Bronca iskovana u Solunu: Hrvatska je do svjetske medalje jednom davno stigla preko Grčke

Foto: hns-cff.hr

Hrvatska nogometna reprezentacija za tridesetak sati igra prvu od dvije odlučujuće utakmice protiv Grčke u sklopu dodatnih kvalifikacija. Prva se utakmica igra na stadionu u Maksimiru u četvrtak od 20:45 sati. Bez obzira što loše vrijeme ne ide na ruku Vatrenima očekuje se pun Maksimir te sjajna atmosfera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatreni su, podsjetimo, majstori dodatnih kvalifikacija, kad god bi bili u sličnoj situaciji pod teretom baraža uvijek su se izvlačili. Prolazili smo tako 1997., 2003., 2011. 2013. Međutim, Grčka također ima uspjeha u nokaut utakmicama takve vrste, takvih velikih uloga, uza sve to Grci nisu Vatrenima zbog načina igre najdraži protivnici.

Iako se nije radilo o dodatnim kvalifikacijama prisjetimo se jedne utakmice protiv Grčke koja je odredila i obilježila hrvatski nogomet u dva i pol desetljeća hrvatske samostalnosti. Naime, utakmica protiv Grčke u Solunu prije dvadeset godina odredila je put Vatrenima prema dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Francuskoj 1998. U dodatnim kvalifikacijama, podsjetimo, 1997. Vatreni su bili bolji od vrlo jake Ukrajine predvođene velikanima Ševčenkom i Rebrovim.

Utakmica u Solunu 1997. također je bila jedna od brojnih ”povijesnih” utakmica hrvatske reprezentacija, bilo je to ”biti ili ne biti” hrvatskog nogometa.  Treba također spomenuti kako je prije utakmice u Solunu Hrvatska bila u kvalifikacijama praktički u izgubljenoj situaciji s obzirom na dva remija u grupnoj fazi kvalifikacija u Splitu protiv Danske (1-1) i Slovenije (3-3). Mnogi još uvijek pamte čudesnu utakmicu protiv Slovenije i splitsku buru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska Ćire Blaževića imperativno je morala svladati Grke u Solunu. Mediji su izgubili povjerenje u tadašnjeg izbornika, u Vatrene, tražila se Ćirina smjena, međutim, Ćiro je bilo blizak predsjedniku Franji Tuđmanu, a predsjednik je jako volio nogomet, posebno hrvatsku reprezentaciju i – Croatiju.  Ispalo je, naravno, odlično, ostalo je povijest.

Dakle, na stadionu PAOK-a Hrvatska je slavila pogotkom aktualnog predsjednika HNS-a, nekoć omiljenog Davora Šukera, najboljeg strijelca hrvatske nogometne reprezentacije svih vremena s 45 postignutih golova. Šuker je u Solunu zabio pred kraj utakmice, a za pogodak asistirao mu je Slaven Bilić, kasniji izbornik Vatrenih, a moguće i budući izbornik. Velike pobjede koja je spasila jednu generaciju hrvatskog nogometa prisjetio se Aljoša Asanović, u svojoj knjizi o povijesti reprezentacije Aljoša je napisao:

”Znam da smo iz Zagreba letjeli kao da idemo na neki sprovod. S nama je išao cijeli Izvršni odbor saveza, potiho su govorili u zrakoplovu kako ćemo dobiti novog trenera. Tu smo utakmicu odigrali jako pametno, zrelo, čekali svoju prigodu i dočekali je. Sjećam se još da smo u svlačionici svi nakon utakmice urlali od sreće, a neki igrači su išli i dalje pa su dovikivali svima onima koji su došli na naš sprovod: ‘Gdje ste sada grobari”?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je zahvaljujući pobjedi u Solunu, ali i briljantnim intervencijama legendarnog danskog golmana Petera Scmeichela (u zadnjem kolu grupne faze Danci su odigrali 0:0 protiv Grčke) došla do dodatnih kvalifikacija, a onda preko Ukrajine do SP-a u Francuskoj te svjetske bronce zlatnog sjaja. Do dana današnjega najveći je to uspjeh hrvatskog nogometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.