(VIDEO) Vlaho Bukovac i njegov pariški profesor Alexandre Cabanel: Otvorenje izložbe u Umjetničkom paviljonu!

Vlaho Bukovac: Moje gnijezdo, foto: umjetnicki-paviljon.hr

U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu od 3. listopada 2018. do 6. siječnja 2019. moći će se razgledati izložba posvećena Vlahu Bukovcu i njegovom pariškom profesoru Alexandreu Cabanelu. Riječ je o centralnoj izložbi godine u kojoj Umjetnički paviljon slavi 120. godišnjicu svojega osnutka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz izbor od preko 140 djela, izložba će publici ponuditi retrospektivni presjek opusa Vlaha Bukovca, umjetnika koji je obilježio hrvatsku modernu umjetnost – od pariške, preko zagrebačke, cavtatske i, konačno, praške faze, uključujući najvažnija djela iz eklektičnog i bogatog opusa umjetnika koji je djelovao na razmeđu akademizma, naturalizma, impresionizma i, ponekad, simbolizma. Usto, posjetitelji će imati priliku po prvi puta vidjeti neka od Bukovčevih remek-djela koja dosad nisu bila izlagana ili su se smatrala izgubljenima.

Isus prijatelj malenih – Bukovčevo remek-djelo iz franjevačkog samostana u Tomislavgradu na izložbi u Klovićevim dvorima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz Bukovčeva djela, koja su za ovu priliku posuđena iz brojnih domaćih i stranih muzeja te privatnih kolekcija, izložba po prvi puta u Hrvatskoj predstavlja i djela Bukovčevog pariškog profesora Alexandre Cabanela (28. rujna 1823., Montpellier – 23. siječnja 1889., Pariz).

Velika uloga francuskog slikara u Bukovčevom likovnom obrazovanju

Poznata je činjenica kako je Bukovac po dolasku u Pariz upoznao tada izuzetno uglednog i cijenjenog slikara i profesora na École des Beaux-Arts Alexandre Cabanela i želio se upisati u njegovu klasu te kod njega studirati slikarstvo. Budući da ga Cabanel nije mogao primiti jer je njegova klasa bila puna, Bukovac je s njim sklopio dogovor da će u zadanom roku naslikati neko djelo te ako se ono Cabanelu svidi, primit će ga u svoju klasu. Za tu prigodu Bukovac je naslikao rad Ruka (slika će biti na izložbi), koji je oduševio Cabanela te ga je ovaj primio na École des Beaux-Arts.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledajte fenomenalnu fotografiju Isusa, prijatelja malenih – s vrtićkom djecom!

Slavni je francuski slikar odigrao veliku i važnu ulogu u Bukovčevom likovnom obrazovanju, a izložba u Umjetničkom paviljonu će po prvi puta objediniti učenika i učitelja te dati jasnu sliku koliko je učitelj utjecao na učenika. Cabanelova djela su za ovu izložbu posuđena iz nekih od najvećih svjetskih muzeja, poput Musée d’Orsay, Pariz, Petit Palais – Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris, Musée Fabre, Montpellier, Državni muzej Ermitaž, Sankt Peterburg.

Ovo je rijetka prilika da se u Hrvatskoj, kao i u susjednim zemljama, na jednome mjestu istovremeno vide najvažnija djela slikara koji se smatra začetnikom i glavnim predstavnikom hrvatske moderne, kao i njegovog profesora Cabanela, koji je zaslužan za umjetnički razvitak mladog Bukovca, a posredno i za njegov doprinos hrvatskom slikarstvu, zagrebačkoj umjetničkoj sceni s kraja XIX stoljeća i hrvatskoj umjetnosti općenito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz izložbu i kazališna predstava o susretu Cabanela i mladog Vlaha Bukovca

Posebna zanimljivost uz ovu izložbu je i kazališna predstava „Ruka“ čiji se scenarij zasniva na istinitom susretu našega, tada, mladog Vlaha Bukovca i, tada, slavnog Alexandrea Cabanela, u Parizu, u rano proljeće 1877. godine!

(FOTO) Prva od tri izložbe posvećene Vlahi Bukovcu otvara se u Galeriji Klovićevi dvori

Partner Umjetničkom paviljonu na ovoj izložbi je Musée Fabre iz Montpelliera. Idejna autorica izložbe je Jasminka Poklečki Stošić, ravnateljica Umjetničkog paviljona, a autori izložbe su povjesničar umjetnosti Igor Zidić, ponajbolji poznavatelj opusa Vlaha Bukovca i povjesničar umjetnosti Michel Hilaire, direktor Musée Fabre, specijalist za opus Alexandera Cabanela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(FOTO, VIDEO) Izložba “Vlaho Bukovac i Alexandre Cabanel – povijesni susret učenika i učitelja” u Umjetničkom paviljonu

Vlaho Bukovac bio je inicijator osnutka Umjetničkog paviljona u Zagrebu. Njegovom inicijativom, davne 1896., godine za izlaganje hrvatskih umjetnika na Milenijskoj izložbi u Budimpešti sagrađen je montažni paviljon čiji je čelični skelet, po zatvaranju te izložbe, premješten u Zagreb, na Lenuciju potkovu. Iz čelične konstrukcije „nastao“ je Umjetnički paviljon koji je, dvije godine kasnije, 1898., svečano otvoren izložbom Prvi hrvatski salon.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.