Zašto je baš Island prvi priznao Hrvatsku?

Island
Foto: GettyImages

Mnogi znaju da je Island prva država koja je priznala Republiku Hrvatsku i to još 19. prosinca 1991. Malo tko zna zašto je to bila ta otočna i malena država. Kakve veze imaju jedan nogometni sudac i nogomet sa priznanjem od strane Islanda?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku bio je Island koji je ovu odluku donio 19. prosinca 1991., kada i Njemačka. No odluka Njemačke stupila je na snagu 15. siječnja – danom priznanja i ostalih članica EZ-a. Spomendan Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i Dana mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja obilježava se 15. siječnja. Dan je to kojim se ukazuje na dva važna datuma iz povijesti suvremene hrvatske državnosti.

>Biskup Ćurić u Gvozdanskom: ‘Spominjemo se i priznanja RH, i danas treba izgrađivati naše zajedništvo’
>13. siječnja 1992. – prvo diplomatsko priznanje Hrvatske stiže iz Vatikana

Bivši ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske, Miomir Žužul na gostovanju u emisiji Tihomira Dujmovića iznio je zanimljivu anegdotu o priznanju RH od strane Islanda. HKM prenosi ovu zanimljivu anegdotu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možemo li naći zemlju na Zapadu koja bi neovisno od drugima i prije svih prva priznala Hrvatsku?

“Ovdje bih istaknuo jednu anegdotu o tome zašto je Island priznao Hrvatsku. Naime, prvi čovjek koji je službeno priznao Hrvatsku bio je tadašnji ministar vanjskih poslova Islanda Hanibalsson, inače moj prijatelj. On mi je govorio o tome kako se dogodilo to priznanje”, uvodi u priču Žužul.

Njemački kancelar Helmut Kohl, iznio je priznanje Hrvatske na svojim leđima uz pomoć ministra vanjskih poslova Hansa Dietricha Genschera.

“Kohl i Genscher pitali su se mogu li naći nekoga sa Zapada tko bi priznao neovisno o drugima neovisnost Hrvatske prije Njemačke. Njihov izbor pao je na Island, državu koja je neutralna i koja nema ništa u tome. Uvečer zove Genscher Hanibalssona, svoga kolegu. Hanibalsson je ministar male državice, a Genscher je ipak Genscher. Kaže Genscher Hanibalssonu: ne znam znaš li što se događa u Hrvatskoj, ali kancelar Kohl i ja smo razgovarali pa bismo vas zamolili da priznate Hrvatsku i Sloveniju ako je to moguće. “Znam ja dobro što se događa”, odgovori mu Hanibalsson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakve veze priznanje Republike Hrvatske ima s nogometom i sudskim delegatom?

“Hanibalssonov šogor, dakle brat njegove supruge bio je delegat na utakmici između Dinama i Partizana u Beogradu koja je prekinuta radi nestanka struje. Srpska strana htjela je da se utakmica prekine i igra nova, jer smo mi tada vodili 1:0. Međutim njegov šogor kao sudski delegat je to odbio. Utakmica je nekako završena, a on se vratio na Island i ispričao što se događa u Jugoslaviji kroz tu nogometnu prizmu. Kad Genscher zove Hanibalssona on zna na jedan neobičan način situaciju u Jugoslaviji i to kroz nogomet i na to Genscheru kaže: “Nema uopće problema. Možemo priznati Hrvatsku već u ponedjeljak.” Genscher mu na to kaže. “Provjeri s premijerom pa me nazovi u bilo koje doba noći!” Ovaj provjeri s premijerom i kaže: “Mi ćemo u ponedjeljak sazvati Parlament i priznati Hrvatsku!”

>19. prosinca 1991. Ponosni Islanđani prvi službeno priznali Hrvatsku – upoznajte prijateljski Island!

Tako je došlo do prvog priznanja Republike Hrvatske od strane Islanda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodno priznanje

Dan međunarodnog priznanja RH potvrda je državnosti i ostvarivanja pune afirmacije hrvatske države u okviru međunarodne zajednice. Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja jest spomen na dan kada je završio proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske. Time su stvoreni uvjeti za mirnodopski život, rad i razvoj na području cijele države.

Dana 15. siječnja 1992. godine sve zemlje članice tadašnje Europske zajednice (EZ) priznale su Republiku Hrvatsku kao suverenu i samostalnu državu. Bile su to Austrija, Belgija, Danska, Francuska, Grčka, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Španjolska i Velika Britanija. Ovim državama istoga dana istom odlukom pridružile su se Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.