Barcelona – Bayern: Originalna ‘tiki-taka’ protiv bavarske verzije

Foto: fah

Dvoboj Barcelone i Bayerna u polufinalu Lige prvaka može se predstaviti i kao sukob dvije verzije “tiki-take”, originalne i bavarske, koju je u Bayern donio bivši trener Barce Pep Guardiola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnji trener Barcelone Luis Enrique slijedio je put svog prethodnika Pepa Guardiole tijekom igračke i trenerske karijere. Za vrijeme igračke karijere Enrique je postao kapetan katalonskog kluba nakon što je Guardiola otišao s Camp Noua, a kao trener preuzeo je B momčad Barce od Guardiole, nakon što je Pep 2008. godine postao trener prve momčadi.

SPAIN SOCCER PRIMERA  DIVISION
No, Luis Enrique je modificirao “tiki-taku” iz Guardiolina razdoblja. Pod njegovim vodstvom Barca se više ne oslanja toliko na visoki posjed lopte, već s fizički jačim veznjacima, Rakitićem i Rafinhom, pokušava igrati okomitije, odnosno što brže doći do napadačkog trojca Messi – Suarez – Neymar.

Messi, Suarez i Neymar ove sezone zabili su ukupno 108 golova i tome pridodali 50 asistencija, a time su nadmašili trojac Messi – Thierry Henry – Samuel Eto’o koji je u sezoni 2008/2009. upisao 100 golova. Te sezone Barcelona je pod vodstvom Guardiole u četvrtfinalu Lige prvaka lakoćom izbacila Bayern i na kraju osvojila naslov europskih prvaka. U prvom susretu Barcelona je na domaćem terenu slavila 4-0, s tim da je sve bilo riješeno već u prvom poluvremenu, a strijelci su bili Messi (9, 38), Samuel Eto’o (13) i Thierry Henry (43), dok je u uzvratu bilo 1-1. Tada su vezni red Barce činili Xavi, Iniesta i Yaya Toure.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SPAIN SOCCER FC BARCELONA
No, u 2012/2013. Bayern je u polufinalu Lige prvaka “ponizio” Barcelonu (4-0, 3-0) i na kraju je osvojio Ligu prvaka. Bavarci su pod trenerskom palicom Juppa Heynckesa razbili “tiki-taku”, a većina akcija odvijala se po bokovima. Na desnom boku su paniku kreirali Lahm i Robben, a na lijevom Alaba i Ribery, dok su u napadu prijetili Mandžukić i Thomas Mueller.

GERMANY SOCCER BUNDESLIGA
No, sada Bayern ne može računati na ozlijeđene Robbena, Riberyja i Alabu, dok će Lahm preuzeti ulogu u veznom redu. Prema pisanju španjolskih medija, Guardiola razmišlja da u srijedu krene s tri stopera, Danteom, Boatengom i Benatijom. Na bekovskim pozicijama trebali bi biti Rafinha i Bernat, u veznom redu Lahm, Xabi Alonso i Thiago Alcantara, te Lewandowski i Thomas Mueller u napadu. To znači da bi na klupi ostali Bastian Schweinsteiger i Mario Goetze, što je u najmanju ruku čudan izbor.

Barcelona nema problema s ozljedama i u vrhunskoj je formi. U posljednjih pet susreta upisala je pet pobjeda uz gol razliku 20-0. U srijedu, u 20.45 sati, na Camp Nou gledat ćemo prvi dio tog epskog dvoboja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liga prvaka, Barcelona, prva utakmica polufinala:

Barcelona: ter Stegen – Alves, Pique, Mascherano, Alba – Rakitić, Busquets, Iniesta – Messi, Suarez, Neymar.
Trener: Luis Enrique

Bayern Munchen: Neuer – Rafina, Boateng, Benatia, Bernat – Schweinsteiger, Lahm, Tiago – Müller, Lewandowski, Götze.
Trener: Pep Guardiola

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.