(FOTO) BBB odali počast Blagi Zadri – utjelovljenju nesebične ljubavi

Foto: Darijo Juričević

Nedavno je, kako smo već pisali, umjesto Malog princa, simbola djetinjstva i ljubavi,  u zagrebačkog Dubravi osvanuo mural koji prikazuje tenk, trobojnicu i ratnika – Blagu Zadru, koji je svojim djelom utjelovljenje nesebične ljubavi. Mural je napravljen prema fotografiji Miše Lišanina, a izradili su ga Bad Blue Boysi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Žao mi je što su maknuli Maloga princa, ali mi je s druge strane drago zbog Blage Zadre jer zaslužuje i mnogo više počasti od ovoga”, rekao je za Večernji list Lišanin.

“Fotografija je snimljena 8. rujna 1991. godine, i prikazuje Zadru kako pretrčava prugu pod neprijateljskom vatrom. Na putu do silosa prvi je prugu prešao Blago Zadro kako bi bio siguran da je sve čisto, a u povratku je bio zadnji”, kaže Lišanin.

“U čučnju su prelazili i čuvali glavu. Kad sam prešao, okrenuo sam se i opalio fotografiju svojim fotoaparatom Minolta 9000. Sunce je pržilo, a Zadro je s puškom i motorolom u sprintu stigao do nas”, pojasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je Blago Zadro?

16. listopada 1991. u Vukovaru je poginuo Blago Zadro, jedan od najvećih junaka Domovinskog rata i zapovjednik obrane Borova Naselja.

Legendarni heroj sa Trpinjske ceste rođen je 31. ožujka 1944. u srcu Hercegovine, u Donjim Mamićima. Godine 1954. njegovi roditelji, Mila i Jozo Zadro, odlučili su se preseliti u Vukovar. S djecom su bili podstanari tri godine, živjeli su u jednoj sobi. Ali, radeći i polažući nadu u vjeru i Boga, izgradili su svoju kuću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Budući da su došli u izrazito miješanu projugoslavensku sredinu, obitelj Zadro je odmah upadala u oči zbog odlazaka u crkvu i otvorenog hrvatstva. Provokacije su Blagi Zadri kao dječaku jako smetale te je zbog toga ulazio u konflikte s ostalim dječacima, posebno kad bi ga provocirali prilikom odlaska na ponoćku ili povratka s ponoćke. Članovi obitelji Zadro išli su čak sedam kilometara do crkve i nazad na ponoćku, i to pješice.

Stoga se Blago Zadro, nakon osnivanja stranaka, uključio u rad HDZ-a. Osnivao je ogranke HDZ-a po istočnoj Slavoniji, a predsjednik HDZ-a Borovo Naselje postao je u ožujku 1990. Promijenio je ime svoje Mjesne zajednice ‘Bratstvo i jedinstvo’ u Mjesnu zajednicu ‘Alojzije Stepinac’.

Kad je bilo jasno da će JNA i Srbija, uz pomoć Srba u Hrvatskoj, napasti Hrvatsku, Blago Zadro počeo je raditi na organizaciji obrane Borova Naselja, odnosno Vukovara. Pokolj nad hrvatskim policajcima u Borovu Selu, 2. svibnja 1991., označio je početak rata u istočnoj Slavoniji. Istoga dana Blago Zadro podiže barikade kako ne bi prošli tenkovi JNA kroz Borovo Naselje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad su četnici i JNA 4. srpnja 1991. izvršili opći napad na Vukovar, pod zapovjedništvom Blage Zadre na Trpinjskoj cesti su uništeni deseci tenkova JNA. Otad se Trpinjska cesta zove ‘groblje tenkova’.

Poginuo je od neprijateljskog rafala 16. listopada 1991. Pokopan je na tajnoj lokaciji, a Zapovjedništvo obrane grada i njegovi suborci te sinovi tajili su danima da je Blago Zadro poginuo, kako neprijatelj ne bi saznao.

Njegov sin Robert Zadro, legendarni zapovjednik ‘Turbo voda’, nakon što je pao Vukovar, s još četvoricom prijatelja odlučio je da se neće predati. Kroz nekoliko dana probio se s prijateljima do slobodnog Nuštra. Robert Zadro je početkom travnja 1992. želio izvršiti očevu želju da se pomogne rodnoj Hercegovini, ako bude napadnuta. Otišao je pomoći Hercegovini i poginuo u bitki za Kupres, 10. travnja 1992. Sa sobom je nosio i očevu fotografiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je Hrvatska vojska oslobodila Knin, u ladici ratnog zločinca Mile Martića, predsjednika fašističke ‘srpske krajine’, uz papire, pronađene su i fotografije oca i sina Zadre.

Njihova tijela su poslije identificirana i pokopana uz sve vojne počasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.