Alibi ili stvarnost? Dinamo bi sam gradio stadion, ali…

Foto: fah

Nakon što je Dinamo u Harkivu protiv Šahtara osvojio vrlo važan bod kojim se hrvatski prvak približio osmini finala Lige prvaka krenule su, po tko zna koji puta, priče o potrebi gradnje novog stadiona. Sve te priče uglavnom više izgledaju kao alibi čelništvu Dinama da ne naprave ništa, odnosno, da možda i krenu nešto raditi, ali ne sami, iako daju bahate izjave u stilu ”mi možemo sve”, samo ”nam dajte…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, predsjednik Dinama Mirko Baršić u razgovoru za Sportske novosti dotakao se i ”akcije stadion”, o čemu se pisalo i govorilo i prije nekoliko mjeseci, pa i puno ranije. Što se napravilo prosudite sami, uvijek se kao alibi našla neka zapreka.

”Na klupskoj Skupštini u prosincu bit će na Dnevnom redu vraćanje vlasništva nad stadionom Dinamu. Pod pritiskom politike Dinamo je 1991. vratio stadion Gradu Zagrebu, tada sam bio u klubu, gradonačelnik je bio Mladen Vedriš”, kazao je Baršić, no, činjenica je da stadion u Maksimiru nije gradio klub, kao što ni Poljud nije gradio Hajduk. Hajduk ima najljepši stadion u Hrvatskoj i ne smeta mu što je on u vlasništvu Grada.

Naime, 1991.godine Hrvatska je bila suočena s velikosrpskom agresijom, najbolji igrači hrvatskih klubova, pa tako i oni iz Dinama, otišli su što su mogli dalje iz Hrvatske, malo je kome bilo do nogometa. Dinamo sada navodno želi povrat vlasništva u prijašnje stanje… Govorimo o zemljištu, no, netko je taj stadion na Maksimiru, koji se počeo graditi još prije Prvog svjetskog rata, gradio, godinama, desetljećima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Neka nam sada Grad vrati to zemljište i mi ćemo sami investirati u novi stadion. U ovakvoj situaciji smo što se maksimirskog stadiona tiče taoci politike, a sami ne možemo graditi na nečemu što nije naše. Imamo u planu i trening-kamp na zemljištu iza Kraša”, rekao je Dinamov predsjednik, koji je, kako pišu Sportske novosti, ono dodao što je “modrima” navodno poručio delegat utakmice sa Šahtarom, Švicarac Christian Mutschler, koji dobro poznaje stanje objekta u Maksimiru:

”Sredite to sa stadionom što prije, jer Uefa neće još dugo imati strpljenja i jednostavno će vas ‘otpiliti.”

Dinamo, naravno, kao nogometna institucija Grada Zagreba, hrvatskog nogometa, zaslužuje stadion 21. stoljeća, uostalom, kad igrate u Ligi prvaka igrate na stadionima koji podsjećaju na svemirske brodove u odnosnu na stadion u Maksimiru, no, ostaje činjenica da je ovo što sada imamo netko gradio i da su kroz desetljeća u tome svojim novcem sudjelovale generacije Hrvata. Kad gradite jedan stadion, koji će ostati za generacije koje dolaze, koji se ne gradi od danas do sutra, onda to ne možete graditi bez suradnje sa Gradom, državom, to nisu mogli ni puno veći europski nogometni divovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne tako davno, nakon Svjetskog prvenstva, pojavila se tijekom euforije priča kako će i HNS graditi stadion, nacionalni stadion hrvatske nogometne reprezentacije. Naravno, kako smo i tada pisali tako je ostalo, bila je to priča za jednokratnu uporabu. Danas se ”nacionalni stadion” ne spominje bez obzira na novac koji je zarađen sjajnim igrama i pobjedama Vatrenih u Rusiji na SP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.