Boban i Šuker u Beogradu na promociji filma o čileanskoj generaciji: ‘Želimo opet zaigrati nogomet s njima, u nekom boljem svijetu’

Foto: Twitter

I dalje se iz jednog dijela ”regije” forsira jugo-nostalgija, koja se, nažalost, primila i u Hrvatskoj, pa čak i kad je sport u pitanju bez obzira na velike uspjehe hrvatskih sportaša od osamostaljenja do današnjih dana. Nažalost, jugo-nostalgija nije ”zahvatila” samo košarku, nego i nogomet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, sinoć je u Beogradu predstavljen dokumentarni film “Čileanci” srbijanskog sportskog novinara Grade Brankovića. Film je, naravno, posvećen zlatnoj mladoj čileanskoj generaciji, kojoj su između ostaloga pripadali i Hrvati Boban, Šuker, Prosinečki, Jarni, Pabličić.., koja je davne 1987. godine u Čileu postala svjetski prvak. Izbornik te mlade reprezentacije Jugoslavije bio je Mirko Jozić, inače, Jozić je vodio i hrvatsku nogometnu reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Koreji i Japanu 2002. godine.

Bivši hrvatski reprezentativci Davor Šuker i Zvone Boban te Robert Jarni našli su se u društvu s ostalim tadašnjim suigračima Mijatovićem, Petrićem, Brnovićem… u beogradskom Opera & Theatre Madlenianumu. Bivši svjetski prvaci prisjetili su se ranih godina svoje mladosti te zlata u Čileu. Tada su Šuker i Boban imali 19 godina s obzirom kako su rođeni 1968. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igor Štimac i Boban u filmu su otkrili kako su zbog djevojaka ostali budni do pet ujutro, piše Večernji list te se nastavlja kako je posebno  emotivno bilo  prisjećanje na preminule članove momčadi Zorana Mijucića i Dubravka Pavličića.

Izbornik Jozić u filmu je na spomen te dvojice zlatnih nogometaša bio u suzama, dok je Boban sjetnim glasom poručio: “Želimo opet zaigrati nogomet s njima, u nekom boljem svijetu.

Davor Šuker je rekao kako je uspjeh u Čileu ostavio veliki trag u karijerama svih koji su sudjelovali. “Da mogu, platio bih da mi se to opet dogodi. Mi smo svi sanjali i trebao se napraviti ugođaj da to dožive i današnja djeca. S Mijatovićem sam se odmah dogovorio da se pomogne svima, tko koliko može”, rekao je predsjednik HNS-a, a piše srbijanski Blic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvonimir Boban prisjetio se te 1987. “Ponosan sam na svoje prijatelje Čileance i na to što smo ostali prijatelji i postali ljudi. Kako je lijepo osjetiti emociju i biti tu.”

Robert Jarni sada je u poziciji u kojoj je bio Mirko Jozić 1987. godine jer predvodi mladu hrvatsku U-19 reprezentaciju. “Razlike su jako velike između sadašnjeg vremena i prije tri desetljeća. Kada sam odlazio od kuće u Split, morao sam se boriti da nešto imam. A djeca danas sve imaju na dlanu, nisu gladna. Oni se trebaju što više baviti sportom. A film šalje jako lijepu poruku”, rekao je Jarni, prenosi Večernji list.

Na kraju, ima li Hrvatska svojih sportskih obljetnica i kad će se napokon snimiti kvalitetan dokumentarac o sjajnoj vatrenoj generaciji iz Francuske 1998.? Imamo rukometaše, vaterpoliste, imali smo Janicu, Ivicu, Gorana Ivaniševića, imali smo i srebro na OI u Barceloni 1992., no, pravih je dokumentaraca jako malo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.