Više neće ovisiti o Moskvi: Ustoličen mitropolit Epifanije, poglavar nove neovisne Ukrajinske pravoslavne Crkve

Foto: fah

Poglavar nove Ukrajinske pravoslavne Crkve koja više neće ovisiti o Moskvi, mitropolit Epifanije ustoličen je u nedjelju na ceremoniji održanoj u Kijevu, čime se Ukrajinska pravoslavna Crkva i formalno odvojila od Ruske pravoslavne Crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ustoličenje biskupa Kijevske patrijaršije, mitropolita Epifanija (40) poglavarom Ukrajinske pravoslavne Crkve održano je u kijevskoj katedrali svete Sofije u prisutnosti ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka koji je u utorak najavio da će se kandidirati za drugi mandat na izborima 31. ožujka.

U govoru koji je prenosila televizija Porošenko je kazao da svečanost predstavlja završetak procesa čiji je cilj bio u Ukrajini osnovati autokefalnu pravoslavnu crkvu koja više ne ovisi o vjerskom tutorstvu Rusije.

U listopadu 2018. Carigradski patrijarh priznao je neovisnost Ukrajinske pravoslavne Crkve, prouzročivši gnjev Ruske pravoslavne Crkve, koja je osudila “raskol” i prekinula veze s Carigradom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pošto je 332 godine bila sastavni dio Ruske pravoslavne Crkva, Ukrajinska pravoslavna Crkva se nakon “sabora ujedinjenja” održanog u prosincu, kojemu su prisustvovali predstavnici triju pravoslavnih crkava koje djeluju u Ukrajini, i formalno odvojila od Ruske pravoslavne Crkve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.