(VIDEO) 9. ožujka 1831. Legija stranaca – tko su junaci i organizatori obrane Hrvatske u najteže vrijeme rata?

Foto: Hina

Na današnji dan 9. ožujka 1831. osnovana je jedna od najpoznatijih vojnih postrojbi svijeta – Legija stranaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojni Hrvati, puno prije dolaska oficira iz JNA, došli su iz Legije stranaca i ponijeli teret zapovjedanja obranom Hrvatske u najteže vrijeme agresije Srbije na Hrvatsku početkom rata u proljeće i ljeto 1991. godine. Jedan od njih je i general Željko Glasnović. Njegovu, kao i brata Davora Glasnovića, fascinantnu životnu priču možete pogledati dolje na videu.

Legiju stranaca osnovao je francuski kralj Luj Filip iz dva razloga: zbog kolonijalnih sukoba i uklanjanja kriminalaca i probisvijeta sa ulica francuskih gradova. Za razliku od uobičajenog i često krivo percipiranog javnog mijenja o legionarima kao ološu i otpadu društva, prava istina je da su to istinski odani vojnici i suborci.

Zbog toga Legija kao svoj dan slavi najveći praznik 30. travnja 1863. kada se dogodila najpoznatija bitka ove jedinice. Naime, 3 časnika i 63 legionera na području plantaže Camerone u Meksiku uspijevaju jedan dan oduprijeti se napadu oko 3000 meksičkih vonika. U ovoj bitci ginu skoro svi legionari, dok se njih 6 odlučuje za bitku do zadnjeg, te prsa u prsa sa nataknutim bajonetima trojica odlaze u smrt. Jedina tri preživjela legionara potpisuju predaju samo pod uvjetom da zadrže svoje oružje i pobrinu za poginule suborce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj dan se u Legiji slavi kao najveći praznik, a metaforično pokazuje odanost Legije Francuskoj i borbu do zadnjeg čovjeka. Od tada, na svim zastavama regimenata u čast palim legionarima ovaj datum i ime bitke navodi ispod amblema jedinice.

 

Legionari u Domovinskom ratu – okosnica zapovjednog kadra od početka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Domovinskom ratu sudjelovao je veliki broj pripadnika Legije stranaca, ponajprije Hrvata, ali i drugih nacionalnosti. Upravo su Hrvati koji su došli iz Legije stranaca, a sa njima i dio njihovih suboraca ne-Hrvata, činili okosnicu zapovjednog kadra malih i elitinih postrojbi hrvatske vojske (tada MUP-a i ZNG-a). Neki od najpoznatijih hrvatskih zapovjednika poput Ante Gotovine ili Ante Rose stigli su iz Legije stranaca, kao i zapovjednici specijalnih postrojbi Zrinski i Frankopan poput generala Miljenka Filipovića ili pukovnika Brune Zorice-Zulua. I ostali legionari poput Zvonimira Skendera, Aldo Lučeva, Ante Luketića, Ilije Tota i Mladena Lukića stigli su iz Legije stranaca u tek oformljene specijalne postrojbe.

General i saborski zastupnik Željko Glasnović također je stigao iz Legije stranaca. Bolje reći pobjegao, kao i ostali Hrvati, da bi se priključio hrvatskim postrojbama u najteže vrijeme početkom agresije na Hrvatsku. Željko Glasnović tvrdi da je tijekom ratova na području bivše Jugoslavije poginulo 27 pripadnika Legije stranaca.

Pobjeći iz Legije stranaca nije nimalo lako jer te veže ugovor na 5 godina i promijenjeni identitet imena i prezimena. A rat u Hrvatskoj nije mogao čekati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Hrvatski mediji o Legiji – dio specijalnog rata protiv Domovinskog rata

U hrvatskim je medijima prezentacija Legije i legionara poseban fenomen jer je u zadnjemu desetljeću dio novinara vrlo negativno pisao o braniteljima koji su u Domovinski rat pristigli iz Legije, a površan pristup u načinu pisanja ostaje nerazjašnjen fenomen do današnjih dana. Tako smo prošlih godina, a osobito u vrijeme hajke i progona generala Ante Gotovine, u hrvatskom tisku mogli čitati članke o “zloglasnoj Legiji” iako ova elitna postrojba već desetljećima djeluje kao integralna snaga brojnih misija UN-a. Štoviše, ista je “zloglasna Legija” u sklopu mirovnih misija djelovala u ratovima na ovim prostorima, i to u najkritičnijim područjima. O Hrvatima u Legiji stranaca također se nedovoljno zna, osim što su u spomenutom razdoblju o njima pisani vrlo ružni tekstovi gdje ih se prikazivalo kao skupinu ratnih i poratnih kriminalaca.

Takve su osvrte pisali ljudi kojima je cilj kriminalizirati vrijednosti i uspjeh Domovinskoga rata, te na taj način učvrstiti svoje pozicije koje su zauzeli smrću prvog hrvatskog predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zna se da i danas Legiji stranaca svake godine pokušava pristupiti određeni broj Hrvata. Nitko od njih ne pristupa zbog novca jer plaće legionara relativno su male. Prve godine legionari primaju oko 1200 eura na mjesec, plaća raste tek s godinama, činom i specijalističkim znanjima i vještinama, no nikada ne prelazi 4000 eura. Svi koji pristupaju, Legiji pristupaju zbog ponosa i časti jer znaju da pripadaju jednoj od najelitnijih postrojbi na svijetu.

A ući u njezine redove nije nimalo lako.

 

General Željko Glasnović i njegov brat Davorfascinatna životna priča od Legije stranaca do generala HV-a i ratnog zapovjednika Hrvatskog vijeća obrane (HVO):

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.