Vlaho Bukovac od 17. veljače u Zagrebu: Slikarova cavtatsko-zagrebačko-bečka faza!

vlaho bukovac
Foto: javno vlasništvo, gkd.hr

Nakon što smo 2018. imali priliko pogledati vrhunsku izložbu, prvu od tri u nizu kojima je predstavljen veliki hrvatski slikar Vlaho Bukovac, sada Klovićevi dvori u Zagrebu otvaraju i drugu izložbu. Niz od tri izložbe nosi naziv “Vlaho Bukovac u Europi”. Dok je u prvoj izložbi bila predstavljena prva, pariška faza Bukovčeva opusa, u drugoj ćemo imati prilike vidjeti djela iz slikareve zagrebačko-cavtatsko-bečke faze pod nazivom: “Korijeni i krila. Vlaho Bukovac u Zagrebu, Cavtatu i Beču 1893.-1903.”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva je izložba, Vlaho Bukovac u Parizu, 1878.-1892. održana 2018. godine, obradila Bukovčev rad od amaterskih početaka u Sjevernoj Americi, preko školovanja i profesionalnog puta u Parizu, povremenih radnih boravaka u Engleskoj, kao i kratkih, ali plodonosnih predaha u domovini, sve do konačnog povratka u domovinu.

> Remek-djelo Vlaha Bukovca, ‘Dubravka’, nakon više od 100 godina vraća se doma!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> (FOTO) Zašto ne smijete propustiti izložbu ‘Bukovac i Cabanel- povijesni susret učenika i učitelja’ u Umjetničkom paviljonu?

 

> Pogledajte fenomenalnu fotografiju Isusa, prijatelja malenih – s vrtićkom djecom!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obilježio čitavu generaciju zagrebačkih slikara

Tema dugoočekivane druge izložbe iz ciklusa Bukovčev je život i opus nastao u Zagrebu kad Bukovac postaje središnjom ličnošću javnoga kulturnoga života, velikim mentorom mlade generacije likovnih umjetnika, a njegov zavodljivi kolorizam obilježava čitavu generaciju zagrebačkih slikara, prema toj karakteristici nazvanih Zagrebačka šarena škola. Zahvaljujući Bukovcu Zagreb će postati središnjim mjestom likovnih zbivanja. Zagrebačka je faza istodobno i najplodonosnija razvojna cjelina ovog umjetnika koji upravo u sretnim okolnostima stvaralačkog zanosa u Zagrebu ostvaruje neka od svojih kapitalnih djela. Sudjelujući u društvenom životu Zagreba i družeći se s intelektualnom elitom, Bukovac će portretirati protagoniste ključnih obitelji poput Vranyczanyjevih, Pongračevih, Nossanovih, Miletića, Farkaša, Crnadaka ili Bergerovih.

Unutar izložbe obradit će se i opus nastao u rodnom Cavtatu, kad se Bukovac vraća svojim korijenima (između 1899. i 1902. godine), gdje će također unijeti novi elan u društvenim i umjetničkim krugovima. U stilskom će smislu Bukovac upravo u rodnome gradu dosegnuti svoj stvaralački vrhunac te donijeti najljepša ostvarenja plenerističkog slikarstva.

U Cavtatu će se zadržati otprilike četiri godine, a potom će zajedno s obitelji preseliti u Beč. Njegov boravak u Beču i uspjeh koji je polučila njegova samostalna izložba bit će presudno za kasniji odlazak u Prag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Djela prikupljena iz brojnih institucija i privatnih zbirki

Izložba će u kronološkom slijedu predstaviti Bukovčevi život i djelo, dubinski će analizirati brojne epizode Bukovčeva života te njihov utjecaj na stvaralaštvo. Poput romana pred očima posjetitelja odvijat će se svojevrsna drama dolaska, opstanka i odlaska potkrijepljena brojnim dokumentarnim materijalima, arhivskom građom, do sad neizlaganim djelima i sasvim novim otkrićima.

Djela za izložbu prikupljena su iz brojnih muzejsko-galerijskih institucija diljem Hrvatske i susjednih zemalja. Vrata ovoj izložbi s povjerenjem su otvorili mnogi privatni vlasnici, a velik je broj njihovih slika potpuno nepoznat današnjoj publici.

Povodom stote godišnjice smrti velikoga slikara za vrijeme trajanja izložbe (travanj 2022.) u Galeriji Klovićevi dvori održat će se međunarodni znanstveno-stručni skup Vlaho Bukovac i njegovo djelo u suorganizaciji s Institutom za povijest umjetnosti u Zagrebu. – najavljuje stranica Galerije Klovićevi dvori.

Izložba će biti otvorena 17. veljače, a javnost će ju moći pogledati od 18. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.