(VIDEO) Katolički ulični propovjednik dobio odštetu zbog nezakonitog uhićenja: ‘Uzeli su mi Bibliju i bacili, isto ne bi učinili s Kuranom’

Foto: Thinkstock/Snimka zaslona (Fotomontaža: Narod.hr)

Oluwole Ilesanmi dobio je odštetu u iznosu od tri tisuće dolara, koju je isplatio Scotland Yard zbog ponižavajućih komentara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ilesanmi se preselio u London 2010. godine u sklopu svog misionarskog poslanja iz Nigerije. U veljači ove godine propovijedao je na željezničkom kolodvoru kad je optužen za islamofobiju, prenosi Laudato.

Dva policajca prišla su mu i zamolila ga da prestane propovijedati. Međutim, Ilesanmi je to odbio. Policajci su potom uzeli njegovu Bibliju, stavili mu lisice i odvezli ga.

“Nitko te ne želi slušati, ljudi žele da odeš “, rekao je jedan od policajaca, što je zabilježeno u videu kojeg je netko od prolaznika snimio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ilesanmi je rekao da je u svome nastupu govorio o neslaganju s islamskom vjerom, ali da nije imao diskriminacijski pristup.

“Vjerujem da Bog voli sve, uključujući muslimane, ali imam pravo reći da se ne slažem s islamom. Na koncu, živimo u kršćanskoj zemlji,” kazao je Ilesanmi, a prenosi Catholic News Agency.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Uzrujao sam se kad su mi uzeli Bibliju i bacili u policijsko auto. To ne bi učinili da sam imao Kuran. Što se dogodilo sa slobodom govora?”, pita se Ilesanmi.

Ovaj incident potaknuo je peticiju o zaštiti uličnih propovjednika, koja je u skorom roku premašila 38 tisuća potpisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.