WWF: ‘Sat za planet Zemlju’ u subotu, 19. ožujka

Jubilarni 10. “Sat za planet Zemlju” održat će se u subotu, 19. ožujka, od 20,30 do 21,30 sati kada će biti ugašena rasvjeta na najpoznatijim svjetskim znamenitostima u više od 7000 gradova u preko 170 zemalja svijeta, među kojima i u Hrvatskoj, najavili su u utorak predstavnici svjetske organizacije za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dubrovačke gradske zidine, Zagrebačka katedrala, južno pročelje Dioklecijanove palače sa splitskom rivom i pulska Arena te će večeri svakako biti u mraku, uz bok Eiffelovom tornju, rimskom Coloseumu, egipatskim piramidama i brojnim svjetskim kulturnim simbolima, rekla je voditeljica WWF-ovog projekta “Sat za planet Zemlju” Petra Boić Petrač na konferenciji za novinare.

Pozvala je građane, gradove i tvrtke da se uključe u akciju te 19. ožujka u 20,30 sati ugase rasvjetu. Uz simbolično gašenje svjetla tijekom samog Sata, WWF poziva građane da “doniraju” svoje Facebook profile i promjenom profilne fotografije prijateljima daju do znanja da ne žele klimatske promjene, a ta se izmjena može napraviti slijedeći upute s internetske stranice earthhour.org. Također, građani su pozvani da u 10 sati dođu u park prirode Medvednica i sudjeluju u akciji pošumljavanja (mjesto susreta je Donja stanica žičare).

“Suradnja poslovnog sektora, civilnog društva i institucija neophodna je ako želimo stati na kraj klimatskim promjenama, uvjerljivo najvećoj prijetnji današnjice. Svatko od nas može doprinijeti nastojanjima da spriječimo dodatno zagrijavanje Zemlje i tako ne dosegnemo kritičnih dva Celzijeva stupnja, a naš doprinos je akcija pošumljavanja Parka prirode Medvednica, čiji su šumski ekosustavi narušeni brojnim vremenskim nepogodama prošlih godina. Šume Medvednice su najbolji pročišćivač zraka Zagreba”, istaknuo je direktor WWF Adria Martin Šolar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupnju 5000 sadnica i sadnju jednog hektra sljemenske šume omogućila je IKEA Hrvatska, globalni partner WWF-a u borbi protiv klimatskih promjena i u očuvanju šuma. Glasnogovornik IKEA Hrvatska Igor Štefanac istaknuo je kako je drvo dio njihovog identiteta i svjesni su kako su veliki potrošač te dragocijene sirovine.

“IKEA godišnje iskoristi preko 17 milijuna kubičnih metara drveta za svoje proizvode, a to je više od 400.000 natovarenih kamiona koji, kad bi se poredali jedan do drugoga, protezali bi se od Hrvatske do Indonezije. Iz tih razloga nam je iznimno bitno da se prema šumama postupa odgovorno”, rekao je.

Ravnateljica Parka prirode Medvednica Snježana Malić-Limari istaknula je kako će se 2015. pamtiti kao najtoplija godina u povijesti, a zadnjih nekoliko godina Medvednicu je poharalo osam oluja i ledolom koji su nanijeli veliku štetu šumskom ekosustavu, posebno na južnoj strani središnjeg dijela tog parka. Izvaljeno je preko 50.000 prostornih metara drvne mase, otvorena su brojna manja klizišta, a oštećena je i infrastruktura za posjetitelje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To nam dokazuje prisutnost klimatskih promjena i na našim područjima, pa smo se ove godine u ‘Sat za planet Zemlju’ uključili ne samo gašenjem rasvjete na Medvedgradu, već i akcijom pošumljavanja jednog hektra područja u zoni Bliznec”, rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.