Dalić: Vodim momčad najbolje kako znam, neću odustati od ovoga puta

epa09094949 Zlatko Dalic, head coach of Croatia, reacts during the European Qualifiers for FIFA World Cup Qatar 2022 match between Slovenia and Croatia in Ljubljana, Slovenia, 24 March 2021. EPA/IGOR KUPLJENIK

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić gostovao je u emisiji “Stadion” te se osvrnuo na početak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Sigurno da smo očekivali više i od igre i od bodova. Nismo uspjeli napraviti ono što smo htjeli. Imali smo taj kiks u Sloveniji. Dobro smo počeli tu utakmicu, prvih 20 minuta, a kada smo primili gol više nismo bili na nivou, nismo bili pravi, nije bilo konkretnosti. Tu smo utakmicu izgubili i teško nam je pao taj poraz. U svakom smo slučaju zaslužili kritike nakon te utakmice. Ja sam ih prihvatio i rekao sam da snosim svu odgovornost za ono što se događa u reprezentaciji, za taj poraz, poručio je izbornik Zlatko Dalić.

Što se tiče susreta s Ciprom, a koji je Hrvatska dobila s minimalnih 1:0, kaže da su znali da će utakmica biti teška jer su oni došli u Rijeku s namjerom da se brane s 9 igrača.

– Teško je to probiti i dok god nismo zabili pogodak bilo je teško. Nedostajao je taj drugi pogodak koji bi donio mirnoću, stabilnost i sigurnost. Kada se to nije dogodilo bila je nervoza zadnjih 15-ak minuta, svima nam je u glavi bila ona Finska onih 1:0 pa 1:1 u zadnjim minutama. Tri boda su teško osvojena, ali su zaslužena, dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska protiv Cipra opet nije bila konkretna.

– Imali smo 17 šuteva, ali samo tri u okvir gola. Bilo je 42 centaršuteva, ali samo 6 uspješnih. Nije bilo koncentracije. Zaista, sve reprezentacije teško dobivaju, sve su utakmice napete. Nema nekih spektakularnih pobjeda. Sve je neizvjesno i puno je rezultata koji su iznenađujući.

Neki analitičari kažu da je reprezentacija u svojevrsnoj “zoni komfora”, da je u situaciji u kojoj nije navikla na stresove i podražaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Ne bih rekao da smo komforni, mi smo spremni, motivirani, mi želimo puno bolju Hrvatsku. Ovo je period kada ne ide baš idealno kako bi mi htjeli. U Sloveniji ne iskoristimo prvu ili drugu šansu, primimo gol iz prve protuakcije. Znači protivnik kazni svaku našu pogrešku, a mi teško zabijamo golove. To je period koji moramo prihvatiti te raditi na tome da to ispravimo. Neće biti lako, bit će teško i borbeno. Mi smo navikli na takve stvari i ne odustajemo, dodaje izbornik Dalić.

Kaže da je imao plan da rotiraju što veći broj igrača.

– Teško je da svi igrači igraju sve tri utakmice, moramo rasporediti snagu, da se ne bi netko ozlijedio. Cilj da protiv Malte stavimo svježe i odmorne igrače, napravit ćemo dosta promjena u ekipi, ali tu utakmicu shvaćamo jako ozbiljno. Oni su u utakmici sa Slovačkom vodili 2:0, nisu ekipa koja je bezopasna, moramo ih tako shvatiti. Važna su tri boda, a onda ćemo drugačije razgovarati, poručuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da će biti najsretniji kada će imati 10 ili 15 dana za zajedničke treninge dodajući da u ovom trenutku Hrvatska igra praktično bez treniranja.

– Sve što radimo, radimo preko videa i to je to. Ako igrača staviš na poziciju, na ploči nije isto kao na terenu. Tu se igrači isto malo gube. Oni su došli iz klubova gdje imaju jedan sistem i način, dođu ovdje gdje je drugačije. Ali ne smije biti tolikih oscilacija, mi smo velika momčad, veliki igrači, to mora biti bolje i kvalitetnije te se s time slažem. Napravit ćemo to.

Početak kvalifikacija je takav da je to malo tko očekivao. Osim blijede Hrvatske, Slovačka je prosula bodove na Cipru te kod kuće protiv Malte.

– Puno će se bodova gubiti od ovih manjih ekipa. Puno je iznenađujućih rezultata. Luksemburg dobio Irsku, Turska Nizozemsku, Portugal je teško izašao na kraj s Azerbajdžanom. Neće biti lako, ekipe nisu spremne za ovako nešto bez treninga. Lakše je ekipama koje se brane, njima je to puno lakše. Ključno je da osvojimo 21,22 boda i da se plasiramo u Katar. Ne treba nakon jedne ili dvije utakmice “drvlje i kamenje”, stvaranje nervoze, problema. To nama ne treba. Ponavljam, preuzimam odgovornost, vodim momčad najbolje kako znam, neću odustati od ovoga puta. A komentari su uvijek dobro došli, ja ih prihvaćam, razumijem i mene to ne smeta, zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.