(VIDEO) Vanna – tko je hrvatska glazbena zvijezda koja pjeva već četvrt stoljeća?

Foto: Fah

Nedavnim koncertom pred prepunom dvoranom Vatroslava Lisinskog, Vanna je još jednom potvrdila da je istinska glazbena diva impresivnih vokalnih sposobnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Humanitarni koncert ‘Uljepšajmo njihov svijet’ pjevačica je otvorila hitom L’Appuntamento Ornelle Vanoni, točnije svojom inačicom pjesme naziva ‘Susret’, a nastavila brojnim stranim i vlastitim uspješnicama.

Adelin Turning Tables, All of Me Johna Legenda, njezine pjesme ‘1000 milja’,  ‘Već viđeno’, ‘Ledeno doba’, ‘Sad imaš razloga za suze’ i mnoge druge koje je izvela u pratnji orkestra oduševila su brojnu publiku koja je svaku izvedbu u dvosatnom nastupu ispratila ovacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije slučajno što je ovaj veliki glazbeni spektakl upriličen na Svjetski dan Downovog sindroma jer prihod od prodaje karata ide Udruzi za sindrom Down.

Premijera novog videa i pjesme Izmiješane boje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je hrvatska glazbena diva – Ivana Vrdoljak Vanna?

Hrvatska pjevačica Ivana Vrdoljak Vanna (djevojački Ranilović) rođena je 1. rujna 1970. u Koprivnici od oca Bolta i majke Ankice. Sa sestrom Jasminkom u Koprivnici je provela djetinjstvo, završila osnovnu i glazbenu školu te srednju ekonomsku školu.

Prvi put javno je nastupila 1980. na smotri mladih talenata gdje je otpjevala “Yesterday” The Beatlesa. S pjesmom “What a feeling” iz filma “Flashdance” pobijedila je na Prvom pljesku Koprivnice. Tri godine kasnije ponovila je uspjeh na zagrebačkom natjecanju s pjesmom “Pokora” Zorice Kondže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U duetu “Ilan&Ivana”, s Ilanom Kabiljom, snimila je desetak pjesama, a 1990. godine nastupili su kao pratnja grupi Boa pred 60 tisuća ljudi na Maksimirskom stadionu kao predgrupa Davidu Bowieu.

Ilan ju je upoznao s još nepoznatom grupom Electro Team koju su činili Boytronic, Da’ Real, Skyrocker i DJ Fresh Jay. Vanna postaje član benda, a prvi zapaženiji uspjeh postižu pjesmom “Molitva za mir”. U ljeto 1992. objavljuju album “Electro team”.

Bend se u do tada neviđene estradne visine vinuo 1993. pjesmom “Tek je 12 sati” koja je nekoliko puta proglašena za hit desetljeća. Te godine grupa osvaja Porine za najbolju izvedbu grupe s vokalom i za videospot godine (“Tek je 12 sati”).

Godine 1996. grupa objavljuje svoj posljednji zajednički album “Anno Domini 1996.” koji je sniman 180 dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vrijeme najveće popularnosti ET-a, Vanna upoznaje Andriju Vrdoljaka. Susret je bio fatalan jer Andrija je zbog Vanne ostavio suprugu, profesoricu engleskog jezika, Maju Breitenfeld. Njegov otac, slavni redatelj Antun Vrdoljak, sinu je to dugo zamjerao jer je s Majom imao dvoje djece.

Vanna se posvećuje solo karijeri i na poziv Boška Petrovića 1998. nastupa na Prvom hrvatskom jazz saboru. Snima duet s Gibonnijem “Ja ću budna sanjati” koji je i na njezinom prvom solo CD-u “Ispod istog neba”. Za njega je nagrađena Porinom za najbolju žensku vokalnu izvedbu.

Početkom svibnja 2001. predstavlja Hrvatsku na izboru za pjesmu Eurovizije u Kopenhagenu gdje osvaja 10. mjesto.

Nakon toga izdaje nekoliko solo albuma poput „Hrabra kao prije“, live „Vanna s prijateljima u Lisnskom“, „Ledeno doba“, „Platinum collection“ – najveći hitovi, „Sjaj“ i posljednji 2016. “Ispuni mi želju: Koncert povodom 25 godina glazbene karijere”.

Godine 2004. snimila je nezaboravni hit “Božić bili” za film Antuna Vrdoljaka “Duga mračna noć” koji opisuje tešku sudbinu hrvatskog čovjeka nakon završetka 2. svjetskog rata.

Pogledajte Vannin nastup i poslušajte pjesmu:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.