Davis Cup: Austrijski veteran Melzer šokirao Ruse u Moskvi, rekord Paesa u proekretu Indije

Foto: fah

U petak i subotu igrani su dvoboji u Skupinama 1 zonskih natjecanja Davis Cupa, nakon kojih smo doznali osam reprezentacija koje će nastupiti u rujanskom doigravanju za mjesto u Svjetskoj skupini za 2019. godinu, a to su izborili Austrija, Bosna i Hercegovina, Češka i Švedska iz Euro-afričke zone, Indija i Uzbekistan iz Azijsko-oceanijske te Argentina i Kolumbija iz Američke zone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novost u formatu natjecanja je da su svi mečevi igrani u dva, a ne u tri dana. Prvog dana na rasporedu su bila dva pojedinačna meča, dok je program drugog dana otvoren parovima, a potom nastavljen s još dva pojedinačna meča.

Najveće iznenađenje napravila je reprezentacija Austrije, koja je bez ijednog tenisača u Top 100 u pojedinačnoj konkurenciji u Moskvi svladala Rusiju sa 3-1, za koju su igrali Andrej Rubljov (ATP – 35.), Karen Hačanov (ATP – 40.), Daniil Medvjedev (ATP – 49.) i Jevgenij Donskoj (ATP – 85.). Prvog dana je Dennis Novak pobijedio Rubljova (7-6, 6-4), a potom se u junaka drugog dana prometnuo 36-godišnji veteran Juergen Melzer. Prvo je u paru s Philippom Oswaldom svladao Hačanova i Rubljova (6-3, 7-6), a onda je u pojedinačnom meču pobijedio Donskoja (6-3, 3-6, 6-3).

U Tianjinu je Indija okrenula zaostatak od 0-2 protiv Kine nakon prvog dana, a preokret su pokrenuli Rohan Bopanna i Leander Paes pobjedom u paru. Za 44-godišnjeg Paesa to je bila ukupno 43 pobjeda u paru za indijsku reprezentaciju u Davis Cupu, čime je postao apsolutnim rekorderom po broju pobjeda u parovima s učinkom 43-13. Do subote je rekord dijelio s talijanskom Davis Cup legendom Nicolom Pietrangelijem (42-12), čiji rekord od 120 pobjeda u singlu i paru (120-44) vjerojatno nikada neće biti dostignut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzudljivo je bilo u američkoj zoni, gdje je domaći teren došao do izražaja. Naime, kako Argentina protiv Čilea, tako i Kolumbija protiv Brazila, uspjeli su okrenuti zaostatak od 1-2 i pobjedama u posljednja dva pojedinačna dvoboja doći do konačnog trijumfa i izboriti doigravanje za Svjetsku skupinu.

Foto: fah
Foto: fah

Osim spomenutih osam reprezentacija iz zonskih natjecanja, u rujanskom doigravanju za Svjetsku skupinu sudjelovat će osam momčadi koje su izgubile mečeve 1. kola u elitnom razredu ovogodišnjeg natjecanja za Davis Cup. To su: Nizozemska, Japan, Velika Britanija, Australija, Švicarska, Kanada, Srbija i Mađarska.

Davis Cup, skupina 1 – 2. kolo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Euro-afrička zona
Moskva: Rusija – Austrija 1-3
Bratislava: Slovačka – BiH 2-3
Ostrava: Češka – Izrael 3-1
Stockholm: Švedska – Portugal 3-2

Azijsko-oceanijska zona
Tianjin: Kina – Indija 2-3
Islamabad: Pakistan – Uzbekistan 1-4

Američka zona
San Juan: Argentina – Čile 3-2
Barranquilla: Kolumbija – Brazil 3-2

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.