Bivši vođa BBB-a Denis Šeler optužbe Moskve nazvao ‘smiješnima’

denis šeler
Foto: snimka zaslona

Denis Šeler, nekadašnji vođa BBB-a, kojega je rusko ministarstvo obrane etiketiralo kao glavnog organizatora slanja hrvatskih dragovoljaca u Ukrajinu, optužbe Moskve nazvao je smiješnima, piše RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje koji mu je plan, odgovara: “Plan je pomoći u toj humanitarnoj katastrofi koja se tamo događa, prije svega organizacija prijevoza izbjeglica, žena i djece, humanitarnih konvoja s pomoći za Ukrajinu, i pokušati izvući nekoliko hrvatskih građana koji se prema informacijama koje ja imam nalaze u ratom pogođenim područjima Ukrajine”.

“Kijev i bliža okolica – ovisi kako se pokaže potreba. Djelovat ćemo tamo gdje je potrebno, jesu li to neka humanitarna pitanja, dostava pomoći ili nešto drugo. Ja idem tamo i stavljam sebe na raspolaganje toj zemlji i ne mogu ja odlučivati o tome što ću raditi”, dodao je.

Danas imate apsolutnu invaziju gdje se primjenjuju svi rodovi vojske, od kopnene vojske, zračnih snaga, raketne vojske… danas je situacija puno gora, kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit će teže djelovati, kaže, ali tu se treba naglasiti da će biti puno teže onome tko napada, “jer ulasci u mjesta… znamo sami kako se to u Vukovaru završilo”.

> Bivši vođa BBB-a ratuje u Ukrajini: Pozivam vojnike u zbor

Koliko je teško otići u Ukrajinu?

Koliko je vama u ovim okolnostima teško otići u Ukrajinu s obzirom na to da vam je nacrtana meta na leđima, upitan je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Apsolutno je, naravno! Nitko nije budala i nije ugodno tako živjeti, ali gledajte ja sam obiteljski vezan za Ukrajinu, imam tamo i puno prijatelja, posebno onih koji imaju ženu i djecu, nezaštićeni i samim time najlakše žrtve, jednostavno ne mogu ostati po strani i samo gledati što se događa”, odgovara.

“Obzirom da sam bio gore šest godina, ja pretpostavljam da se ta činjenica pokušava složiti u neki mozaik kojim pokušavaju, bit ću otvoren, ucjenjivati hrvatsku vladu, obzirom da znamo da Vlada i RH su pokazali solidarnost s Ukrajinom, kojoj su poslali i vojnu pomoć i javno podržali sankcije, tako da mislim da je to sve jedan dio njihovog pokušaja da pritisnu Hrvatsku da promijeni mišljenje”, nastavlja.

‘Ukrajinski predsjednik je pozvao dobrovoljce’

Ne boji se prelaska preko granice “s obzirom na to da ne radim nešto protuzakonito, niti imam namjeru raditi nešto protuzakonito, niti sam radio ikad protuzakonito”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Shvaćam Vaše pitanje, i spominjanje plaćenika s Ruske strane, gledajte – još jednom ponavljam ukrajinski predsjednik je pozvao dobrovoljce iz cijelog svijeta s iskustvom. Ne djecu, dobrovoljce – znači ljude koji su spremni doći i pomoći Ukrajini u obrani”, naglašava.

“U Ukrajini je po onome što ja znam već dosta dobrovoljaca iz drugih zemalja, znam konkretno: Gruzija, Bjelorusija, Švedska, Grci, znam da su iz Japana krenule određene grupe, Poljaci, Litvanci, a sad vjerojatno ja pretpostavljam da će biti ljudi iz cijelog svijeta”, dodaje.

Na pitanje čega ga je najviše strah, Šeler odgovara: “Najviše me strah da taj idiot u Moskvi ne počne koristiti taktičke atomske bombe, s obzirom na njegovo ponašanje i njegovih bliskih ljudi, obzirom da im se situacija ne odvija kako su oni mislili u čemu prilog ide i ova izjava o 200 Hrvata, što je nebuloza. Očito vlada panika i nespokoj, ja ne znam na što su spremni, ali mislim da je Putin spreman i na najgore”.

Poziv svima s iskustvom

Podsjetimo, nekadašnji vođa BBB-a Denis Šeler, koji je šest godina ratovao u Ukrajini u bataljunu Azov, u izjavi za Večernji list je pozvao sve koji žele ratovati u Ukrajini da se jave veleposlanstvu Ukrajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
“Pozivam gospodu veterane i vojnike s vojnim iskustvom u zbor! Svi koji su dosad kontaktirali veleposlanstvo bit će kontaktirani tijekom dana i dobit će sve potrebite informacije. Idem na čelu grupe koja je spremna ići u rat, a sve ostale molim da kupuju i doniraju svu moguću opremu koju mogu dati, od odora, pancirki, kaciga pa do prve pomoći”, poručio je Šeler.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.