Renesansni festival u Koprivnici

Ovogodišnji Renesansni festival, koji se idućega vikenda održava u Koprivnici, imat će preko 1200 kostimiranih sudionika, što je 10 puta više u odnosu na prvu manifestaciju, rečeno je na konferenciji za medije na kojoj su predstavljeni svi noviteti, program događanja kao i glavna tema – srednjevjekovno kulinarstvo, prenosi glaspodravine.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Direktor gradske Turističke zajednice Renato Labazan rekao je kako se ovdje radi o megamanifestaciji odnosno najvećoj povijesnoj priči u Jugoistočnoj Europi, koja iz godine u godinu raste.

Podsjetio je da cijela organizacija počinje od jedne jedine postojeće građevine, Gradskog festunga, dok sve ostalo treba ručno napraviti i montirati, prateći povijesne činjenice o tome kako su predmeti uistinu izgledali u vrijeme renesanse.

“Vjerujte mi, to je ogroman posao. Nije samo stvar u izgradnji već i svim detaljima, a uzmite u obzir cijeli ovaj ogroman prostor. To je na tisuće detalja o kojima vodimo brigu”, rekao je Labazan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od prve godine, kada je za ovaj turistički projekt trebalo doslovce ljude vući za rukav i moliti da sudjeluju, danas je priča potpuno drugačija – ne samo da je zainteresiranih sve više, već za sve zainteresirane nema ni mjesta. Naravno, mjesta ni ove godine neće biti za trgovce modernom robom.

“Plastične predmete, moderne predmete i sve ono što se ne uklapa u priču kasnog srednjeg vijeka ne možemo prihvatiti. Neki imaju razumijevanja, neki malo manje, ali situacija je jednostavno takva i želimo održati kvalitetu”, jasno je poručio Labazan.

Glavna tema festivala ove će godine biti renesansno kulinarstvo. Zahvaljujući Podravkinim stručnjacima, hrana će kod svih ugostitelja biti pripremana po srednjevjekovnim receptima, uz korištenje isključivo onih namirnica koje su postojale u ono vrijeme. Kompletan program Festivala

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Jest će se samo renesansna hrana, dakle nema hamburgera, nema prženih krumpirića, jer to nije u duhu renesanse. Nudit će se isključivo jela iz onog razdoblja”, pojasnila je Jadranka Lakuš.

Najavljeno je i natjecanje profesionalnih kuhara amatera, koji će se nadmetati u pripremanju hrane sa srednjevjekovnim namirnicama, ali i priborom. Svi koji se žele okušati u ovom natjecanju trebaju se što prije javiti u Podravku i ostaviti svoje podatke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.