Čelnik riječkih navijača Dejan Božić nakon podrške Matku Škalameri: ‘Armada je zadnji branik ljudskih prava’

Foto: Narod.hr

U Rijeci je održan prosvjed potpore Matku Šakalameri, poznatom HGSS-ovcu kojeg je srpski povratnik Dobrivoje Arsić optužio za napad na nacionalnoj osnovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je orgaizirala Armada. “Danas Matko – sutra svatko”; poručili su organizatori koji su nezadovoljni medijskim linčom i radom pravosuđa i policije u ovom slučaju.

“Bio sam čitavo vrijeme s Matkom u Belgiji, zajedno smo putovali i on, kao i svi mi, bili smo blago rečeno užasnuti vijestima iz domovine. Matko je bio posebno šokiran jer ništa od onog što je taj stariji gospodin izjavio naprosto nije bila istina. Kako je k tome Matko pripadnik HGSS-a, sustava spašavanja ljudi u nevolji koji djeluje pod okriljem policije, odmah je nazvao u Rijeku i najavio naš dolazak, u noćnim satima s petka na subotu, na granični prijelaz Rupa. Čim smo došli, on se odmah javio, tako da nema riječi o privođenju s čime se neprestano u medijima spekuliralo”, ispričao je Dejan Božić, predsjednik KN-a Armada, za Novi list.

“Matko je pripadnik Armade dugi niz godina. O njegovim profesionalnim, humanim vrednotama i načelima ne treba uopće raspravljati jer on je apsolutno osoba ovog kraja, osoba koju karakteriziraju najviše vrednote Rijeke – otvorenost, tolerantnost i multikulturalnost. Znali smo da je sve namješteno, a kad je krenula pravosudno-medijska hajka na njega, osuda bez ijedne njegove riječi, kad je krenuo medijski linč, senzacionalizam, nije bilo druge nego se organizirati i ponuditi javnosti okupljanje. Podrška tome je bila jednoglasna, podržali su je baš svi, neovisno o političkoj orijentaciji”, pojasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zašto samo Armada? Pa to se i ja pitam! Ideja je bila naša. Razlog sam objasnio. Ali zbog čega nas nisu nazvale »strukture«, e to mi nije poznato. Odmah su nam se javili branitelji, no jednako smo se tako brzo dogovorili da ne bude nikakvih obilježja, da skup bude u cijelosti depolitizitran, da u njegovom središtu budu samo ljudska prava koja su, djelovanjem medija i pravosuđa, evidentno bila ugrožena. Očekivao sam da će nam se pridružiti i oni čiji je posao da štite naše slobode, ali nisu. Je li mi žao? I je i nije. Izgleda da je otišlo previše ljudi, izgleda da kod nas ima sve manje buntovnih studenata, da nam visokoobrazovana radna snaga bježi iz zemlje tako da je valjda samo Armada ostala u ovom gradu kao udruga koju brine narušavanje ljudskih prava i sloboda”, zaključio je.

Podsjetimo, nakon kaznene prijave SNV-a zbog napada na 70-godišnjeg Dobrivoja Arsića podignuta je kaznena prijava protiv riječkog pripadnika HGSS-a Matka Škalamere. Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci tražilo je jednomjesečni pritvor, a sudac istrage Županijskog suda u Rijeci Duško Tišma prihvatio je prijedlog.

Škalamera je danas pušten iz istražnog zatvora u Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pri izlasku iz istražnog zatvora nije želio davati izjave novinarima nego se samo zahvalio svojim odvjetnicima, rekavši da će oni sve reći te zamolio za razumijevanje.

Incident se dogodio 20. kolovoza u Viškovu, a Škalamera je uhićen u subotu, 24. kolovoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.