Zagreb: Koncert zbora Ivan Filipović u crkvi u Remetama

Foto:narod.hr

Komorni zbor Ivan Filipović održat će božićni koncert Viderent Dominum natum! u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama (Zagreb). Koncert će se održati u nedjelju, 14. siječnja 2018. u 19:30 sati i ulaz je besplatan, a pokrovitelj koncerta je Grad Zagreba.

Komorni zbor Ivan Filipović, jedan od najuspješnijih a cappella sastava u Hrvatskoj, i u ovoj godini obilježava 20 godina rada. Zbor je osvajao brojne nagrade na domaćim i svjetskim natjecanjima (Verona, Bremen, Xiamen, Rim, Istanbul, Split, Zagreb…), kao i pohvale i pozitivne kritike uglednih glazbenih stručnjaka, a to je pokazatelj iznimne kvalitete rada i umjetničkih standarda koje si je, kao trajni cilj i kriterij, Zbor postavio još od samog osnutka. Dirigent, osnivač i umjetnički voditelj Zbora je Goran Jerković.

Remetsko svetište Najvjernije Majke odvjetnice Hrvatske od početka svog postojanja znano je kao mjesto tišine, molitve i mira. Taj karakter ovog posebnog odredišta prepoznali su i brojni crkveni uglednici poput nadbiskupa Bauera, kardinala Kuharića i kardinala Stepinca. Upravitelji svetišta, od Pavlina pa do današnjih Karmelićana, shvaćali su specifičnosti ovog mjesta te ga promicali kao destinaciju čežnje onih u potrazi za lokacijom upravljanja čeznutljivih i tajnovitih molitava. Ovo mjesto osim blagodati prirode koja ga okružuje, ponajviše upotpunjuju umjetnička djela poput zidnih slika Ivana Rangera, raskošnih oltara te svetačkih kipova. Remetski Gospin kip pak, središnji je lik koji okuplja svo ono ljudstvo što vjerno ispunja remetsku crkvu.

Izvor: narod.hr