(VIDEO) 7. travnja 1994. Ruanda – sramotna uloga međunarodne zajednice i UN-a koji nisu spriječili genocid

Foto: TSgt. Marv Krause. United States Air Force - U.S. Army Africa historical image www.commons.wikimedia.org

Na Ujedinjene narode pale su brojne kritike zbog lošeg reagiranja na ovaj zločin. Činjenica je da je početkom sukoba u travnju 1994., u doba najvećih pokolja u Ruandi, donesena odluka o smanjenju broja mirovnih trupa na svega 270 vojnika, premda je u trenutku otpočinjanja genocida bilo čak 2500 UN vojnika u Ruandi.

 

Ruanda danas obilježava 25 godina od početka genocida u kojem je ubijeno stotine tisuća ljudi, većinom pripadnika manjinske etničke skupine Tutsi.

Memorijalni centar Murambi mjesto je za mrtve bez imena. Čak 50.000 ljudi ubijeno je u nekadašnjoj školi tokom genocida u Ruandi, kad su se većinski Hutui okrenuli protiv manjinskih Tutsija. Vlada ih je ohrabrivala da sklonište potraže u školi i tvrdila da će tu biti sigurni od paravojnih jedinica Hutua. Ali, bila je to zamka.

Sada su tu samo tijela koja žive podsjećaju na ono što se dogodilo.

Gaspar Mukwiye jedan je malobrojnih koji su preživjeli taj masakr u Murambiju. Tada je izgubio roditelje i osmero braće i sestara. Danas je kustos i vodič u centru. Izabrao je taj posao kao način suočavanja s tragedijom koju je preživio. Gaspard Mukwiye, preživjeli, kaže: “Ponosan sam na to što radim kao vodič u memorijalnom centru posvećenom genocidu. Mislim da je to moja odgovornost. Na taj način dajem glas svojoj majci, ocu, braći i sestrama, koji više ne mogu govoriti.”

Na Ujedinjene narode pale su brojne kritike zbog lošeg reagiranja na ovaj zločin. Činjenica je da je 21. travnja 1994., u doba najvećih pokolja u Ruandi, donesena odluka o smanjenju broja mirovnih trupa na svega 270 vojnika, premda je u trenutku otpočinjanja genocida bilo čak 2500 UN vojnika u Ruandi. Stručnjaci tvrde kako se zločin mogao spriječiti intervencijom svega 5000 mirovnih vonjih trupa međunarodne zajednice. Mnoge države, među kojima i vrlo utjecajne u Ruandi kao Francuska, Belgija i SAD, odbile su spriječiti genocid koji se događao pred očima svijeta.

Takvo reagiranje međunarodne zajednice nije bilo prvo, što ukazuje na priličnu nesposobnost UN-a i međunarodne zajednice. Slično se dogodilo tri godine ranije u Hrvatskoj i BiH, kada nisu spriječili masakre do zuba naoružanih paravojnih četničkih jedinica Srba i službene JNA nad Hrvatima i muslimanima.

 

Potresne slike iz Muzeja genocida na Tutsijima u Ruandi

*Tutsi (Vatutsi, Vatutsi, Tussi), narod izvorno nastanjen u Ruandi i Burundiju, sred. Afrika; o. 1,5 mil. pripadnika; po vjeri katolici. Srodni i izmiješani s narodom → Hutu, tijekom povijesti povremeno i u prevlasti nad njima. Višegodišnji etnički sukobi kulminirali su u 1990-ima i doveli do genocida nad Tutsima u kojem je poginulo najmanje 500 000 Tutsija.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr