Delije na obilježavanju ‘ustanka’ u Srbu: Pitanje za Pupovca i Mesića – jesu li Draža Mihailović i Ratko Mladić antifašisti?

Foto: fah

Kako smo već pisali u Srbu je obilježena ”76. godišnjica Dana ustanka naroda Hrvatske”. Organizirali su je Savez antifašističkih boraca, Srpsko narodno vijeće i općina Gračac. Naravno, za većinu hrvatskih građana ”antifašistički ustanak u Srbu” nije imao puno toga zajedničkog s borbom protiv fašizma, a uspostavom suverene i demokratske Republike Hrvatske više se ne obilježava kao ”Dan ustanka” u našoj zemlji niti se tretira kao državni blagdan. Prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, koji je ujedno bio i povjesničar, dao je jasne razloge zašto je tome tako, odnosno zašto ustanak u Srbu nije antifašistički ustanak. Nakon ”ustanka” u Srbu uslijedili su masovni pokolji i režiji ”ustanika.”  Da se ne ponavljamo.

Kao i svake godine, tako je to bio slučaj i ove godine, malobrojnim ”ustanicima” se obratio Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, koje izdaju, između ostaloga i novcem iz državnog proračuna”, tjednik Novosti, a koje već godinama provode kampanju protiv neistomišljenika, na svakom koraku u državi vide fašizam i olako mnoge optužuju za tzv. fašizaciju.

”Kao i svih ranijih godina poslali smo pozive svima kojima se inače šalju pozivi kad su ovako značajni datumi – predsjednici, premijeru, predsjedniku Sabora, i vodećim političkim strankama. Mi ne vidimo nikoga ovdje”, izjavio je Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća. Na godišnjici ”Dana ustanka naroda Hrvatske” pojavio se i Stjepan Mesić, koji je u više navrata svojim izjavama, koje su ispod svake civilizacijske razine”, skandalizirao kako domaću tako i demokratsku europsku javnost. Sjetimo se Mesićevih izjava, koje bismo mogli bez problema nazvati fašističkim, o Jasenovcu, desetom travnju, ”dvostrukim pobjedama” u Drugom svjetskom ratu… I Mesić se pridružio ”ustanicima.”

Uz Mesića i Pupovca na skupu ”antifašista” u Srbu pojavile su se i Delije. Viđeni su  ”antifašisti” u dresovima Crvene zvezde, u Srb su stigla i razna vozila s BG registracijskim pločicama. Kao što je vjerujemo mnogima poznato, pa i ”antifašistima” u Srbu, Delije su navijačka skupina koje bezrezervno podržava ratnog zločinca Ratka Mladića, a koji je svoj krvavi trag ostavio u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, zbog čega mu se danas sudi u Haagu. Delije nerijetko veličaju fašističkog vojvodu, četnika Dražu Mihailovića, čije slike ”krase” tribine na kojima Delije ”uzorno” navijaju za svoj klub, ne tako rijetko uz povike ”nož, žica, Srebrenica…”

Foto: Snimka zaslona/Slobodna Dalmacija

Sukladno tome logično je postaviti pitanje organizatorima proslave ”antifašističkog ustanka u Srbu” jesu li četnici antifašisti i ako jesu kad su stekli takav status? Je li, primjerice, Draža Mihalilović antifašist, kad se na okupljanju u Srbu nalaze i oni koji veličaju spomenutog ratnog zločinca?

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr