Dvoboj divova za Dan državnosti: Luka Modrić vs. Cristiano Ronaldo!

Foto; fah/montaža narod.hr

Nesretnim spletom okolnosti Hrvatska će umjesto protiv Islanda u Lensu na Dan državnosti zaigrati protiv Portugala. Da uistinu nesrećom, jer kako drugačije nazvati ako u posljednjoj sekundi jedna borbena, ali kvalitetom skromna, momčad poput Islanda zabije pogodak koji Vatrene od favorita osmine finala u najmanju ruku stavlja u ravnopravan položaj s protivnikom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stati na loptu, to je bitno

Upozorili smo na mogućnost da se ovo dogodi, odmah poslije pobjede protiv Španjolske u Hrvatskoj je krenula euforija, kojoj su podlegli i mediji, a koja se pretvorila u megalomaniju. Nitko ne sumnja u kvalitetu ove generacije Vatrenih, ali palača se zida od temelja, ne od krova.

Uistinu moćna Hrvatska, s obzirom na raspored, proglašena je finalistom Eura a da nokaut faza nije ni počela.  Onda je u samo jednoj sekundi stiglo otriježnjenje, šok koji je “šetnju do finala” suočio s realnošću.  Nema šetnje na Europskom prvenstvu, već smo to trebali naučiti s obzirom na brojne lekcije koje smo odslušali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, u osmini finala Portugal. Reprezentacija u kojoj igra jedan od najboljih nogometaša svijeta, reprezentacija koja je “tu negdje” u rangu najvećih, iako, naravno, ne i najveća. Nije baš ono čemu smo se nadali, što smo priželjkivali, kada smo gledali pognute glave španjolskih zvijezda kako napuštaju stadion u Bordeauxu.

Nažalost, i potencijalni protivnici u polufinalu su nešto opasniji nego što se mislilo. Belgija. Reprezentacija sa sjajnim igračima, zvijezdama koje bi svaka ekipa svijeta poželjela, koja bi sa pravim izbornikom dogurala daleko, do kraja, koja nije nimalo manje opasna od neuvjerljive Italije, jednako takve Engleske. Ako Hrvatska i Belgija dođu do polufinala Blegijci neće biti ništa manje opasni od jedne Njemačke.

Red je na izbornika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srećom, Hrvatska ima Antu Čačića, izbornika koji je možda napravio tijekom utakmica Vatrenih na ovom Europskom prvenstvu nekoliko ozbiljnih tehničkih pogrešaka, pogriješio s izmjenama, kasnio s njima, ali koji je uoči svake utakmice na Euru posložio tako momčad da je ona zadivila čitav svijet svojom dominacijom nad protivnikom. Dakle, Čačić zna što ga čeka.

I prije nego što su Vatreni shvatili da ih u osmini finala ne čekaju ni Island, ni Slovačka, već Portugal, izbornik je upozorio da u nokaut fazi nema slabih protivnika i da u jednoj utakmici svatko svakoga može pobijediti.

Modrić – Ronaldo ili Hrvatska – Portugal?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nažalost, nakon što su Vatreni saznali ime protivnika u osmini finala krenula je već uobičajena relativizacija jedne velike utakmice koja više nije proglašena utakmicom velikih momčadi nego dvobojem dvojice nogometnih divova, Luke Modrića s naše i Cristiana Ronalda s portugalske strane.

Radi se o vrhunskim igraćima, međutim, u današnjem nogometu pobjede donosi zajedništvo, momčad na terenu koja onda uvijek izbaci na površinu  najbolje pojedince. Zar doista netko misli kako bi Cristiano Ronaldo bio najbolji europski nogometaš da umjesto u Realu igra u Torpedu iz Moskve?

Međusobni dvoboji

Prijateljstvo Luke Modrića i Cristiana Ronalda više je medijski isforsirano nego što je ono duboko, stvarno, istinsko prijateljstvo,  iako, naravno, kao suigrači, kao članovi najvećeg nogometnog kluba na svijetu, Modrić i Ronaldo imaju sjajan poslovno prijateljski odnos. Uostalom, Ronaldova gol bilanca uvelike ovisi o loptama Luke Modrića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Lensu ćemo svjedočiti šestom okršaju dvojice nogometnih velikana, nažalost, tradicija nije na hrvatskoj strani. Luka Modrić zabijao je golove na dva, a Ronaldo na čak četiri europskog prvenstva. Pet su puta Modrić i Ronaldo igrali jedan protiv drugoga u klupskim dresovima, jednom kao članovi svojih reprezentacija. Luka bi puno toga najradije odmah zaboravio.

Sada već davne 2008. godine Modrić je igrao za engleski Tottenham, Ronaldo za slavni Manchester United, bilo je neriješeno, čitavu utakmicu igrali su Modrić i Ronaldo. Posljednji njihov međusobni okršaj dogodio se u dresu reprezentacije. Bilo je to 2013. godine, radilo se o prijateljskom dvoboju, Hrvatska je igrala jako dobro, no, promašivala je, nešto slično kao u utakmici protiv Češke. Portugal je dobio pogotkom Ronalda s ruba šesnaest metara, dakle, iz slobodnog udarca. Slobodni udarci i danas su jako oružje Portugalca.

Hrvatsku nogometnu reprezentaciju, koja nije nastupila potpuno kompletna u spomenutoj utakmici, vodio je već zaboravljeni Igor Štimac.

Ipak Hrvatska?

Portugal ima izuzetno talentiranu reprezentaciju koja je dobrim dijelom podređena Ronaldu, što može biti njihov hendikep.  Koliko je Portugal jak protivnik dokazuje činjenica da su dva glavna igrača Portugala, ujedno i dva stožerna igrača Reala, Ronaldo i Pepe.

Međutim, tome unatoč, ako bismo na brzinu radili analizu, po mjestima u momčadi, Vatreni bi ipak bili u prednosti. Perišić, Modrić, Mandžukić, Rakitić,  Brozović, Srna…, imaju Portugalci nekoliko dobrih, ali ne toliko i ne tako dobrih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.