BBB u Vukovaru napravili mural s grbom s prvim bijelim poljem uz poruku: “Neka živi Dinamo i majka Hrvatska”

Foto: Instagram

Novi mural BBB u Vukovaru dugačak je 20 metara i donosi lijepu poruku: “Neka živi Dinamo i majka Hrvatska”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nešto ranije ovog mjeseca BBB na jedinstven način odali su počast svim hrvatskim braniteljima koji su dali svoje živote za danas slobodnu i neovisnu Hrvatsku okupivši se u Petrinji.

„Ideja je zasnovana od pripadnika Bad Blue Boysa iz Siska i Petrinje. Htjeli smo na taj način odati počast Petrinji, Sisku i cijeloj Banovini na zaslugama u Domovinskom ratu. Izradili smo zbog toga i ovaj mural, a prije toga smo izradili također i mural pukovnika Predraga Matanovića u Sisku. Onda smo došli na ideju, obzirom je Petrinja na neki način nepravedno zapostavljena što se tiče obilježavanja Oluje, uvijek se sve događa dolje na jugu, u Kninu, Čavoglavama, htjeli smo dati na važnosti Petrinji i Banovini, Sisku, da se to ne zaboravi, obzirom su ovdje bile velike borbe, puno ljudi je poginulo“, otkrio je inicijator Leo Pavičić za Portal53.

Zanimljivo je i da ovaj mural na sebi ima grb s prvim bijelim poljem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Prvo bijelo polje u hrvatskoj šahovnici pojavilo se krajem 15. stoljeća i to u krugu Habsburgovaca (čak je i krunidbena zastava posljednjeg Habsburgovca koji je vladao Hrvatskom, Karla IV. bila s bijelim poljem), a upotrebljavali su ga oni koji su htjeli vladati hrvatskim prostorima. Bijelo-crvene kockice simbolizirale su Hrvatsku kao predziđe kršćanstva jer je bilo vrijeme osmanlijskih napada. Zanimljivo u to vrijeme koristile su se obje verzije – prvo bijelo polje ili prvo crveno polje na šahovnici. Kasnije, NDH je prvi put propisala da ide prvo bijelo polje, a korišten je troplet u obliku slova U.

U svojim početcima u komunističkoj Jugoslaviji grb Hrvatske je bio s početnim bijelim poljem (o čemu također postoje povijesni dokazi), naknadno komunistička Jugoslavija je propisala da na grbu crveno polje mora biti prvo, naravno uz zvijezdu petokraku. Početkom devedesetih se u uporabu vraća grb s prvim bijelim poljem, a potom se formira službeni grb Republike Hrvatske s prvim crvenim poljem iznad kojeg je kruna.

Iz tih činjenica jasno je da su oba grba, bez obzira na prvo polje – povijesni hrvatski grbovi”; napisala je reanije Silvana Oruč Ivoš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.