Aktualni svjetski prvak Tomas Walsh uoči dolaska u Zagreb bacio rekord Dijamantne lige

Foto: fah

Aktualni svjetski prvak u bacanju kugle Novozelanđanin Tomas Walsh pobijedio je prvog dana finala Dijamantne lige u Zurichu s novim rekordom Dijamantne lige 22.60 m što je sjajna najava uoči njegovog nastupa na 4. Memorijalu Ivana Ivančića, natjecanju pokraj zagrebačkih gradskih fontana koje je postalo redovito okupljalište najboljih svjetskih bacača kugle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosadašnji rekord DL držao je Amerikanac Joe Kovac koji je 2015. u Monacu bacio kuglu 22.56 metara, no Novozelanđanin je bio bolji za četiri centimetara.

Walsh je ostvario i novi rekord mitinga u Zurichu popravivši dosadašnji rekord Amerikanca Randyja Barnesa iz 1988. za 25 centimetara. Drugo mjesto je osvojio Amerikanac Darrell Hill s rezultatom 22.40, dok je treći bio aktualni olimpijski pobjednik Ryan Crouser, koji također dolazi u Zagreb, s rezultatom 22.18. Kod fontana će nastupiti i novi europski prvak Poljak Michal Haratyk koji je u Zurichu osvojio sedmo mjesto s rezultatom 21.23.

U jednoj od najzanimljivijih utrka večeri Conseslus Kipruto je pobijedio na 3.000 m sa zaprekama osvojivši treću uzastopnu titulu u ovoj disciplini. Kenijac je pobijedio s rezultatom 8:10.15, a zanimljivo pobijedio je nakon što je dio utrke istrčao bez jedne šprinterice. Drugi je bio Marokanac Soufiane El Bakkali (8:10.19), a treći je bio Amerikanac Evan Jager (8:13.22).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolumbijka Caterine Ibarguen je ostvarila i petu pobjedu u troskoku ove sezone. Ovoga puta za pobjedu je skočila 14.56 metara što je njezin najslabiji pobjednički rezultat. Najdalje je skočila u Rabatu, 14.96 što je najbolji rezultat ove sezone. Za Ibarguen je to peta pobjeda u Dijamantnoj ligi u posljednjih šest godina, a samo nije slavila lani kada je najbolja bila Kazahstanka Olga Ripakova. Kolumbijka sada seli u Bruxelles gdje će u petak pokušati pobijediti u skoku u dalj.

Južnoafrikanka Caster Semenya je pobijedila na 800m s rezultatom 1:55.27 osvojivši titulu treću godinu uzastopce, a Amerikanka Dalilah Muhammad je obranila naslov na 400 m s preponama pobijedivši s rezultatom 53.88.

U bacanju koplja pobijedila je Bjeloruskinja Tatjana Haladovič s rezultatom 66.99 ispred Kineskinje Shiying Liu (66 m) i Amerikanke Kare Winger (64.75). Za Haladovič je ovo druga pobjeda ove sezone nakon što je slavila i u Oslu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ruskinja Marija Lasitskene u skoku u vis, Kenijac Timothy Cheruiyot na 1500 metara, Kenijka Hellen Obiri na 5 km, te Amerikanac Noah Lyles na 200 m obranili su naslove pobjednika Dijamantne lige.

Lasitskene je u Zurichu pobijedila s rezultatom 1.97 metara ispred Ukrajinke Julije Levčenko (194) i Njemice Marie-Laurence Jungfleisch (190).

Cheruiyot je slavio s rezultatom 3:30.27, drugi je bio njegov sunarodnjak Elijah Motonei Manangoi s rezultatom 3:31.16, a treće mjesto je pripalo Ayanlehu Souleimanu iz Đibutija koji je trčao 3:31.24.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lyles je pobijedio na 200 m s rezultatom 19.67 što je dvije stotinke sekunde sporije vrijeme od vodećeg rezultata ove godine kojeg je istrčao u Monacu. Bila je to njegova peta pobjeda ove sezone. Drugi je bio svjetski i europski prvak Turčin Ramil Guliyev (19.98) koji je peti put ove sezone gledao u Lylesova leđa.

Svjetska prvakinja Obiri je u neizvjesnom finišu pobijedila na 5 km s rezultatom 14:38.39 ispred Nizozemke Sifan Hassan koja je bila sporija 38 stotinki sekunde.

Drugi dan finala Dijamantne lige je u petak u Bruxellesu gdje će nastupiti i Sandra Perković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.