Zrenjaninski biskup Német o spornoj freski koja je prikazivala bl. Alojzija Stepinca u paklu

freska
Foto: Snimka zaslona

Zrenjaninski biskup Ladislav Német pojasnio je za Glas koncila kako je došlo do toga da je freska s likom bl. Alojzija Stepinca u crkvi sv. Ivana apostola u Beloj Crkvi u Vojvodini, prebojana. Podsjetimo, među prikazanim likovima koje proždire pakleni oganj na freski prepoznatljiv je bio i lik hrvatskoga blaženika Alojzija Stepinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Beogradski nadbiskup o Stepincu u paklu na freski SPC-a: Riječ je o vrijeđanju Boga

> Novi skandal iz SPC-a: Na freski naslikan kardinal Stepinac kako gori u paklu

> Stepinca su smjestili u pakao: Pročitajte koga je sve SPC proglasio svetim

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čini se da je bio dovoljan jedan razgovor mjesnoga biskupa iz Zrenjanina i predsjednika Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda Ladislava Németa s vodstvom Srpske pravoslavne Crkve da se ukloni dio freske u pravoslavnoj crkvi sv. Ivana apostola u Beloj Crkvi u Vojvodini, na kojoj su mnogi među prikazanim likovima koje proždire pakleni oganj prepoznali ne samo osobu u kardinalskom ruhu, nego i lik hrvatskoga blaženika Alojzija Stepinca.

freska
Foto: Glas koncila

Prikaz hrvatsko-srpskih odnosa

»Slučaj« freske iz Bele Crkve, koji je u hrvatskoj vjerničkoj javnosti izazvao mnoge reakcije otkad je otkrivena sredinom siječnja, tako je dobio epilog. Dio freske koji prikazuje Božji sud prebojan je u petak 21. siječnja bijelom bojom, a u pravoslavnom hramu toga je dana bio i katolički svećenik tamošnji lokalni župnik Csaba Csipak.

»Jasno je da taj prikaz nikako ne odgovara katoličkomu ni kršćanskomu učenju jer mi nemamo pravo ni mogućnost nikoga stavljati u pakao. To je Božja stvar! Ipak, ta freska i prikaz oslikavaju hrvatsko-srpske odnose koji su opterećeni mnogim pitanjima. Istina je da je ta freska izazvala snažne emocije koje nisu pozitivne ni s jedne ni s druge strane«, rekao je biskup Német za Glas Koncila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskup: Za mene je to djelo jednoga čovjeka

Lokalni biskup ne smatra da je prikaz Božjega suda koji je oslikan u sklopu obnove crkve nakon što je u požaru oštećena 2017. godine bila nakana vodstva Srpske pravoslavne Crkve, nego inicijativa samoga umjetnika.

»Nastojao sam to gledati kao izoliran slučaj, smireno riješiti u komunikaciji s Patrijaršijom. Imao sam po tom pitanju pozitivne reakcije. Cjelokupna situacija u suradnji s vodstvom Srpske pravoslavne Crkve promijenila se nabolje u odnosu na prethodne godine. Moja je nada bila da ćemo izići iz toga bez prepucavanja. Bez nepotrebnih dodatnih produbljivanja osjećaja. Za mene je to djelo jednoga čovjeka, to nije odraz Crkve ni zdravoga kršćanskoga duha«, rekao je zrenjaninski biskup. Potvrdio je da je o tom pitanju razgovarao s apostolskim nuncijem u Republici Srbiji Lucianom Surianijem. No, cjelokupna komunikacija prepuštena je upravo njemu kao mjesnomu biskupu.

»Treba reći da su ekumenski odnosi u Beloj Crkvi pozitivni. Tamošnji se župnik i paroh međusobno susreću, posjećuju«, rekao je biskup Német o mjestu u Vojvodini u kojem živi 800-tinjak katolika u tamošnjoj katoličkoj župi sv. Ane, najviše Čeha, Mađara, Nijemaca i Hrvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.