Direktor nogometnih reprezentacija Romeo Jozak: Ciljevi se ostvaruju, stvaramo igrače za A momčad!

Hrvatske reprezentacije mlađih uzrasta završile su s natjecateljskim utakmicama u 2014. godini, a u razgovoru za web stranice Hrvatskog nogometnog saveza tehnički direktor HNS-a dr. Romeo Jozak istaknuo je zadovoljstvo ostvarenim rezultatima te najavio nove projekte za naredno razdoblje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iza mladih selekcija su dva intezivna mjeseca, pa je Jozak ovoga tjedna okupio izbornike i stručne stožere muških U-21, U-19 i U-17 selekcije na redovitom sastanku na kojem su analizirani prethodni nastupi tih reprezentacija u kvalifikacijama za europska prvenstva.

S tehničkim direktorom HNS-a razgovaralo se o zaključcima nakon provedene analize i razvojnim projektima koji čekaju njega i Savez u narednom razdoblju.

Što je bio predmet analize s izbornicima i kakve ste zaključke donijeli?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Sastanak je prošao u vrlo dobroj atmosferi jer je jasno da ovo proteklo razdoblje zaslužuje pozitivnu ocjenu u svim selekcijama. Izbornici Gračan, Vulić i Pavlović podnijeli su izvješća, a potom smo analizirali neke ključne elemente s nogometnog aspekta. U posljednjih pola godine krenuli smo s jednim vrlo studioznim analitičkim pristupom, pratimo različite statističke, fizičke i nogometne parametre, te smo pokušali detektirati one segmente na kojima u budućnosti trebamo više raditi.”

U-21 reprezentacija nije se uspjela plasirati na Europsko prvenstvo, no veseli broj igrača koji su priključeni A reprezentaciji?

“Naravno da je teško biti sretan i dati kompletnu pozitivnu ocjenu kada na kraju ne uspijete doći do rezultatskog cilja, no kada u obzir uzmemo sve okolnosti možemo biti zadovoljni. Primarni cilj je ipak stvaranje igrača za A selekciju, i u tom pogledu – posebno od ovog novog ciklusa – rezultati su vidljivi. K tomu, malo je bilo ne(s)pretno rješenje da se istodobno igra doigravanje za EP U-21 s Europskim kvalifikacijama, gdje se ipak moralo ići za prioritetima, a to je A selekcija. Nenad Gračan dobio je pozitivnu ocjenu i novi mandat. Provjerili smo dosta igrača, njih 40-ak, što je logično jer su igrači iz nekoliko uzrasnih kategorija sudjelovali u toj selekciji.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U-19 reprezentacija uvjerljivo se plasirala u Elitno kolo – što ste primijetili u njihovim nastupima tijekom kvalifikacijskog turnira?

“Kao i sve naše aktualne selekcije, to je vrlo talentirana generacija. Zoran Vulić je iskusan, inteligentan trener koji se dobro prilagodio ovom poslu. On je ‘fajter’ i veliki autoritet za te mladiće što je vrlo bitno u ovoj prijelaznog uzrasnoj kategoriji iz juniorskog u seniorski nogomet. Odigrali smo dosta kvalitetnih prijateljskih provjera, s momčadima poput Francuske, Italije i Engleske, što je Vuliću dalo dovoljno vremena da se upozna s momčadi i oni s njim. Riješili smo prolazak dalje rutinski, što smo i očekivali. Nekoliko je igrača nedostajalo, imamo tu i “jokera” Halilovića iako vjerujem da ga nećemo koristiti, nije zaboravljen ni Robert Murić u Nizozemskoj. Ta generacija je do sada već pokazala potencijal, uskoro imamo ždrijeb i vidjet ćemo tko nas čeka na putu do Europskog prvenstva.”

Prema EP-u je uspješno krenula i U-17 reprezentacija, sa zapaženo velikim brojem Dinamovih igrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Percepcija u javnosti je takva da se stalno ističe nekakva polarizacija, iako mislim da ovom prilikom čak i nije bilo velikih drama jer za to nema ni razloga. Izbornici ovise o svom rezultati i o stvaranju igrača, neće raditi protiv sebe da bi forsirali ‘Plave umjesto Bijelih’ ili ‘Ljubičaste umjesto Žutih’. Naime, dogodio se jedan fenomen koji treba objasniti – Dinamu se dogodilo da ima generaciju, a to su dečki koji su osvojili Nike Premier Cup, u kojoj 11 igrača, bude li zdravlja, može zaigrati u prvoj momčadi Dinama, a puno ih je pretendenata i za još viša ostvarenja. Ne treba ovako rano isticati pojedince, ali neka prezimena se vrlo ozbiljno nameću. Ne sjećam se iskreno kada se dogodila takva koncentracija kvalitete u jednom godištu, ’98, i logično je da izbornikov odabir bude takav. I turnir u Mađarskoj pokazao je da je to opravdano, nametnuli su se i igrali kao favoriti. Čeka nas Elitno kolo, s pravom se nadamo da tu možemo proći dalje na Europsko prvenstvo i mislim da od te generacije možemo očekivati puno.”

Ipak, brine li takva dominacija Dinamovih igrača? Radi li se o slučajnosti ili dubljim razlikama u radu Dinama i drugih klubova?

“Znam koliko Dinamo odvaja za nogometnu školu, kako financijski tako i kadrovski i vremenski, i znam da ti rezultati nisu slučajni. Igrača ne možete izmisliti ako ga nema u Hrvatskoj, ali Dinamo je napravio odličnu doselekciju. Neki od njih od početka su u Dinamu, neki su došli, napravljena je jaka selekcija i to se vidi po rezultatima u kadetskoj ligi. Izborniku to donekle i olakšava posao jer se radi o uigranoj ekipi. Mislim da je Hajduk sa svoje strane napravio sve kako bi sa svog područja doselektirao najbolje igrače, ali dogodilo se tako u tom godištu da je koncentracija kvalitete na sjeveru. S druge strane, Hajduk primjerice ima jako kvalitetno 2000. godište i tu će sigurno napraviti iskorak. Ne treba promatrati stvari kroz tu prizmu, jer svi ti igrači – kao što je slučaj i u A reprezentaciji – zajedno predstavljaju i zajedno se bore za Hrvatsku.”

Uskoro ćete obilježiti godinu dana rada u HNS-u. Na što ste se fokusirali u tom periodu i s kojim problemima ste se prvo uhvatili ukoštac?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svima nama prioritet je A reprezentacija, a da bi ona mogla ostvarivati rezultate, važno je da naša ‘tvornica’ radi kvalitetno i mislim da smo tu na dobrom putu. Sebi sam za važan cilj postavio završetak razvojnog programa HNS-a, svojevrsnog ‘priručnika’ koji sadrži principe, pravila, zahtjeve i naputke kako nogometno odgajati našu djecu.”

Gdje vidite prostor za poboljšanja u tom kontekstu?

“Mi postajemo svjesniji kvaliteta i mana naših igrača tek oko 14. godine kada počinje nacionalna liga, a od 15. godine formiraju se reprezentacije. Mi, stoga, do 15. godine ne vidimo puno kada govorimo o detekciji kvaliteta i mana naših igrača, a upravo je od 10. do 15. godine jedna vrlo osjetljiva faza razvoja u kojoj se već završava s puno nogometnih elemenata poput tehnike. To nam je svojevrsna slijepa točka, tu moramo reagirati i uvoditi sistematizaciju unificiranog rada među trenerima. Želimo znati što i kako radi i trener mlađih pionira u Slavonskom Brodu i u Dubrovniku. S kolegama iz Akademije predano radim na razvoju tog programa koji bi trebao biti spreman do siječnja.”

Potaknuli ste kandidaturu HNS-a za domaćinstvo europskih prvenstava za U-19 (M) i U-17 (Ž) reprezentacija.

“Dobivanje tih domaćinstava bio bi veliki impuls za nas. Pokrenuli smo i puno projekata u ženskom nogometu, u futsalu, radimo na puno okvira. U godinu dana bilo je važno postaviti neke temelje, sada nastavljamo s nadogradnjom. Za sada sam zadovoljan, a naravno, čeka nas još puno posla.”

Spomenuli ste ženski nogomet – A reprezentacija napravila je rezultatski pomak, no postoje i objektivne teškoće u razvoju ženskog nogometa, zar ne?

“Sigurno je da su naša kultura i mentalitet malo zatvoreni određenim predrasudama. U Savezu postoji kadar koji se vrlo predano bavi ženskim nogometom, imenovali smo i novog instruktora za ženski nogomet koji će blisko surađivati s našom izbornicom Marijom Damjanović u razvoju ženskog nogometa. Vjerujem da bi domaćinstvo U-17 Europskog prvenstvo dalo jak zamah ženskom nogometu, a imamo i drugih ideja i planova, poput stvaranja ženskih mladih ekipa u prvoligaškim klubovima. Brojke i financije nam ne idu u prilog, ali imamo entuzijazma, radimo korake naprijed i tako ćemo nastaviti. Živio sam u Kanadi i SAD-u i dobro znam kako se ženski nogomet radi na najvišoj razini. U našim okolnostima to ne ide jednostavno, ali idemo se boriti u tom smjeru.”

Produžili ste suradnju s izbornikom futsalske reprezentacije Matom Stankovićem, što sugerira da ste zadovoljni evidentnim napretkom u proteklom razdoblju?

“Futsal je pokazao proteklih godina da može ‘zapaliti’ javnost svojim rezultatima, počevši od Eura u Hrvatskoj. Jedan od iskoraka koje smo napravili jest formiranje U-21 reprezentacije, koja nema službena natjecanja, ali koja će nam dobro poslužiti za selekciju i razvoj mladih igrača. U A selekciji se zaista ozbiljno radi, ljudima izvana možda se to čini kao običan ‘hakl’, ali to je krvavi, ozbiljan rad i to možete osjetiti na svakom treningu. Futsal ide u dobrom smjeru, reprezentacija pod Stankovićevim vodstvom može i još više nego što je bilo do sada.”

I šećer na kraju ovog pregleda rada i rezultata svih reprezentacija – A selekcija. Sigurno ste zadovoljni startom u Europskim kvalifikacijama?

“Situacija je odlična. Niko je pokazao sve ono što smo u startu znali o njemu, da je veliki borac i da je domoljub. Išlo se u dosta radikalnu, rekao bih i hrabru smjenu generacija, što nam je djelomično dozvolio i Uefin novi sustav. S druge strane, glavni igrači nam nose igru velikih klubova, igraju u životnoj formi, a prosjek naše prve momčadi je oko 27-28 godina, što su najzrelije godine.”

Što znači da vjerujete u nastavak dobrih rezultata s početka ovih kvalifikacija…

“Da, mislim da je ovo ciklus u kojem bi ova generacija mogla ostvariti svoj maksimum. Sličan prosjek godina imali smo u Francuskoj 1998. godine, s igračima koji su dovoljno mladi da još imaju svježinu i motiv, a dovoljno stari da imaju potrebno iskustvo. U sjajnoj smo situaciji, ako bismo i u Italiji ostvarili pozitivan rezultat bio bi to šlag na torti ovog starta, to bi sigurno odjeknulo Europom. Trenutno to izgleda odlično, na pravom smo putu i igrački i atmosferom.”

Upravo ste vi i Niko Kovač među nositeljima promjena u hrvatskom nogometu, zagovaratelji modernih metoda i znanosti te hvatanja koraka s vodećim nogometnim nacijama. Zaostajemo li u tomu za drugima?

“Možda je prije i bilo tako, mislim da sada više ne zaostajemo. Teško se, naravno, uspoređivati sa Savezom poput njemačkog gdje radi 20 skauta i analitičara. Mi sada imamo dva analitičara, za A reprezentaciju i mlađe uzraste, imamo koordinatore za fizičku spremu u svim selekcijama, softverski smo odlično pokriveni aktualnim programima koji koriste i najbolje reprezentacije. Krećemo se u dobrom smjeru, no reprezentacija je samo završetak priče.”

A početak su klubovi. Kako unaprijediti metode i alate koje koriste hrvatski klubovi koji žive u financijski zahtjevnim okolnostima?

“Mi moramo doprijeti do klubova koji dominantno proizvode, i pritom ne mislim samo na Dinamo i Hajduk već na cijelu bazu, i polako mijenjati svijest, educirati ih i naučiti o važnosti i načinima korištenja modernih metoda. Savez je dobro digao kriterije rada i kvalitetu alata koje koristi, sada to moramo primijeniti na cijelu bazu. Ponosan sam i iznimno sretan što su od ove godine krenuli projekti “B” momčadi, kao i nacionalna liga starijih pionira. Vrijeme će sigurno pokazati koliko su to bili strateški ispravni razvojni potezi za hrvatski nogomet. U pripremi su i neki novi koji će vrlo brzo u “operativu”, i koji će što direktno, što indirektno podići svijest o potrebi ulaganja i kvalitenijeg rada na svim nivoima razvoja.”

Može li Savez to učiniti sam?

“Kada su Nijemci prije 15 godina krenuli u revoluciju, u tomu su razgovarali na razini parlamenta. Oni su zaključili da je to strategija i njemačkog gospodarstva, ne samo sporta ili nogometnog saveza. Nogomet bi i u Hrvatskoj trebao biti nacionalna strategija, a ne samo HNS-ova. Nogomet je pokret, ali on je na neki način i gospodarska grana, kada to shvatimo – bit će nam lakše. Kada razvijamo nogomet, moramo razmišljati i o ekonomskim aspektima, a to znači da u promišljanje moraju biti uključeni i drugi resori osim sportskog. S razlogom često koristimo Njemačku kao primjer i u toj analizi je važno primijetiti da su oni svoju revoluciju – a sada su svjetski prvaci s najbolje posloženim klubovima, najgledanijom ligom i zdravom financijskom slikom – započeli od vrha. To mora biti pokazatelj i drugima, pa tako i nama.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.