(VIDEO) Pogledajte kako je Aretha Franklin otpjevala za papu Franju soul izvedbu ‘Amazing grace’!

Foto: Fah

Američka pjevačica Aretha Franklin, kraljica soula koja je preminula u četvrtak, ostavila je trag na američkoj glazbi kao nitko prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilikom posjeta SAD-u 2015. godine papa Franjo se u Bijeloj kući susreo s tadašnjim predsjednikom Barackom Obamom, predvodio misu u Madison Square Gardenu, bio u Haarlemu, nekada crnačkoj četvrti u koju bijelci nisu smjeli kročiti, a u Central Parku, na Manhattanu, pozdravilo ga je 80.000 katoličkih vjernika!

Ali pravo iznenađenje dogodilo u Philadelphiji, tijekom Festivala obitelji gdje su mu pjevale brojne zvijezde, među kojima i preminula Aretha Franklin, kraljica soula.

Soul je u najširem smislu, naziv za glazbu naglašeno crnačkih korijena koja se u drugoj polovici 1950-ih i ranih 1960-ih oblikovala u Sjedinjenim Američkim Državama na zasadama gospela i bluesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aretha je za papu Franju 2015. otpjevala soul izvedbu jedne od najpoznatijih kršćanskih pjesama “Amazing grace” (Čudesna milost):

U svojem govoru u Philadelphiji papa je isticao da je “Bog svijet povjerio obiteljima”. Poručio je sudionicima da se moraju skrbiti za obitelj i štititi je jer budućnost ovisi o njoj. Istaknuo je da obitelj ima “božansko državljanstvo”, jer Bog je ljubav kojom je stvorio svijet a njegovo je najljepše djelo obitelj. Obitelj je utemeljena na ljubavi, ljepoti i istini, i ako ponekad ima i problema, sporova i umora, križeva, ona je izvor nade, života i uskrsnuća, a ljubav pobjeđuje sve teškoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U papamobilu prošao je dugim prilazom uz oduševljene pozdrave obitelji pridošlih iz cijeloga svijeta. Bogat i raznovrsni program u kojem su se izmjenjivala svjedočanstva obitelji sa šest kontinenata, glazbene i plesne točke  vodio je glumac Mark Wahlberg.

“Pravi je blagoslov pjevati Njegovoj Svetosti”, priopćila je Franklin, koja je svoju glazbenu karijeru započela sa 14 godina, pjevajući kršćanske gospel pjesme. Njezin prvi album zvao se “Songs of Faith” (Pjesme vjere) snimljen je davne 1956. godine u crkvi njezina oca, baptističkog pastora.

Pjesma Arethe Franklin posvećena Isusu ‘Rock of Ages’ (Stijena vjekova)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kraljica soula umrla je na isti dan kada i kralj rocka

Kada je pjevala ljude je znala dovesti do suza, uključujući i predsjednike, javljaju agencije.

Barack Obama nije mogao suspregnuti suze kada je Aretha, jedna od onih umjetnica kojoj je dovoljno bilo samo reći ime, sjela za klavir i zapjevala “You Make Me Feel Like A Natural Woman” u Kennedyjevu centru u prosincu 2015.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suautorica pjesme Carol King bila je jednako dirnuta, potpuno svjesna da će tu interpretaciju zauvijek pamtiti svi.

Rođena u Memphisu, u Tennesseeju, 25. ožujka 1942., Aretha Franklin odrasla je u Detroitu, rodnom gradu soula, glazbenog pravca nadahnutog gospelom i ritam i bluesom, koji će proizvesti mnoge zvijezde.

Aretha Franklin će postati najveća među njima i osvojiti 18 Grammyja za hitove poput “Respect,” “Chain of Fools” i “I Say a Little Prayer”.

Počela je s gospelom, zajedno sa sestrama Carolyn i Ermom pjevajući u crkvenom zboru u crkvi u kojoj joj je otac, i sam uspješni pjevač gospela, bio pastor.

Njezin dar brzo su primijetili i već s 14 snimila je prvi album. Uskoro ju je tada mala izdavačka kuća Motown, za koju će mnogo kasnije snimati Stevie Wonder, Marvin Gaye i Jackson Five s Michaelom Jacksonom, poželjela imati u svojim redovima.

Ali je njezin otac smatrao da Aretha već tada zaslužuje izdavača nacionalne razine i otišao je u njujorški Columbia Records. Aretha je potpisala ugovor, ali i ostvarila samo umjereni uspjeh jer su je u Columbiji usmjeravali prema popu.

Prelaskom u konkurentni Atlantic dobila je priliku zapjevati soul. Njezina prva pjesma u toj izdavačkoj kući “I Never Loved a Man (The Way I Love You)” proizvela je onaj zvuk koji će joj postati zaštitni znak i oduševljavati fanove diljem svijeta obilježen snažnim, strastvenim, svijetlim glasom s mračnijim i žalosnijim R&B aranžmanom u pozadini.

Godine 1967. njezina verzija pjesma Otisa Reddinga “Respect” zasjela na prvo mjesto top ljestvice i ondje ostala osam tjedana.

Uspjeh je Arethu Franklin istodobno postavio u prve redove pokreta za građanska prava afroameričke zajednice. Mnogima je postala simbol toga pokreta, simbolom crnačkog ponosa u doba turbulente političke dekade u SAD-u.

Redding se žalio da mu je “ta cura ukrala pjesmu”, ali je istodobno zaradio gomilu dolara od autorskih prava. Nije u tome dugo uživao jer je poginuo u avionskoj nesreći u prosincu iste godine.

Zbog njezina moćna glasa, u drugi je plan često padalo da izvrsno svira klavir, što se, među ostalim, pokazalo u spomenutoj izvedbi u Kennedyjevu centru.

Kao što to često biva u glazbenoj industriji, trendovi se mijenjaju i stižu novi naraštaji slušatelja, pa tako niti Aretha Franklin nije imala nijedan ‘broj jedan’ od 80-ih godina prošlog stoljeća.

Njezinu popularnost i titulu kraljice soula, međutim, nitko nije dovodio u pitanje.

Američko nacionalno blago

Najjača je bila u nastupima uživo, njezina pojava na pozornici i izvedbe koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim razlog su što je bila toliko voljena. U stvari, 17 od svojih 18 Grammyja osvojila je za nastupe uživo.

Godine 1987. postala je prva žena u Rock and Roll kući slavnih. Časopis Rolling Stone 2010. ju je postavio na čelo svoje liste najboljih pjevača, muških ili ženskih, svih vremena

Pjevala je na inauguracijama Billa Clintona i Baracka Obame.

“Svaki put kada je pjevala, bili smo blagoslovljeni djelićem božanskog”, napisao je bračni par Obama u povodu njezine smrti. “U njezinu glasu mogli smo osjetiti povijest, svaku njezinu nijansu, našu snagu i našu bol, našu tminu i naše svjetlo, naš put do iskupljenja i poštovanja. A ponekad nam je i pomogla da sve to zaboravimo i zaplešemo”.

Aktualni predsjednik Donald Trump nazvao ju je “strašnom pjevačicom koja je unijela radost u živote milijuna ljudi i čije će nasljeđe nadahnjivati buduće naraštaje”.

Bračni par Clinton kazao je da je Aretha Franklin bila “američko nacionalno blago”.

Kraljica soula umrla je na isti dan kada i kralj rocka – Elvis Presley.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.