Warholov portret Mao Ce-Tunga na dražbi u Hong Kongu

Foto: fah

Na dražbi u Hong Kongu naći će se slavna slika Andyja Warhola, portret utemeljitelja kineske komunističke partije Mao Ce-Tunga koji bi mogao doseći cijenu od 15 milijuna dolara, prenosi BBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maov portret u stilu je pop arta, poput poznatog Waholovog portreta Marilyn Monroe ili konzerve juhe Campbell.

Nastala prema fotografiji iz Maove “Male crvene knjige”, radi se o jednoj od najslavnijih slika 20. stoljeća.

Očekuje se da će postići cijenu od 15 milijuna dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maov portret prodan je 2014. u Londonu za 9,4 milijuna dolara, a sadašnji vlasnik čiji identitet nije poznat ponudio ga je na dražbu kod Sotheby’sa u Hong Kongu koja bi se trebala održati 2. travnja.

Warhol ga je naslikao 1972. kada su hladnoratovski neprijatelji Kina i SAD počeli zatopljavati odnose nakon povijesnog posjeta Pekingu američkog predsjednika Richarda Nixona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.