Ako budu 100 posto u utakmici i ignorirali provokacije napadača na reprezentaciju – Vatreni mogu protiv europskih prvaka!

Foto: fah

Hrvatska nogometna reprezentacija večeras igra posljednju utakmicu na Europskom turniru, srećom, radi se tek o posljednjoj utakmici u grupnoj fazi, gotovo je sigurno da će Vatreni, bez obzira na rezultat u Bordeauxu protiv europskih prvaka, izboriti osminu finala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U osmini finala?

Hrvatskoj je prije dva dana pomogla Albanija, ako neće danas Njemačka hoće neka druga reprezentacija, možda Italija protiv Irske? Nije realno očekivati da će pet trećeplasiranih reprezentacija u šest skupina imati četiri boda i bolju gol razliku od Hrvatske. Nisu Vatreni valjda najveći pehisti na svijetu. Uostalom, zašto Hrvatska ne bi mogla iznenaditi Španjolsku ako je Češka zamalo uzela bod Furiji?

Kazna Uefe nije bila toliko drastična kao što se očekivalo, naprotiv, Vatreni se mirno mogu posvetiti nogometu, najtežem protivniku u dosadašnjem djelu Europskog prvenstva. Pobjedom protiv Španjolske Hrvatska bi si osigurala lakši put u nokaut fazi, iako je i to sve relativno. Tko bi se prije Eura mogao kladiti da će u skupini s Engleskom, Rusijiom, Slovačkom Wales osvojiti prvo mjesto? Ako bi Hrvatska bila drugoplasirana reprezentacija skupine D išla bi na Italiju, tu nema nikakvih dvojbi, samo je to sigurno, sve ostalo još visi u zraku. Višestruki svjestki prvak nikada dosad nije pobijedio Vatrene, čak ni u prijateljskim utakmicama. Ako ništa drugo zanimljiv podatak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bez Mandžukića i Modrića?

Nažalost, Vatreni će protiv Furije zaigrati bez dvojice možda i ključnih igrača, koje je izbornik Ante Čačić odlučio odmoriti za osminu finala. Što zbog ozljede, što zbog zamora materijala kao posljedica duge i isrcpljujuće sezone. Posebno se to odnosi na Modrića.

Ako njih dvojica neće biti na dispoziciji izborniku tko ulazi? Iako Marko Pjaca dosad nije dobio ni sekunde na Euru njegove kvalitete su odavno dokazane, radi se o izuzetnom prodornom igraču, koji ima moć izbaciti driblingom u trku cijelu obranu protivničke momčadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima, naravno, i skeptika, Pjaca ipak dosad za reprezentaciju nije odigrao protiv takve momčadi kao što je to aktualni europski prvak. Druga je to nogometna razina. Između Češke i Španjolske, iako se to nije osjetilo na rezultatu, razlika je kao između Tipsarevića i Rogera Federera. Moguće je da Tipsarević iznenadi “kralja”, no, rijetko, jednom ili dva puta u životu.

Sastav Vatrenih ( izgledan ? )

Subašić, Srna, Strinić, Ćorluka, Vida, Brozović, Badelj, Rakitić, Pjaca, Perišić, Kramarić ( Kalinić, Mandžukić )…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marko Pjaca otići će na svoju prirodnu krilnu poziciju, no, neće zbog toga patiti Rakitić, name, Rakitić ostaje blizu protivničkom golu, kamo ga je smjestio Čačić, dok će se Brozović pomaknuti više prema centru i na neki način odigrati ono što je u defenzivi igrao Modrić, Naravno, kad se krene naprijed nitko, pa ni Brozović, ne može biti na Modrićevoj razini. Nije to bio ni Mateo Kovačić, koji je Luku zamijenio protiv Češke, solidno funkcionirao prema naprijed, u defenzivnim akcijama potpuno zakazao. Česi su nas šokirali s dva gola iako je izgledalo da nam ne mogu ništa. Hrvatska bez Modrića nije ista momčad, nije to ni 11-truki europski prvak, Real Madrid, koji na raspolaganju ima 25 vrhunskih profesionalaca.

Kako Mandžukić sinoć nije ni bio na treningu u Bordeauxu teško je vjerovati da će on zaigrati protiv Španjolske. Kao zamjena spominju se Nikola Kalinić i Andrej Kramarić. I dok je Kalinić klasični igrač šesnaesterca, dakle, gol igrač, Kramarić asistira, probija bokove i u ovom trenutku se nameće Čačiću kao bolje riješenje. Puno je prodorniji od Kalinića?

Pustimo kalkulacije…

Naravno, puno će toga ovisiti o utakmici Njemačka-Sjeverna Irska. Ukoliko Nijemci pobjede Hrvatska se plasirala u osminu finala, bez obzira što se događalo na utakmici Vatrenih i Furije. Španjolska, naravno, neće kalkulirati, međutim, izbornik Vincente del Bosque već je dao nasslutiti da će neke od glavnih aduta odmarati. Primjerice Ramosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rasplet skupine D teško je predvidjeti, naime, ako bi Hrvatska dobila Španjolsku jasno je tko će biti pobjednik grupe, u slučaju remija Španjolska je sigurni pobjednik, Hrvatska druga. Sve se komplicira u slučaju pobjede Češke protiv Turske i poraza Vatrenih od Španjolske, Tada su Vatreni treći, Češka bi izbila na drugo mjesto. No, i nakon toga izabranici Ante Čačića mogu proći.

Pustimo ipak kombinacije koje su zanimljive tek dok utakmica ne počne, kad lopta krene s centra sve spekulacije, sva nagađanja prestaju, barem bi tako trebalo biti. Drugim riječima, Ante Čačić neće uvoditi Modrića i Mandžukića ako neće morati. Tim prije što Španjolska ne djeluje nepobjedivo. Iako su slavili protiv Turske 3:0 u prvih pola sata Turska je bila bolja momčad. Naravno, rezultat turske kakve – takve premoći može biti i opuštanje španjolskih reprezentativaca, kad im je trebalo proigrali su, prebacili u višu brzinu, i zabili tri gola.

Ignorirati provokacije

Iako je izborniku i igračima pao kamen sa srca kad su shvatili da Uefa ipak nije odlučila kazniti nogomet nove prijetnje napadima na Vatrene i dalje su aktualne. Naime, u nekim hrvatskim gradovima noć uoči utakmice pojavili su se degutantni plakati upereni protiv HNS-a, ali i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je osudila napad na reprezentaciju protiv Češke na St. Etienneu.

Jesu li napadači na Hrvatsku shvatili da se ovog puta ipak neće izvući pa zato najavljuju nove akcije kao rezultat očaja i nemoći vidjeti će se već večeras u Bordeauxu. Navijači su najavili da će se sami organizirati, unutar sebe, kako bi pomogli da ne dođe do novih napada. Francuska policija također je izvukla pouku.

Na izborniku je da igrače pripremi za sve vrste provokacija i usredotoči se samo na ono što će se događati na terenu. Na ono što napadači pripremaju izvan terena i što pokušavaju prošvercati na tribine Vatreni ionako ne mogu utjecati, bez obzira koliko ih takvi napadi pogađali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.