(VIDEO) 6. srpnja 1928. ‘Svjetla New Yorka’ – premijera prvog zvučnog filma u povijesti

Foto: snimka zaslona

Produkcija filma Svjetla New Yorka koštala je 23.000 dolara, a zarada je iznosila preko 1.000.000 dolara, što je bio golem uspjeh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dana 6. srpnja 1928. godine premijerno je prikazan prvi potpuno zvučni film u povijesti, pod nazivomSvjetla New Yorka (engl. Lights of New York). Naime, za razliku od prethodnih filmova u kojima je bilo zvučnih scena, ali i nijemih, Svjetla New Yorka u potpunosti su snimljena u zvučnoj tehnologiji. U tu je svrhu korišten Vitaphone sustav koji je razvila kompanija Western Electric. Zvuk je bio snimljen na fonografske ploče, a prilikom projekcije okretanje ploča bilo je mehanički sinkronizirano s filmskim projektorom.

Svjetla New Yorka napravljena su pod okriljem kompanije Warner Bros., koja je prednjačila u zvučnoj tehnologiji. Produkcija filma koštala je 23.000 dolara, a zarada je iznosila preko 1.000.000 dolara, što je bio golem uspjeh. Zbog popularnosti zvučne tehnologije uskoro su i ostale kompanije morale slijediti Warner Bros., pa je već krajem sljedeće godine (1929.) Hollywood proizvodio praktički isključivo zvučne filmove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.