Institut.

Iz Instituta objašnjavaju i važnost Misala po zakonu rimskoga dvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je prva tiskana hrvatska knjiga, a ujedno i prvi misal u Europi koji nije tiskan latiničnim pismom. Ta hrvatska inkunabula otisnuta je dvobojno: crnom i crvenom bojom, i to samo 28 godina nakon tiskanja Gutenbergove Biblije. Taj je hrvatski prvotisak važan i zbog toga što nam dokazuje da su Hrvati već u 15. stoljeću bili izrazito razvijeni u društvenom, gospodarskom i kulturnom smislu.

Institut upućuje i na posebnost hrvatske glagoljice.

U povijesti pismenosti na području jugoistočne Europe poznato je postojanje više tipova glagoljičnoga pisma, koje datira još iz 9. stoljeća, a jednako tako poznato je da je uglata glagoljica nastala i razvijala se isključivo na hrvatskom govornom području već od 13. stoljeća i zato se s pravom smatra hrvatskom glagoljicom. Zbog jasne definiranosti oblika mnogi uglatu glagoljicu smatraju ujedno i najljepšim tipom glagoljice, navodi Institut čija je inicijativa dobila potpore predsjednice Republike te ministrica kulture i znanosti i obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Članak Hrvatski sabor o inicijativi da 22. veljače bude Dan hrvatske glagoljice pročitajte na stranici Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje

 

Hrvatska glagoljica – Glagoljaši, dokumentarni film (2011.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.