Budućnost je već počela: Kako srušiti jedan mit, ostvariti san brojnih Dinamovih generacija dug pola stoljeća?

Foto: fah

Dinamo, nažalost, na rasprodanom Maksimiru, pred 30 000 gledatelja, nije uspio. Naime, Modri su ostali bez plasmana u grupnu fazu Europske lige iako su u početnoj fazi utakmice poveli 1:0 preko Hajrovića. Young Boys je u drugom poluvremenu preokrenuo i na kraju slavio 2:1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Modrima je presudilo neiskustvo, to i nekoliko spornih odluka suca bilo je dovoljno za poraz. No, Dinamovi navijači nemaju razloga za pretjeranu tugu, a pogotovo ne za nezadovoljstvo, naime, plavi su pokazali da se i u ovom trenutku mogu nositi s daleko iskusnijim momčadima, koje godinama igraju zajedno, i koje, na kraju krajeva, na nogometnom tržištu, barem za sada, vrijede daleko više. Ako Dinamo kao momčad ostane na okupu, ako neće biti rasprodaja i ako Maksimir idućeg ljeta ne postane trgovački centar na kraju grada, realno je očekivati uspjeh i u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Pogotovo je to jasno danas, dan nakon šoka koji je zatresao Maksimir, kada je postalo očito koliko je Dinamu malo nedostajalo da izbaci favorizirane Švicarce.  Nitko Dinamu nije uoči sezone davao ozbiljne šanse za plasman u Europsku ligu, o čemu rječito svjedoče riječi bivšeg stručnog komentatora HRT-a, bivšeg igrača Dinama i Hajduka, Joška Jeličića.

Pred Dinamovom mladošću s obzirom na talent i prikazano u dosadašnjem dijelu sezone, obećavajuća je budućnost, koja je na neki način plasmanom u grupnu fazu Europske lige već počela. U Europi se stječe iskustvo, u europski kupovima, protiv Ajaxa u Amsterdamu, kalili su se svjetski vice prvaci, Luka Modrić i Mario Mandžukić. Sjećate li se Dinamove pobjede u Amsterdamu 3:2 kojom su plavi izbacili slavni Ajax nakon poraza na Maksimiru?

Naime, pred igračima hrvatskog prvaka najveći je izazov, iako mnogi smatraju kako je za takav podvig u ovom trenutku prerano, a  puno toga, dakako, ovisi u ždrijebu. Podsjetimo, generacije Dinamovih igrača i navijača sanjaju europsko proljeće, koje u Maksimiru nije svanulo pola stoljeća. Posljednja Dinamova generacija koja je prezimila u Europi tu je Europu i pokorila u tadašnjem Kupu velesajamskih gradova, koji se kasnije pretvorio u Kup UEFA, danas Europsku ligu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski prvak izborio je plasman u Europsku ligu, za početak zaradio osam milijuna eura, ali i dobio priliku da s puno ravnopravnijim protivnicima krenu u jesensku bitku za europsko proljeće, ostvarenje jednog sna, rušenje jednog mita dugog pola vijeka. U Ligi prvaka, objektivno, Modri bi u ovom trenutku bili autsajderi, što, dakako, ne znači da za Dinamo ne bi bilo bolje da je već ove sezone uspio i svom pohodu na grupnu fazu Lige prvaka, koja bi donijela i nekoliko milijuna eura više, što, s obzirom na hrvatske prilike, nije nevažna činjenica.

Ždrijeb grupne faze Europske lige održat će se u Monacu, u  Maksimiru će se pozorno pratiti koliko će on ovog puta biti naklonjen Dinamu, iako ni Europskoj ligi nema protivnika za koje se može reći da su u ovom trenutku autsajderi na Maksimiru.  Modri mogu naletjeti i na nekolicinu europskih velikana, koji su u nekim svojim boljim vremenima bili i na vrhu Europe.  Popis nositelja za sada još nije poznat jer se još nisu odigrali svi uzvrati play-offa. Može se očekivati da će Dinamo biti u trećem rangu, u tom kontekstu podsjetimo, kad god su se Modri natjecali u Europskoj ligi bili su blizu prezimljavanju u Europi, no, nažalost, uvijek bi se spotaknuli na vlastitom travnjaku. Na Maksimiru su Modri gubili odlučujuće bitke.

Europska liga igra se u dvanaest skupina s po četiri momčadi, a hrvatski prvak može naletjeti na momčadi kao što su Chelsea, Arsenal, Sevilla, Bayer, Lazio, Villarreal. Pod vodstvom Sammira, koji je briljirao na travnjaku, Dinamo je svojedobno ”razbio” Villarreal na Maksimiru, no, ni tada nisu plavi uspjeli prezimiti u Europi, Villarreal je bez obzira na poraz od Dinama uspio. Drugim riječima, Modri su lošije utakmice igrali protiv momčadi protiv kojih su bili u najmanju ruku u ravnopravnom odnosu, na papiru, uoči same utakmice.  Podsjetimo također da su u  drugom rangu klubovi kao što su Milan, Celtic i Marseille, u četvrtom beogradska Crvena zvezda. Beogradski klub uspio je prezimiti u Europi prošle godine. No, Dinamo u svojoj povijesti s Crvenom zvezdom ima bolji omjer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.