Diverzija na hrvatsku reprezentaciju: Navodno poznata imena autora svastike na Poljudu, a nalogodavaca?

svastika
Foto: Mup/Snimka zaslona

U emisiji TV Bujica gostovao je bivši izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, bivši hrvatski reprezentativac i legenda Hajduka, Igor Štimac. Glavna tema bila je, naravno, Hajduk i situacija oko Hajduka, no, razgovaralo se općenito o stanju u hrvatskom nogometu te nezaboravnoj, spektakularnoj godini hrvatskog sporta općenito, naravno, poglavito nogometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Štimac je ponovio svoj stav glede udruge ”Naš Hajduk”, koja trenutno vodi splitski klub, koji je, nažalost, ove sezone potpuno potonuo, poslije poraza od Osijeka u Kupu šanse Hajduka za plasman u europske kupove iduće sezone na granici su stvarnosti. Hajduk bez Europe nije pravi Hajduk, makar natjecanje u europskim kupovima trajalo nekoliko tjedana.

U jednom trenutku na red je došla i svastika na Poljudu, slučaj koji nikada nije razjašnjen, sramota koja se dogodila za vrijeme Vlade Zorana Milanovića, ministar unutrašnjih poslova bio je SDP-ovac Ranko Ostojić.

Podsjetimo Luka Modrić i Vatreni su do splitskog skandala bili uvjerljivo prvi u skupini u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2016., ozračje oko reprezentacije bilo je sjajno, mediji su bili puni hvale za izbornika Niku Kovača. No, zbog kukastog križa UEFA je Hrvatskoj oduzela bod, fenomenalna atmosfera je raspršena. Igrači su se razočarani počeli pitati ”za koga mi to zapravo igramo”, uslijedile su loše igre, smjena izbornika Kovača. Tek dolaskom Ante Čačića situacija se stabilizirala i Vatreni su izborili Euro u Francuskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko su autori svastike na Poljudu i je li to zapravo bio napad na hrvatsku nogometnu reprezentaciju, pokušaj da se uoči velikog derbija protiv višestrukog svjetskog prvaka Italije nanese hrvatskom nogometu nepopravljiva šteta, obezglavi Hrvatski nogometni savez, a Vatrene na duže vrijeme izbaci sa svjetske nogometne pozornice?

Ostojić: Policija je na dobrom tragu da riješi slučaj svastike na Poljudu

Prije više od tri godine, dakle, u to vrijeme, tadašnji ministar unutrašnjih poslova, Ranko Ostojić, najavio je skoro rješenje”slučaja svastika.”  Naime, u sedmom mjesecu 2015. Ranko Ostojić izjavio je kako je policija na dobrom tragu da riješi slučaj kukastog križa na stadionu Poljud te da je siguran kako će ga riješiti. ”Najbrže moguće i kada se prikupe dokazi da netko bude priveden”, rekao je tada Ostojić. Kako onda, tako i danas, slučaj svastika zameo je vjetar misterije.  Je li napokon došlo do preokreta?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VIDEO: Prepoznajete li osobe koje su nacrtale svastiku na Poljudu?

Splitska policija je u istom, sedmom mjesecu 2015., objavila i snimku dvojice muškaraca koji se sumnjiče za crtanje svastike na poljudskom stadionu, zamolili su pomoć građana, da im dojave ako prepoznaju osobe sa snimke. Zapis je snimljen u noći na 9. lipnja, dakle, tri dana prije odigravanja kvalifikacijske utakmice Hrvatske i Italije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Molimo građane, ukoliko imaju saznanja o identitetu osoba sa snimke, odnosno raspolažu informacijama o počiniteljima ovog kaznenog djela, da o tome obavijeste Policijsku upravu splitsko-dalmatinsku, odnosno najbližu policijsku upravu ili policijsku postaju, osobno ili pozivom na dežurni telefon 192, odnosno na e-mail splitsko-dalmatinska@policija.hr”, poručili su tada iz splitske policije. No, rješenja nije bilo. Osobe koje su ulovljene na snimkama jedne od 80-ak nadzornih kamera na Poljudu nisu identificirane zbog loše kvalitete snimke.

No, vratimo se u sadašnjost, tijekom gostovanja Igora Štimca u TV Bujici voditelj spomenute emisije, Velimir Bujanec, najavio da će Bujica vrlo skoro, a moguće i idući tjedan, objaviti imena onih koji su iscrtali svastiku na Poljudu s ciljem eliminacije hrvatske nogometne reprezentacije s velikih natjecanja. Dakle, radilo se o klasičnoj, dobro organiziranoj, diverziji. U suprotnom bi ova misterija odavno bila riješena i ne bi se čekalo godinama, slažu se mnogi s ovom konstatacijom.

”Mi ćemo najvjerojatnije kroz nekoliko dana, a najkasnije sljedeći tjedan, imati informacije o konkretnim imenima i prezimenima i to ćemo objaviti javnosti…”, rekao je u TV Bujici voditelj spomenute emisije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štimac je nakon takve objave voditelja ”čestitao istraživačkom timu Bujice” i izrazio nadu da će tako stvarno i biti. ”Čestitam na Vašem istraživačkom novinarstvu i iskreno se nadam da ćete biti precizni u otkrivanju ovih počinitelja, to vam od srca želim”, kazao je Štimac.  Ne preostaje ništa drugo nego pričekati još nekoliko dana, kad se već čekalo godinama…

Ako su napokon poznati autori, hoće li javnost biti upoznatima i s imenima onih važnijih, pravih autora –  nalogodavaca? Onih koji su iza zavjese, u sjeni, navodno vukli poteze?  Dakako, ako takvih ima…

Podsjetimo, Disciplinska komisija Europskog nogometnog saveza (UEFA) kaznila je Hrvatski nogometni savez (HNS) oduzimanjem jednog boda u natjecanju kvalifikacija za EURO 2016., zbog “rasističkog ponašanja”, odnosno kukastog križa koji je bio vidljiv na travnjaku splitskog Poljuda tijekom utakmice Hrvatska – Italija koja se igrala 12. lipnja 2015. godine.

Usto, HNS je kažnjen sa 100.000 eura, a iduće dvije domaće utakmice u UEFA-inim natjecanjima ponovno su Vatreni igrali bez publike, kao i protiv Italije, do kraja tih kvalifikacija za Euro, prema kazni u UEFA-e, Hrvatska je dobila zabranu igranja na stadionu Poljud.  Hrvatskoj je u to vrijeme u ciklusu kvalifikacija za Europsko prvenstvo preostao još samo jedan domaći susret s Bugarskom. Srećom, Vatreni su kvalifikacije izgurali uspješno i plasirali se na Euro, koje se 2016. igralo u Francuskoj.

Bila je to najteža kazna koju je HNS do tada dobio od svog osnutka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.