Dejan Savićević ponajbolji je dokaz da su srpski i crnogorski sportaši šutnjom podržali velikosrpsku agresiju na Hrvatsku

Foto: Snimka zaslona

Bivši nogometaš Crvene zvezde, bivši reprezentativac Jugoslavije, slavni crnogorski nogometaš, Dejan Savićević, ponajbolji je dokaz u prilog tezi da su mnogi srpski i crnogorski sportaši zapravo i šutnjom podržavali velikosrpsku agresiju na Hrvatsku. Zašto nisu reagirali? Zašto nisu prozvali komunistički režim u Srbiji i satelitski režim instaliran od strane Beograda u Crnoj Gori? Neki su sportaši čak i javno podržali agresiju na Hrvatsku i BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Savićević je u karijeri nosio dres Budućnosti, Crvene zvezde, Milana i Rapida iz Beča, a na Instragamu dao je intervju novinaru Mauru Sumi, pritom je otkrio pojedinosti i iz privatnog života te svoje iznimno bogate karijere. Govorio je Savićević i o svom odnosu s bivšim kapetanom hrvatske nogometne reprezentacije Zvonimirom Bobanom, s kojim je igrao u talijanskom Milanu. Bile su to ratne godine…

”Teške godine. Nije bilo lako održati te odnose, ali mi smo bili prijatelji i prije nego što smo došli u Milan. Zajedno smo služili vojsku, igrali za reprezentaciju, dogovorili smo se da ne govorimo o ratu već o drugim stvarima. O ratu se jednostavno nismo mogli usuglasiti. Nisu nogometaši i sportaši krivi što se rat dogodio, već politički interesi onih koji su poslije rata postali bogataši”, rekao je Savićević i, kako smo već spomenuli, još jednom potvrdio da je svojim nečinjenjem, svojom šutnjom, zapravo na pasivan način podržao velikosrpsku agresiju na Hrvatsku, genocid u Vukovaru, Škabrnji… Kako igrati nogomet za reprezentaciju države koja ubija na sve strane, koja je kriva za najveće ratne strahote još od Drugog svjetskog rata?

Zamislite kako bi reagirali mediji, koji su i tada postojali, da su njemački sportaši poslije Drugog svjetskog rata tvrdili kako su za rat ”krivi politički interesi onih koji su poslije rata postali bogataši”, a ne Hitlerov zločinački plan o pokoravanju Europe, dobrog dijela svijeta, plan o stvaranju ”čiste Europe”… Da ne nabrajamo sve ono što je proklamirala i provodila nacistička ideologija, od koje se komunistička ideologija nije znatno razlikovala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je skandalozna izjava Savićevića, koju ”hrvatski mediji”, nažalost, nisu problematizirali. Zna li Savićević da su se neki njemački sportaši tijekom Drugog svjetskog rata suprotstavili Adolfu Hitleru? Neki su sportaši, znanstvenici, umjetnici… napustili Njemačku i otvoreno govorili o zlu nacizma koje je zarobilo Njemačku, a onda i dobar dio Europe.

Naime, nisu za rat krivi politički interesi onih koji su postali bogataši već jasno definirana velikosrpska politika, koja je svoje uporište pronašla u memorandumu Srpske akademije znanosti i umjetnosti koji je sastavljen sredinom osamdesetih. Memorandum su u djelo pokušali provesti srpski i crnogorski komunisti uz pomoć nacističkih bandi samozvanih vojvoda, prije svega režim Slobodana Miloševića uz pomoć raznih četničkih grupa Vojislava Šešelja, Vuka Draškovića i sličnih mračnjaka toga vremena. Jesu li po Savićeviću politički interesi razarali Dubrovnik ili su to učinili zlikovci u odorama JNA iz njegove Crne Gore? Koliko je granata iz Hrvatske palo na Podgoricu? Naravno, niti jedna, no, Savićeviću to nije dovoljno, on, kao i većina onih koji su tih godina šutjeli te šutnjoj odobravali zločine, izjednačava agresora i žrtvu, one koji su napadali, ubijali, palili i one koji su se branili.

Savićević je govorio i o situaciji u današnjem Milanu, koji posljednjih godina nije na razini Milana iz Bobanovog vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Situacija s Bobanom i njegovim otkazom nije dobra za momčad i okruženje oko kluba. Milan mora dovoditi dobre igrače. Brojni su treneri otpušteni, od Mihajlovića do Inzaghija. Nisu oni krivi, već igrači. Možete promijeniti sve trenere na svijetu, ali nisu oni krivi. Nekada su na San Siru igrali sjajni igrači, poput Gullita, Van Bastena, Shevchenka, Seedorfa, Neste… A sada? Milan je kupovao, ali nitko nije došao, postigao 15-20 golova i postao lider momčadi , poručio je Savićević koji je iskreno priznao kako ne zna previše o Luki Joviću, igraču za kojeg se sve glasnije priča kako bi mogao iz Real Madrida doći u talijanski klub.

”Ne znam previše o njemu. Imao je sjajnu sezonu u Nemačkoj, ali ne pratim Bundesligu, samo Bayern i Dortmund. Gledao sam ga, ali sam malo toga vidio. U Realu je pokazao jako malo”,  rekao je Savićević ili kako ga neki zovu ”Genije”, koji je poznat u hrvatskoj javnosti po svom ispadu iz 1999. godine.  U Zagrebu se 9. listopada igrala utakmica između Hrvatske i SR Jugoslavije u sklopu kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Belgiji i Nizozemskoj, a Savićević je ušao u verbalni sukob s navijačem naše reprezentacije za vrijeme intervjua ispred hotela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Davao sam izjavu i čujem da stalno netko dobacuje uvrede. U jednom trenutku bila mi je puna glava psovki i prozivki. Okrenuo sam se i vidio čovjeka od metar šezdeset, sedamdeset. Nosio je dres sa šahovnicom, crnu jaknu i donji dio nekakve trenirke. Nije imao dva zuba u glavi. I tada sam izgovorio onu psovku”, kazao je Savićević, koji je očito i zube brojio navijaču hrvatske reprezentacije te je dodao:

”Nisam ponosan na te riječi, naravno. Ne bih volio da me pamte po tome…”

Savićević je navodno dobio obećanje redatelja da te riječi nikad neće biti objavljene:

”Zamolio sam ga da to izreže, a on mi je kazao: “Naravno, Dejo.” Želudac mi se okrenuo kada sam nekoliko mjeseci poslije vidio snimku. Možete zamisliti što sam mu izgovorio”, zaključio je Savićević prenosi Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.