(VIDEO) Žive jaslice u Sv. Lovreču: Stotinjak mještana oživjelo ugođaj Svete noći

snimka zaslona

Uprizorenjem živih jaslica, blagdan sv. Stjepana obilježen je u srijedu navečer i u Svetom Lovreču u Istri gdje je u programu u staroj gradskoj jezgri sudjelovalo stotinjak kostimiranih mještana koji su oživjeli betlehemski ugođaj Svete noći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o površinski najvećim živim jaslicama u Hrvatskoj koje će se uprizoriti još 30. prosinca te 6. siječnja iduće godine.

Jedna od organizatorica, Sanja Matošević, rekla je da svake godine u Svetom Lovreču žive jaslice obiđe više od deset tisuća posjetitelja. Jaslice također gostuju u drugim istarskim mjestima – ove godine, u Puli i Poreču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srednjevjekovni gradić kao idealna kulisa

Tijekom božićnih blagdana, gosti mogu obići žive jaslice, upoznati se s već zaboravljenim zanatima i izbliza vidjeti mnogobrojne domaće životinje.

“Sveti Lovreč, kao srednjovjekovni istarski gradić, zapravo je savršena kulisa za uprizorenje rođenja malog Isusa, prikaza ljudi i djelatnosti davnih vremena”, dodala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mještani Sv. Lovreča i okolice više od mjesec dana intenzivno su pripremali infrastrukturu pa je i u srijedu navečer cijela gradska jezgra bila u znaku jaslica, prikazani su i stari zanati: kovači, kamenoklesari, ribari, stolari, pčelari, travari, bačvari, izrađivači metli, pletilje. Pekar je iz krušne peći dijelio tek ispečeni kruh, a domaćice su nudile topli čaj i kuhano vino. Vrijedni mještani, volonteri izgradili su i izvor, vodenicu, jezerce, pa i mali kažun, simbol istarskog podneblja.

U galeriji “Placa” postavljena je prigodna izložba fotografija te priređen glazbeni program.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.