Afrički Kup nacija: Egipat rekorder, Eto’o najbolji strijelac

Foto: fah

Nogometna reprezentacija Egipta rekorder je sa sedam naslova afričkog prvaka, dok je na drugom mjestu Kamerun s pet titula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gana je četiri puta osvojila afrički Kup nacija, Nigerija tri puta, po dvije titule imaju Obala Bjelokosti i DR Kongo, a još osam zemalja (Zambija, Tunis, Sudan, Alžir, Etiopija, Maroko, Južna Afrika, Kongo) je slavilo po jednom.

Najbolji strijelac u povijesti afričkih prvenstva je Kamerunac Samuel Eto’o sa 18 golova. Laurent Pokou iz Obale Bjelokosti je zabio 14 golova, a Nigerijac Rashidi Yekini 13 pogodaka. Egipćanin Hassan El Shazly je zabio 12, a Kamerunac Patrick Mboma, Egipćanin Hossam Hassan i Bjelokošćanin Didier Drogba po 11 golova.

Najviše pogodaka na jednom prvenstvu zabio je zairski napadač Ndaye Mulamba koji je na Kupu nacija 1974. zabio devet golova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Egipćanin Ahmed Hassan i Kamerunac Rigobert Song rekorderi su sa po osam nastupa na afričkim prvenstvima.

Kod igrača najviše titula, po četiri imaju Egipćanin Essam El Hadary i Ahmed Hassan.

Najuspješniji treneri su ganski stručnjak Charles Gyamfi i njegov egipatski kolega Hassan Shehata sa po tri naslova prvaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuz Herve Renard jedini je trener koji je afričko prvenstvo osvojio s dvije različite reprezentacije. To mu je uspjelo na klupi Zambije (2012) i Obale Bjelokosti (2015). Od 2016. vodi Maroko koji je jedan od kandidata za afričku krunu na ovom prvenstvu.

AFRIČKI PRVACI
7 – Egipat
5 – Kamerun
4 – Gana
3 – Nigerija
2 – Obala Bjelokosti, DR Kongo
1- Zambija, Tunis, Sudan, Alžir, Etiopija, Maroko, Južna Afrika, Kongo

NAJBOLJI STRIJELCI
18 – Samuel Eto’o (Kam)
14 – Laurent Pokou (O.Bje)
13 – Rashidi Yekini (Nig)
12 – Hassan El Shazly (Egi)
11 – Patrick Mboma (Kam), Hossam Hassan (Egi), Didier Drogba (O.Bje)…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.