(VIDEO) 8. siječnja 1879. umro Ferdo Livadić – skladatelj budnice “Još Hrvatska ni propala”

Epepe

Veći dio života proveo je u dvorcu na rubu samoborskog naseljenog područja, koji se i danas može vidjeti (tzv. Livadićev dvorac). U tom je dvorcu i umro na današnji dan 1879. godine, u 80. godini života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skladao je znamenitu budnicu Još Hrvatska ni propala na tekst Ljudevita Gaja.

Na današnji dan 1879. godine umro je Ferdo Livadić, hrvatski skladatelj slovensko-austrijskoga podrijetla. Zanimljivo je da mu je ime izvorno glasilo Ferdinand Wiesner, a kasnije je prezime Wiesner kroatizirao u Livadić (njemačka riječ Wiese znači livada). Rodio se u Celju 30. svibnja 1799. godine, što znači da je bio oko dvije godine stariji od hrvatskog bana Josipa Jelačića. Njegova je obitelj oko 1809. godine naslijedila imanje u Samoboru pa se onamo preselio još u djetinjstvu.

Ferdinand Wiesner tj. Ferdo Livadić studirao je pravo, no rano se počeo baviti i glazbom, i to kao violinist i skladatelj. Došao je u doticaj s Ljudevitom Gajem i postao je pripadnikom Ilirskog pokreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je Livadić u Samoboru bio pravnik, sudac, ravnatelj škole, gradski senator pa čak i gradonačelnik. Veći dio života proveo je u dvorcu na rubu samoborskog naseljenog područja, koji se i danas može vidjeti (tzv. Livadićev dvorac). U tom je dvorcu i umro na današnji dan 1879. godine, u 80. godini života. Inače, Ljudevit Gaj bio je čak oko deset godina mlađi od Livadića, no umro je prije njega, još 1872. godine.

Skladao je znamenitu budnicu Još Hrvatska ni propala na tekst Ljudevita Gaja.

Još Hrvatska ni propala dok mi živimo,
visoko se bude stala kad ju zbudimo.
Ak je dugo tvrdo spala, jača hoće bit,
ak je sada u snu mala, će se prostranit.
Hura! Nek se ori i hrvatski govori!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni li skoro skrajnje vrijeme da nju zvisimo,
ter da stransko teško breme iz nas bacimo?
Stari smo i mi Hrvati, nismo zabili
da smo vaši pravi brati, zlo prebavili.
Hura! Nek se ori i hrvatski govori!

                                    Oj, Hrvati braćo mila, čujte našu riječ,
razdružit nas neće sila baš nikakva već!
Nas je nekad jedna majka draga rodila,
hrvatskim nas, Bog joj plati, mlijekom dojila.
Hura! Nek se ori i hrvatski govori!

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.