1914.: Nije nogomet zaustavio rat, zbog Božića vojnici su odbacili oružje…

Foto: Snimka zaslona

Ratne 1914. godine, usred žestokih borbi između njemačkih i britanskih snaga u 1. Svjetskom ratu, 24. prosinca, dakle, na sam Badnjak, na nekoliko sati oružje je utihnulo, rat je ustuknuo pred mirom. Nažalost, obje su strane u ono ratno vrijeme nastojale zataškati što se doista dogodilo, sakriti pred javnosti. Međutim, nisu uspjeli, istina i danas, 102 godine kasnije, živi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, obje su strane privremeno odložile oružje uoči jednog od najvećih kršćanskih blagdana. Pjesma “Tiha noć” ujedinila je nakratko neprijatelje, čiji su rovovi bili udaljeni svega stotinjak metara, svatko je pjesmu pjevao na svom jeziku. Nijemci su pjevali Stille Nacht, Britanci Silent Night,  obje su se strane savršeno razumjele.  Rijedak primjer u povijesti. Susret ”neprijatelja”, koji u tom trenutku nisu bili neprijatelji nego ”samo” ljudi, dogodio se na ničijoj zemlji.

Povijesni je to događaj koji se dogodio nedaleko belgijskog gradića Ypresa, bilo je to malo božićno primirje u velikom svjetskom ratu. Nije dugo potrajalo, no, ostalo je upamćeno.  Vojnici su među sobom razmijenili i darove – hranu, piće, duhan, da bi na sam Božić zaigrali nogomet, koji je u to vrijeme bio izuzetno popularan u Engleskoj, ali i u ostatku Europe, tri godine prije toga primjerice osnovan je splitski Hajduk. Nogomet, kao relativno nova igra, bio je u svom punom zamahu.  U to vrijeme Britanci su imali 5000 igrača, rat je njihove karijere zaustavio, mnoge, nažalost, i zauvijek prekinuo. Obje su momčadi te ratne zime 1914. imale po jednog profesionalca britanski narednik James Coyle igrao je za škotski Albion, dok su  Nijemci imali Alberta Schmidta koji je nogomet igrao za trećeligaša Fussballclub 02 Schedewitz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je pobijedio možda se točno i ne zna s obzirom kako su obje strane tvrdile da su pobijedile, mnogi će reći da su Britanci pobijedili 3:2, drugi se s time neće složiti. No, zar je to bitno, bitna je prije svega ljudskost, koja je presudila i koja već jedno stoljeće šalje poruku novim generacijama.  Pobijedio je čovjek. Kako se božićno čudo ne bi zaboravilo, kako se ne bi zaboravilo ono što se dogodilo na Badnjak 1914. pobrinuli su se Engleski nogometni savez te Engleska nogometna liga koji su 100. obljetnicu, 2014. godine pokrenuli projekt ‘Nogomet se prisjeća’ koji traje i danas. Naravno, aktivnosti u sklopu njega će se nastaviti provoditi sve do 2018. godine i 100. obljetnice završetka Prvog svjetskog rata koji je odnio milijune ljudskih žrtava i koji je, nažalost,  bio uvod u tragičan obračun dva desetljeća kasnije u Drugom svjetskom ratu.

Mediji koji danas o tome pišu tvrde kako je nogomet zaustavio rat, što, naravno, nije točno, nogomet je samo posljedica, doduše sjajno uklopljena u ovoj povijesni događaj,  a uzrok privremenog prekida sukoba je Božić. Nisu li vojnici odbacili puške kada su počeli pjevati “Tihu noć, svetu noć?” Tek poslije izvukli su odnekuda loptu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.