Msgr. Milan Zgrablić zaređen za nadbiskupa koadjutora Zadarske nadbiskupije

Zadar, 25.06.2022. - Danas je u zadarskoj katedrali svete Stosije zaredjen novi zadarski nadbiskup, mons. Milan Zgrablic. Svecano misno slavlje predvodio je nadbiskup mons. Zelimir Puljic, a suzareditelji su splitsko-makarski nadbiskup Drazen Kutlesa te biskup u miru Ivan Milovan. Misu je koncelebriralo 200 svecenika Zadarske nadbiskupije te 25 biskupa medju kojima i apostolski nuncij u Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua. Na fotografiji Milan Zgrablic i Zelimir Puljic, Foto HINA/Zvonko KUCELIN

U katedrali svete Stošije u Zadru održano je biskupsko ređenje monsinjora Milana Zgrablića, koji će biti koadjutor sadašnjem nadbiskupu Želimiru Puljiću.

Biskup koadjutor je biskup pomoćnik kojega Sveta Stolica postavlja biskupu ili nadbiskupu kada on ne može obavljati sve svoje dužnosti zbog slabog zdravlja, bolesti, starosti ili nekog drugog razloga.

Poslije Božića, msgr. Zgrablić će naslijediti nadbiskupa Puljića na čelu mjesne crkve, javlja HRT.

Liturgija biskupskoga ređenja mons. Milana Zgrablića

Liturgija biskupskoga ređenja mons. Milana Zgrablića na svečanom misnom slavlju u katedrali sv. Stošije u Zadru u subotu 25. lipnja, počela je predstavljanjem izabranika Zgrablića kojega su prezbiteri pratioci, mons. Sergije Jelenić i vlč. Darko Zgrablić, dopratili pred sjedalo zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, glavnog zareditelja.

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua pročitao je bulu pape Franje kojom je dosadašnjeg porečkog župnika imenovao zadarskim nadbiskupom koadjutorom. Za vrijeme pjevanja molitve Litanija svih svetih, mons. Zgrablić je bio u prostraciji, navodi HKM.

Uslijedilo je polaganje ruku nadbiskupa Puljića na ređenika, dok je mons. Zgrablić klečao na klecalu. Zatim su izabraniku pristupili i svi drugi biskupi te su polagali ruke na glavu mons. Zgrablića, ništa ne govoreći.

Zatim je nadbiskup Puljić otvoreni evanđelistar položio iznad glave mons. Zgrablića. Mons. Puljić izmolio je potom molitvu ređenja.

Uslijedilo je mazanje glave izabranika Zgrablića, predaja evanđelistara i biskupskog znamenja. Dok je mons. Zgrablić klečao, zareditelj Puljić pomazao mu je glavu krizmom. Predao je zatim mons. Zgrabliću evanđelistar i stavio mu prsten na prestenjak desne ruke. Nadbiskup Puljić stavio je zatim mons. Zgrabliću mitru na glavu i predao mu biskupski štap.

Nakon predaje štapa, nadbiskup Puljić poveo je mons. Zgrablića do mjesta na kojem je dotada sjedio nadbiskup Puljić, dok ga je redio, te se koadjutor Zgrablić zadržao na trenutak sjedeći na tom mjestu držeći biskupski štap u ruci.

U slavlju ređenja sudjelovali su i hodočasnici iz Istre te svi staleži vjernika, među kojima i koludrice zajednice benediktinki sv. Marije koje u rijetkim, osobito svečanim prigodama, izlaze iz svoje monaške klauzure.

Homilija mons. Puljića na biskupskom ređenju mons. Zgrablića

Homilija zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića na biskupskom ređenju mons. Milana Zgrablića, 25. lipnja 2022. u zadarskoj katedrali sv. Stošije.

Zadar, 25.06.2022. – Danas je u zadarskoj katedrali svete Stosije zaredjen novi zadarski nadbiskup, mons. Milan Zgrablic. Svecano misno slavlje predvodio je nadbiskup mons. Zelimir Puljic, a suzareditelji su splitsko-makarski nadbiskup Drazen Kutlesa te biskup u miru Ivan Milovan. Misu je koncelebriralo 200 svecenika Zadarske nadbiskupije te 25 biskupa medju kojima i apostolski nuncij u Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua. Na fotografiji Zelimir Puljic, Foto HINA/Zvonko KUCELIN

Preuzvišeni Apostolski nuncije, draga braćo nadbiskupi i biskupi,

Dragi imenovani koadjutore zadarski mons. Milane Zgrabliću,

Preosvećeni gospodine Nikodime, poštovani redovnički poglavari i poglavarice,

Uvažena Rektorice i prorektori Sveuličišta, predstavnici državnih, županijskih i gradskih vlasti,

Preuzvišeni suposvetitelji nadbiskupe Dražene i biskupe Ivane,

Draga rodbino nadbiskupa Milana, braćo svećenici, bogoslovi i sjemeništarci,

Braćo i sestre u Kristu!

Uz srdačnu dobrodošlicu svima koji ste iz bliza i iz daleka došli danas u Zadar, želim da se ovdje osjećate doma. Talijani i Nijemci za katedralu vele da je „Dom“ i „Duomo“. I nama je ta riječ razumljiva, jer podsjeća na ono „osjećati se doma“ i „po domaću“. Kako se ne „osjećati doma“ u sjeni ove katedrale koja je „majka svih zadarskih crkava“. U društvu majke uvijek je toplo i prijateljsko ozračje. To se osjeća i u ovoj veličanstvenoj katedrali, bilo da je gledamo s pročelja, s matroneja, s ulaza, iz svetišta ili sa zvonika. Neka vas sve koji ste uspjeli ući u ovo sveto zdanje, kao i sve vas koji pratite događaj ređenja ispred i oko prvostolnice, Duh Božji obdari svojim darovima kako bi se u ovom svetom domu i oko njega osjećali „kod kuće“ i doma.

Znakoviti obred ređenja odvija se u ozračju predstavljanja koadjutora Milana, Papine bule imenovanja, dijaloga s ređenikom u formi devet pitanja i odgovora, a onda pomazanje svetim uljem koje je posvećeno u ovoj katedrali na Veliki četvrtak ove godine. Tim istim svetim uljem pomazivalo se krizmanike diljem Nadbiskupije, a prošlog tjedna pomazao sam i trojicu novih svećenika.

Biskup je pastir, učitelj i dobar razlučitelj

Sveti čin ređenja novoga biskupa podsjeća nas na Isusovo vrijeme kad je birao prve učenike i apostole. A u tom procesu izbora biskupi su nasljednici apostola, pa „ući u apostolsko nasljedstvo“ znači ući „u borbu za Isusovo evanđelje“ i biti „revan pastir“ koji budnim okom prepoznaje i čita „znakove vremena“.

No, kao „pastir i učitelj“ biskup nije nikada sam. Svećenici i Bogu posvećene osobe njegovi su prvi suradnici. A uz njih biskup računa i na zauzete vjernike laike, posebice na kršćanske roditelje koji su izvrsni odgojitelji svoje djece. Jer, nitko nije kadar tako umješno i spretno prenijeti djeci klicu vjere kao roditelji, pa ih valja poticati neka oduševljeno sudjeluju u tom svetom odgojnom zadatku.

No, biskup nije privatni vjernik, već javni svjedok vjere koji prosuđuje i obrazlaže što se ima vjerovati. Od njega se očekuje da bude „jasan smjerokaz i razlučitelj“ između krivih i istinitih stavova i nazora. Ne smije pritom imati straha i bojati se kritike, već preuzeti ulogu proroka. On je, naime, i „vidljivi garant jedinstva partikularne Crkve“. Da bi to mogao odgovorno izvršiti, potrebna mu je duhovna i svaka druga potpora. Zato je u „jutarnjoj propovijedi“ prije pola godine Papa Franjo rekao da su „biskupi stupovi Crkve za koje vjernici moraju moliti” da bi „s osmijehom oca stvarali ozračje opuštenosti i sigurnosti“ (22. siječnja 2022.).

Biskupove tri prepoznatljive ljubavi

Čuli smo u Evanđelju po Ivanu kako Isus veli apostolima da su „prijatelji njegovi“ i da ih je izabrao da idu i rod donose“ (Iv 15, 17). Ove je riječi kao svoje biskupsko geslo odabrao koadjutor Milan.

Kad Isus veli apostolima da su njegovi prijatelji, po čemu ćemo to prepoznati? Odgovor se nalazi u „tri velike ljubavi“ koje svaki ređenik, svećenik i biskup, treba posjedovati u svom „vjerničkom inventaru“.

To je najprije ljubav prema euharistiji s kojom je neraskidivo vezan i pozvan biti „alter Christus“, Kristu u svemu sličan i suobličen s njime. A euharistija mu je izvor snage, njegova utjeha i nagrada.

Drugu svoju ljubav on njeguje prema Mariji, majci svećenika. Jer, biti Isusov učenik istovremeno znači biti Marijino odano dijete. U činu svetoga Reda Marija posvaja ređenika, ljubi ga i prati kao svoga Sina. Stoga je marijanska dimenzija duhovnosti presudna za plodonosni život i rad svakog ređenika.

Treća ljubav ide prema Pastiru sveopće Crkve, prema Svetom Ocu Papi. Mnogo je svetaca koji su se u tome osobito isticali, poput Katarine Sijenske koja je Papu nazivala „slatkim Kristom na Zemlji“.

Sv. Franjo je na koljenima tražio njegov blagoslov za svoj red, a sv. Ignacije Lojolski je svojim članovima naložio poseban „četvrti zavjet poslušnosti Papi“.

Naš bl. Alojzije Stepinac postao je mučenik vjernosti Rimskom biskupu, a blaženi Ivan Merz utisnuo je brojnim generacijama mladih hrvatskih katolika osobitu ljubav prema Papi.

Biskup – Božji čovjek, obdaren osobitim vrlinama

Mi ćemo doskora nazočiti otajstvenom događaju u kojem Gospodin po riječima i gestama Crkve izvodi čin ređenja. A geste su pune simbolike i značenja. Otvorena knjiga evanđelja nad glavom ređenika s prigodnom molitvom Crkve jasna je poruka i želja neka Riječ Božja prožme cijelo biće kandidata, „od glave do pete“, da bi postao i ostao potpuno Božji. I u cijelosti se identificirao i suobličio s Kristom, pa s apostolom Pavlom mogao ponavljati: „Ne živim više ja, nego Krist živi u meni“.

U evanđeoskoj paraboli o „slugama kojima gospodar povjerava upravu nad svojim imanjem“ nalazimo među glavnim odlikama pohvalu za njihovu „vjernost u upravljanju“ (Lk 19, 11 – 27).

Crkva koju se povjerava pojedinom biskupu nije „njegovo vlasništvo“, već „Božje imanje“ kojim valja odgovorno upravljati. Pri tome se ne smije „ljude vezati uza se“, niti „tražiti prestiž, moć i slavu“, već povjereno stado voditi Kristu i biti vjeran u povjerenom poslu i zadatku.

Uz potrebnu vjernost u povjerenom zadatku traži se i visoki stupanj razboritosti u upravljanju onim što nam je Providnost povjerila.

Mudrost nije ni snalažljivost, a ni domišljatost. Grčka filozofija ubraja mudrost među temeljne kreposti, a obuhvaća svijest odgovornosti, poniznosti, zahvalnosti i nadasve strahopoštovanja i pozornosti. Ona se ne ravna emotivnim porivima koji često „zamagljuju stvarnost“ niti se opterećuje mogućim predrasudama, već svim silama svoga uma traga za istinom.

I treće što Isus navodi među odlikama koje imaju resiti dobrog upravitelja jest dobrota… „Slugo dobri vjerni, uđi u veselje Gospodara svoga“. Tako je Isus pohvalio slugu koji je dobro upravljao s povjerenih pet talenata. Dobrota je odlika nutarnje povezanosti s Gospodinom, s Isusom, našim učiteljem koji je Put, Istina i Život. I što se više vežemo s njime, njegova nas dobrota formira i preobražava, pa smo mu kadri suobličiti se i biti njemu slični.

Sve ovo spominjem jer svakom biskupu, a posebice sada koadjutoru Milanu, potrebna je odana molitva, iskrena pomoć i podrška ove Nadbiskupije, posebice pomoć i podrška svećenika, Bogu posvećenih osoba, zauzetih vjernika laika, obitelji i mladih, starih i bolesnih.

I dok on ponizna srca i spremna duha ponavlja riječi psalmiste kako „dolazi vršiti volju Božju“, živo se nadam da će uvijek osjećati našu ljubav, poštovanje i molitvenu potporu, da bi izvršio poslanje što mu je u svitku životne knjige Svemogući davno odredio. Duh Gospodnji je na njemu i šalje ga da rod donosi, da iscjeljuje srca slomljena i naviješta godinu milosti Gospodnje. Jer, Gospodinova su vremena i vjekovi. Njemu slava u vijeke vjekova. Amen.

✠ Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

 

Pozdrav i zahvala mons. Milana Zgrablića na kraju biskupskog ređenja

Pozdrav i zahvala koju je mons. Milan Zgrablić izrekao na kraju svoga biskupskog ređenja na spomendan Bezgrješnog srca Blažene Djevice Marije, 25. lipnja 2022. u katedrali sv. Stošije u Zadru.

Zadar, 25.06.2022. – Danas je u zadarskoj katedrali svete Stosije zaredjen novi zadarski nadbiskup, mons. Milan Zgrablic. Svecano misno slavlje predvodio je nadbiskup mons. Zelimir Puljic, a suzareditelji su splitsko-makarski nadbiskup Drazen Kutlesa te biskup u miru Ivan Milovan. Misu je koncelebriralo 200 svecenika Zadarske nadbiskupije te 25 biskupa medju kojima i apostolski nuncij u Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua. Na fotografiji Milan Zgrablic, Foto HINA/Zvonko KUCELIN

Dragi Narode Božji!

1.

Pri kraju ovog euharistijskog slavlja i biskupskog ređenja, pridružujem se mons. Želimiru Puljiću, predvoditelju ovog slavlja i svima ovdje nazočnima, kao i onima koji nas prate putem medija, upućujem srdačne pozdrave.

2.

Neka je „blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, on koji nas blagoslovi svakim blagoslovom duhovnim u nebesima, u Kristu“ (Ef 1, 3). Ove riječi svetoga Pavla i hvalospjev Tebe Boga hvalimo koji smo sada zajedno pjevali, najbolje izražavaju ono što osjećamo ovog trenutka. Pitam se zajedno sa svetim Augustinom: Bože, „tko će izbrojiti tvoja divna dobročinstva koje je čovjek iskusio sam na sebi samom?“ (Ispovijesti IV, 8). Od srca Bogu najveća hvala što mi je darovao život, preporodio i posvetio u sakramentima kršćanske inicijacije, uputio duhovni poziv, tijekom života obdario nebrojnim milostima, pratio u svakom trenutku života, bio sa mnom strpljiv i milosrdan te danas obdario puninom sakramenta svetoga reda. „Bože srca moga“ (sv. Augustin), hvala za milost biskupske službe kako bih mogao služiti Narodu Božjem u ovoj dragoj, drevnoj i časnoj Zadarskoj nadbiskupiji.

3.

Osjećam potrebu izreći zahvalu i mnogim drugima koje je Bog stavio na put mojega života. Izričem samo neke.

Hvala mojim pokojnim roditeljima Josipu i Josipi Mariji, pokojnoj braći. Hvala cijeloj mojoj obitelji i rodbini na podršci i pomoći tijekom života.

Zahvaljujem i ovom prigodom Svetom Ocu, papi Franji na povjerenju koje mi je iskazao imenujući me nadbiskupom koadjutorom Zadarske nadbiskupije.

Zahvaljujem preuz. gosp. mons. dr. Želimiru Puljiću, našem dragom zadarskom nadbiskupu i predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije, što me bratski primio ovdje u Zadru i danas kao glavni zareditelj predvodio ovo euharistijsko slavlje i podijelio sveti red episkopata.

Hvala mojim dosadašnjim biskupima mons. dr. Draženu Kutleši, nadbiskupu splitsko-makarskom, metropolitu i apostolskom upravitelju Biskupije Porečke i Pulske te mons. Ivanu Milovanu, biskupu u miru, koji su danas bili suzareditelji u ovoj liturgiji.

Hvala za molitvu i sudjelovanje u ovom činu ređenja svim nazočnim nadbiskupima i biskupima, braći svećenicima, mladomisnicima, redovnicima i redovnicama, zadarskim koludricama, bogoslovima, sjemeništarcima i svim Bogu posvećenim osobama.

Hvala mojim današnjim liturgijskim pratiteljima: mons. Sergiju Jeleniću i vlč. Darku Zgrabliću.

Hvala svim mojim nastavnicima i profesorima, odgojiteljima i svim drugim njihovim suradnicima u mom školovanju, studiju i odgoju. Oni su dio sebe i ljubavi prema Bogu i Crkvi ugradili u moj život.

Hvala biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama, svim Bogu posvećenim osobama, vjernicima laicima Porečke i Pulske biskupije s kojima sam kao svećenik preko tri desetljeća živio, Boga slavio, dijelio život, kršćansko poslanje i otajstva naše vjere.

Hvala svim župnim vikarima s kojima sam dijelio život i pastoralnu i duhovnu brigu za povjerene nam župne zajednice.

Hvala nazočnim vjernicima iz rodne Župe sv. Ivana i Pavla u središnjoj Istri i vjernicima župa u kojima sam do sada djelovao: vjernicima Župe sv. Eufemije u Rovinju i Župe Uznesenja Marijina u Poreču. Hvala ovdje nazočnima iz ovih župa.

Hvala svim dobročiniteljima i podupirateljima na duhovnom i materijalnom području. Hvala svima koji ste me pratili blizinom i molitvom.

Velika i srdačna hvala Zadarskoj nadbiskupiji i svim tijelima u organizaciji ovog čina biskupskog ređenja. Hvala generalnom vikaru mons. Josipu Lenkiću, tajniku nabiskupa, ekonomu Nadbiskupije, katedralnom župniku, katedralnom zboru, dirigentu zbora, orguljašu, ceremonijarima, asistenciji u liturgiji, bogoslovima, sjemeništarcima, mladima, volonterima, svima koji su uređivali ovaj liturgijski prostor, medijskim djelatnicima i svima koji su na bilo koji način doprinijeli ovom slavlju i događaju.

Velika hvala svima koji su molili za ovaj trenutak.

Hvala Županiji zadarskoj i Gradu Zadru i drugim institucijama na suradnji i pomoći oko organizacije ovog događaja ređenja.

Hvala mnogima koji su mi na različite načine prigodom imenovanja izrazili svoju blizinu, čestitke i molitve.

4.

Dragi Narode Božji, dragi vjernici Zadarske nadbiskupije, danas kao novi biskup, stojim ovdje s vama i pred vama svjestan kako me Bog pozvao u duhovni stalež i povjerio ovu biskupsku službu kao dar Crkvi. Ovo ređenje je djelo Božje ljubavi koju iskazuje vama koliko i meni. Ova biskupska služba je radi posvećenja i spasenja vas i mene. Hvala vam na vašoj vjeri i opredjeljenju za Krista. Hvala vam na vašoj nazočnosti i molitvi. Rado ću s vama i za vas Bogu svakog dana prinositi molitve i žrtve. I ja računam na vašu pomoć u mojoj službi, na vaše molitve i žrtve. Dijelit ću s vama radosnu vijest Isusa Krista, bratsku kršćansku ljubav i otajstva spasenja. Spreman sam s vama dijeliti vaše radosti i nade, vaše žalosti i tjeskobe.

5.

Dragi oče nadbiskup Želimire, draga braćo svećenici Zadarske nadbiskupije, po sakramentu svetoga reda, osobito po današnjem biskupskom ređenju kada postajem član ovog časnog prezbiterija, moje su misli i molitve s vama. Bog nas poziva, posvećuje, bratski ujedinjuje te šalje ovom narodu. U biskupu okruženu svojim svećenicima i Narodom Božjim nazočan je sam Gospodin naš Isus Krist. Neka naša živa vjera, naše iskrene molitve, naša intimna blizina s Kristom, naša bratska sloga i bezuvjetna ljubav, naše osobno posvećenje, naša spremnost na žrtvu i odricanje, naše neumorno zauzimanje za spas duša, za pojedinačno i sveopće dobro svakog čovjeka, bude izvor blagoslova i ponos ovom dragom narodu na području Zadarske nadbiskupije, našoj domovini Hrvatskoj i cijeloj Crkvi. Neka ova mjesna Crkva po našem duhovnom pozivu i služenju slavi Boga, prednjači u ljubavi, donosi obilni rod vječnog i neprolaznog dobra te tako nastavi obogaćivati svakog čovjeka u vremenskom tijeku već sedamnaeststoljetne neprocjenjive baštine vjere, duhovnosti i kulture.

6.

Po zagovoru Blažene Djevice Mariji čije Presveto Srce danas častimo, svete Stošije, svih zaštitnika Zadarske nadbiskupije, bl. Miroslava Bulešića i drugih ugodnika Božjih i naših prijatelja na nebu, svi donijeli obilni rod života i po završetku ovozemaljskog putovanja zajedno uživali plodove vječne radosti s Bogom u nebu.

Još jednom, od srca, hvala svima i Bog vas blagoslovio.

Mons. Milan Zgrablić
zadarski nadbiskup koadjutor

Zadar, Katedrala sv. Stošije, 25. lipnja 2022.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt/hkm

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.