Vjernici slave spomen dan Gospe od Zdravlja

21. studeni Crkva slavi kao spomen dan Gospe od Zdravlja. Raširen je u svim hrvatskim krajevima, a osobito u južnoj Hrvatskoj gdje došao iz područja s druge strane Jadrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomen dan se slavi u pobožno sjećanje da je Bog odabrao jednu skromnu i samozatajnu djevojku iz Nazareta, Izraelku Mariju kao onu koja će roditi Njegovog Sina.

Današnja svetkovina slavi čin Marijinog potpunog prikazanja, darivanja i posvećenja Bogu.
Zanimljivo je da i istočna pravoslavna crkva istog dana slavi spomenuti blagdan, što također govori o zajedničkom korijenu katoličke i pravoslavne crkve, i potrebi njihovog približavanja.

Tako časoslov Katoličke Crkve govori i ove riječi: “Na današnji dan (god. 543) posvete crkve Svete Marije Nove, podignute pokraj jeruzalemskoga hrama, zajedno s istočnim kršćanima slavimo ‘posvetu’, kojom se od djetinjstva posvetila Bogu potaknuta od Duha Svetoga, čijom je milošću bila ispunjena u svome bezgrješnom Začeću.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blagdan Gospe od Zdravlja povezan s kugom u Veneciji

U hrvatskim krajevima pod mletačkom vlašću postoje brojne crkve i kapele podignute u čast Gospe od Zdravlja.

1630 g. strašna kuga harala je Mletačkom republikom, a u samoj Veneciji odnijela je više desetaka tisuća života. Mletački dužd se obratio Gospi za pomoć i zavjetovao se baš na današnji dan da će, ako prestane kuga, podići velebnu crkvu njoj u čast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuga je prestala, a 1687 g. podignuta je u Veneciji crkva Madonna della salute. Pobožnost prema Gospi od Zdravlja je preko mora došla i u hrvatske krajeve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.