Vlč. Marko Đurin iz Rima odbacio nagađanja o tome da se papa Franjo povlači s dužnosti

franjo
Montaža: Narod.hr, izvor: Fah, snimka zaslona

Papa Franjo i dalje je u bolnici u Rimu, u koju je primljen zbog respiratorne infekcije, što zahtijeva nekoliko dana liječenja, priopćio je Vatikan. O Papinu zdravlju i budućnosti Katoličke crkve u Dnevniku HRT-a govorili su velečasni Marko Đurin, rektor Papinskog hrvatskog zavoda svetog Jeronima u Rimu, i Darko Pavičić, kolumnist Večernjeg lista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đurin je rekao da je vijest o Papinu zdravlju izazvala podršku i molitvu vjernika diljem svijeta, kao i ljudi iz crkve, da nema zabrinutosti – uz poruku nade da će uskoro biti dobro.

Pavičić je istaknuo kako ne treba zaboraviti da Papa ima 86 godina te i sam kaže kako osjeća da stari.

>Papa Franjo proveo je mirnu noć u bolnici, osoblje je jako optimistično

Pavičić: Papa je u punoj snazi što se tiče mentalne i duhovne forme

– Svako malo događaju se neke odgode zbog Papina zdravlja, a i Papa u svojem stilu kaže – glava mi radi, Crkva se ne vodi koljenom, nego glavom. Papa je u punoj snazi što se tiče mentalne i duhovne forme, istaknuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlč. Đurin smatra kako je gotovo sigurno da će predvoditi obrede vazmenog trodnevlja, da će za Veliki tjedan biti u Rimu, a prognoze su i da bi i za Cvjetnicu mogao biti tu, predvoditi misu i procesiju.

>Stanić: Uz deset godina Franjina papinstva

Odbacio je nagađanja o Papinu povlačenju s dužnosti, rekavši da nema smisla toliko govoriti o tome. Naglasio je da Papa ima puno obaveza, u planu su i neka putovanja, sinoda je u tijeku, te vjeruje da će se Papa vratiti za 2,3 dana i nastaviti sa svojim obvezama.

O mogućem novom papi

– Papa je duhovna, ali i politička osoba, on je figura iznad svih. Trenutačno strepe i vjernici, ali i politički svijet gleda što će biti nakon svakoga Pape. Nakon ovoga Pape vjerojatno će se nastaviti njegovim putem, a to se najviše može vidjeti po broju kardinala koje je imenovao u kardinalski zbor. Otkud će doći, ne možemo znati, ali ići će se Franjinim putem, a to je zagovaranje siromašne crkve, marginalne crkve. Crkve koja je kuća svih, otvorena za sve, naglasio je Pavičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Deset godina pontifikata pape Franje: Ovo su čestitke vjerskih vođa

Hospitalizacija

Papi je u bolnici dijagnosticirana respiratorna infekcija koja zahtijeva nekoliko dana liječenja, priopćio je Vatikan.

Medicinsko osoblje vrlo je optimistično i vjeruje da bi, ako ne bude nekog neočekivanog razvoja bolesti, papa Franjo mogao biti otpušten na vrijeme za proslavu Cvjetnice 2. travnja, izvijestila je ANSA, citirajući neimenovane bolničke izvore. Lani je poglavar gotovo 1,4 milijarde rimokatolika bio prisutan, ali nije i predvodio neke obrede uskrsne službe zbog bolova u koljenu.

Ako se isto ponovi, odredit će se kardinal koji će slaviti misu, a u tom bi slučaju Papa samo mogao pratiti obrede.

Franjino zdravlje privuklo je pojačanu pozornost u posljednje dvije godine, tijekom kojih je bio podvrgnut operaciji debelog crijeva i počeo se koristiti invalidskim kolicima ili štapom za hodanje zbog kroničnih bolova u koljenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Papa Franjo o tome što bi ga moglo navesti da odstupi

Franjo koji je ove godine obilježio deset godina papinstva, katkad ima respiratornih tegoba. Kao 21-godišnji mladić Franjo je teško obolio od pleuralnog izljeva i i bio je na rubu smrti te mu je uklonjen dio plućnog krila 1957.

Posljednja hospitalizacija argentinskog pape potaknula je nagađanja o mogućoj ostavci zbog zdravstvenih razloga, nakon povijesnog presedana njegova pokojnog prethodnika Benedikta XVI.

Na pitanje švicarske televizije RSI u intervjuu emitiranom 12. ožujka – koje bi ga stanje navelo na odlazak u mirovinu, Franjo je odgovorio: “Umor koji vam ne dopušta da stvari vidite jasno. Nedostatak jasnoće, nedostatak znanja kako procijeniti situacije”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.