(VIDEO) 3. kolovoza 1936. rođen Vice Vukov – pjesma „To je tvoja zemlja“ bila je melem za dušu Hrvatima

Foto: snimka zaslona

Na današnji dan 1936. rođen je poznati hrvatski pjevač Vice Vukov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegove pjesme davale su životnu snagu i nadu Hrvatima u vrijeme komunističke tamnice Jugoslavije, a osobito u vrijeme Hrvatskog proljeća 1971. i obračuna sa hrvatskim domoljubima.

Podrijetlom s otoka Zlarina kraj Šibenika, Vukov je već sa 17 godina došao u prvi sukob s komunističkim vlastima. Naime, izbačen je iz gimnazije jer je događaje u Rusiji 1917. godine nazvao pobunom, a ne revolucijom. Došavši u Zagreb započeo je studij na Filozofskom fakultetu.

Glazbena karijera započela mu je 1959. godine, nastupom na Opatijskom festivalu, nakon čega je vrlo brzo postao slavan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je sudionik Hrvatskog proljeća i vjerojatno bi bio uhićen da u doba gušenja pokreta nije bio na turneji po Australiji. Od tamo je otišao u Pariz u kojem je ostao pet godina, diplomiravši na Institutu za međunarodne studije.
U Hrvatsku se vratio tek 1976., nakon smirivanja situacije. Završio je studij filozofije i talijanskog na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i zaposlio se u Nakladnom zavodu Matice hrvatske.

Glazbeni nastupi bili su mu onemogućeni sve do 1989. godine. Njegove domoljubne pjesme bile su svjetlo Hrvata u mraku Jugoslavije i komunizma, a jedna je ostala posebno zapamćena i izvodi se do današnjeg dana: „To je tvoja zemlja“.

Poslušajte pjesmu s prekrasnim motivima Hrvatske dopunjene slikama Domovinskog rata i hrvatskog barjaka na kninskoj tvrđavi nakon Oluje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.